Heb je wel eens bewust stilgestaan bij jouw natuurrelatie? Heeft natuur altijd een plek gehad in je hart, of is dat in de loop der tijd gegroeid? In mijn kinderjaren in Finland was de natuur overal om de hoek en het was mijn thuis. Ik wist niet beter: de natuur was er altijd en ik was altijd buiten. In alle seizoenen, of het nu licht of al uren donker was, weer of geen weer, zelfs met strenge vorst. Ook al was ik er destijds nog niet zo van bewust, ik genoot er wel intens van. In die speelse jaren van verkenning leg je de eerste basis voor je relatie en connectie met de natuur; het fundament voor latere jaren waarin deze relatie groeit, evolueert en met pieken en dalen belangrijk voor je is.

De relatie met de natuur ontwikkelt zich afhankelijk van waar je geboren bent, in welke (natuur)omstandigheden, met wat voor ouders, vriendjes en opvoeders. Soms missen we die vroege basis, maar we kunnen het gelukkig wel later in ons leven gaan ontwikkelen. We dienen daar alleen wel bewust meer moeite voor te doen.

 

Jouw natuurrelatie is van levensbelang

Hoe je als kind de natuur beleeft hangt ook af van het vertrouwen en de veiligheid die je erin ervaart. En of je vertrouwen geniet van je ouders om vol in de natuur los te gaan; door de modder of sneeuw kruipen, in bomen klimmen, dieren bestuderen, over sloten springen en hutjes bouwen in het bos. Dit allemaal beïnvloedt je latere kijk op de natuur; of je het opzoekt of links laat liggen, of je het echt wilt beschermen of je houding onverschillig is.

Ik geloof er heilig in dat wanneer je een diepe,
respectvolle relatie (of zelfs connectie) voelt met alles dat leeft,
en de natuur ervaart als je thuis,
je het ook wilt beschermen en ervoor wilt zorgen.

 

Wat betekent natuur voor jou?

We hebben allemaal een natuurrelatie, jij ook. Hoe ziet die van jou het eruit, hoe voelt het en hoe is de intensiteit ervan? Als je even stil staat bij de vraag ‘welke betekenis heeft natuur voor mij en in mijn huidige levensfase’, wat komt er dan in je op?

Hoe was die betekenis vroeger, als kind, in je jeugd?
Is jouw natuurrelatie in de loop der tijd veranderd?
Zijn er ook elementen die (nagenoeg) onveranderd zijn gebleven?
Ga eens op onderzoek uit…

 

De natuur helpt jezelf (terug) te vinden

Ik geloof ook dat als de basis stevig genoeg is gelegd als kind, je het niet zomaar kwijtraakt, ook al heb je er in sommige periodes (of door omstandigheden) minder aandacht voor. Sterker nog, juist bij persoonlijke problemen – verlies en rouw, burn-out of depressie – kan de natuur ineens heel belangrijk voor je zijn. Het kan je dragen en ondersteunen, kalmeren en helpen om overeind te blijven, te helen of te herstellen.

Herken jij periodes in je leven waarin jij je meer naar de natuur getrokken voelde en daar troost, rust en ruimte zocht?
En jezelf terug kon vinden?

 

De betekenis van landschappen

Verschillende natuurelementen, landschappen en natuuromgevingen hebben effect op hoe je de natuur beleeft, vertrouwt en of de natuur je lief is of (soms) als vijand voelt.

Als je even je ogen sluit en een moment neemt, welke natuurplekken of -momenten zie je voor je?
Van vroeger of van recentere tijden, diverse woonomgevingen en vakanties?
Hoe hebben deze plekken jouw kijk op de natuur en jouzelf beïnvloed?

 

Natuur zit zelfs verweven in je relaties

Als jij graag buiten tijd doorbrengt neem je waarschijnlijk ook eens iemand mee: je partner, kinderen, hond, familieleden, vrienden, collega’s… Je wandelt, fietst of jogt wellicht graag in de natuur. Je bezoekt samen een park, het water, een natuurgebied. Besef dan dat de natuur ook een onderdeel van samen dingen ondernemen en onbewust vormt dat ook onderlinge relaties.

Welke rol heeft de natuur (gespeeld) in jouw eigen relaties en woonomgevingen?
Zou je daarin iets willen verbeteren, herstellen, intensiveren of van vorm veranderen?

 

De natuur is overal

In een plant in je huis die jouw liefde en aandacht krijgt. In je tuin of op het balkon. In de bomen langs je straat en in het park dichtbij. In het water, velden en heggen, bossen en duinen. In de nationale parken en beschermde gebieden, in woeste oorden en echte wildernis – daar waar je tussen de elementen en natuurkrachten (en -pracht) je eigen nietigheid en plek in het grote geheel pas echt beseft en tot in je ziel kunt voelen en ermee verbinden. Maar je kunt gelukkig je ook verbinden met de vlinder of de merel in je tuin, en met de wilde bloemen naast de bushalte.

Als de natuur je dierbaar is, herken je je waarschijnlijk ook in de titel;
dat de natuur niet slechts een plek is die je bezoekt,
maar je thuis waarin je mag wonen, leven, een deel van uitmaken en erbij horen.
We kunnen niet zonder, we zijn er volledig afhankelijk van.
Wij zijn natuur.

 

Natuur verbindt, herstelt en inspireert

In mijn werk als natuurcoach en Forest Mind -instructeur & gids ervaar ik bijna dagelijks het veelzijdige, positieve effect van de natuur op mijn coachees en klanten, op mezelf als coach en mijn werk. Het verbindt, herstelt, versterkt en ontspant. Het helpt om te kunnen aarden, doet me zien wat belangrijk is, helpt te verbinden met gevoel en schept als vanzelf ruimte voor emoties. De natuur inspireert en heeft een ongekende creatiekracht in zich.

 

De natuur heeft jou nodig

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer jij je in de natuur thuis voelt, je in verbinding bent met jezelf en het leven om je heen – en andersom. En dat juist dit nodig is om de natuur te respecteren en willen beschermen; in alledaagse kleine en grotere keuzes, in je communicatie en je werk, als donateur of vrijwilliger, door petities te tekenen of de straat op het gaan, door kennis te delen of op een andere manier betrokken te zijn met duurzame keuzes.

Daar waar de wereldvrede begint bij in vrede te leven met jezelf,
geldt dat ook voor het klimaat:
natuurbescherming en klimaatherstel ontstaat in de eerste plaats vanuit jouw respect,
jouw connectie en jouw liefde voor de natuur – jouw thuis.

 

Zelf op stap?

Je kunt op een leuke, laagdrempelige manier jouw natuurrelatie of -connectie verbeteren door bewuster te wandelen: met mindful walking, bosbaden en Forest Mind -wandelingen (die mindfulness, veerkracht en selfcare naar buiten brengt). Voor die laatste kun je beginnen met mijn Vierdelige Finse Wandelserie, die je hier gratis kunt ophalen. Ben je nieuwsgierig wat een iets langere Forest Mind wandeling met een kleine groep met je doet? Ervaar het zelf door op 16 september op stap te gaan met Forest Mind. Reserveer je plek op tijd, je bent van harte welkom.

Wat je ook doet: zorg goed voor jezelf, voor je natuurrelatie en bescherm je thuis.

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura