RUST & BALANS

POSITIEVE GEZONDHEID

Wanneer we het hebben over gezondheid en welzijn, denken we aan fysieke fitheid, gezonde voeding en voldoende slaap. Deze drie zijn zeer belangrijke bouwstenen voor onze gezondheid, daar geen misverstand over. Maar (te) vaak wordt de vierde bouwsteen vergeten of onderbelicht: mentaal evenwicht, vitaliteit, veerkracht, zingeving en emotionele balans. Mindfulness ondersteunt ons emotionele evenwicht en het omgaan met onze onrustige geest. Mindfulness verbetert cognitieve functies zoals concentratie, kortetermijngeheugen en communicatie. Het milder zijn voor jezelf, beter accepteren van jezelf en anderen, het omgaan met veranderingen en tegenslag in het leven, en het gevoel hebben van controle over je leven zijn ook trainbaar met mindfulness en meditatie. Mindfulness is eigenlijk onmisbaar voor onze mentale gezondheid.

 

Onrust en verlangen naar steeds meer, of iets anders

Genieten van het leven op dit moment is soms lastig als je het druk hebt en van alles moet, je weet niet meer wat je wilt en wat goed voor je is, en als je in allerlei richtingen wordt getrokken. We hebben veel redenen om dankbaar te zijn, maar we beseffen het maar half of genieten er niet (echt) van. Daar hebben we geen tijd voor want we moeten verder. We jagen steeds andere, nieuwe dingen na en raken de grip op het huidige moment kwijt. We functioneren routineus, uit gewoontes en automatismen, terwijl het echte leven, nu, aan ons voorbij vliegt. Mindfulness biedt een ingang en een alternatief om met de onrustige geest anders te leren omgaan. In plaats van ons steeds te verzetten, energie verliezen en ons onrustig en ongelukkig voelen, kunnen we meer aandacht hebben voor het heden. Loslaten van gedachten en zaken die we niet meer nodig hebben of die we niet kunnen veranderen.

 

doorbreek DE vicieuze cirkel VAN STRESS

Stel dat je weer met de nieuwsgierigheid van een kind naar het leven zou kunnen kijken? Weer echt bewust zou zijn van je zintuigen en daardoor meer in contact zou zijn met dit moment, jezelf en je omgeving? Stel dat je minder last zou hebben van de onrust in je geest, en dat je beter zou kunnen voelen wat goed voor je is; bewuste keuzes maken. Stel dat je zou kunnen concentreren op één taak, en écht aanwezig zijn bij het gesprek met iemand zonder af te dwalen in je gedachten. Dat je eerder de signalen kunt interpreteren die aanhoudende stress met zich mee brengt en ongemerkt je gezondheid ondermijnt. Stel dat je beter zou slapen, je energieker zou voelen, en minder last zou ervaren van fysieke pijn of ongemak. Stel dat in plaats van te oordelen, je jezelf en mensen om je heen milder, met meer begrip en compassie zou kunnen benaderen. Dat je meer tevreden zou kunnen zijn met je leven zoals het nu is, en met jezelf zoals je bent.
Het beoefenen van mindfulness kan je dat bieden. Zou je dat willen?

 

je aandachtsspier en je brein TRAINEN

Door middel van eenvoudige meditatie-oefeningen wordt aandacht besteed aan lichamelijke sensaties (o.a. spanning, pijn, vermoeidheid), gedachten, geluiden, stemming en impulsen om te oordelen, reageren en te handelen. Formele mindfulness meditaties helpen om ‘uit het hoofd’ te komen. Tijdens mindfulness training leer je de doe-modus te herkennen en bewuster te schakelen naar de zijn-modus: het vermogen om te kunnen stoppen met doen, en gewoon even zijn zonder iets te moeten.

Wanneer je met mindfulness aan de slag gaat (en niet alleen een boek leest erover!) train je je aandachtsspier en de neurale verbindingen in meerdere hersengebieden. Tijdens het oefenen dwaalt de geest af naar van alles en nog wat – dat is normaal. Dat gebeurt ons allemaal en kan niet voorkomen worden – de uit-knop bestaat helaas niet. Zoals je in de sportschool met gewichten traint en sterker wordt, is afleiding het waardevolle oefengewicht bij mindfulness. Het helpt je op een kleine schaal te zien hoe we doorgaans op allerlei gedachten en situaties reageren in het echte leven, en dus ook onze aandacht verliezen. Het laat ons zien dat we een keuze hebben in hoe we reageren. Mindfulness verandert niet je leven, maar mogelijk wel hoe je in het leven staat.

We are human beings, not human doings

 

BEN JIJ TOE AAN MEER RUST IN JE BESTAAN?

DoorbreEK DE negatieve spiraal van stress

Een belangrijk doel van mindfulness training is om mensen te leren bewuster te leven en anders omgaan met stress, gedachten en emoties. Balans hervinden én behouden. Mindfulness heeft voordelen voor ieder van ons. Je leert het echter niet van een boek, zoals je niet leert skiën door Youtube-filmpjes te kijken. Het gaat om jouw eigen ervaring.

Weken, maanden of zelfs jaren aanhoudende spanning, drukte en stress hebben een duidelijk effect op ons. Als we de stress als een normale toestand van onze geest en lichaam beginnen te ervaren omdat we het nu eenmaal gewend zijn, slaan we de plank fors mis. Aanhoudende stress heeft negatieve invloed op ons lichaam, op verschillende manieren. Dat is onder andere te zien als

  • veranderingen in de weerstand en het immuunsysteem, je wordt makkelijker ziek
  • duur en kwaliteit van slaap
  • gevoeligheid voor blessures en het langzamere herstel na ziekte, letsel of operatie
  • veranderingen in de hormoonhuishouding (o.a. stresshormonen)
  • afname van de kwaliteit van weefsel; spieren, pezen, botten, bindweefsel en huid
  • problemen in de spijsvertering
  • diverse symptomen van afnemende mentale veerkracht en cognitieve functies (geheugen, concentratie, taakcontrole, keuzes maken)

Mindfulness is behulpzaam bij het herkennen van en het omgaan met stress op een duurzame manier. Enerzijds door bewuster voor onszelf te zorgen, anderzijds bij het tijdig signaleren van terugval.

Het toepassen van de principes van Mindfulness in ons drukke en soms gejaagde dagelijkse leven heeft aantoonbaar positief effect op focus, nachtrust en energie, piekeren en somberheid, (chronische) pijn en het omgaan met tegenslag. Door regelmatig mindfulness oefeningen te doen is het mogelijk om stress en negatieve denkpatronen eerder te herkennen en je minder te laten lijden door impulsen, emoties en angst. Zo kan de negatieve spiraal van stress en uitputting, zorgen maken of niet kunnen loslaten eerder aangepakt en voorkomen worden. Je blijft beter in balans door milder te worden naar jezelf, en door te leven met compassie in plaats van continue oordelen.

NIEUWSGIERIG NAAR WAT MINDFULNESS & MEDITATIE  JOU KUNNEN BIEDEN?

GEZONDHEIDSWINST & VEERKRACHT

Mindfulness heeft vele voordelen voor ieder van ons. Het is een geweldige en effectieve manier om te voorkomen dat stress, spanning, zorgen of angst te veel grip krijgen op ons.

Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat mindfulness een waardevolle toevoeging kan zijn wanneer we kampen met langdurige stress en daaraan gerelateerde (fysieke) klachten zoals pijn, slaapproblemen, piekeren, afgenomen (werk)geheugen en concentratie. Ook mensen met aanhoudende pijnklachten, vermoeidheid of een chronische aandoening kunnen profijt hebben van mindfulness in het alledaagse leven.

Mindfulness is geen (vervanging van) therapie, maar is vaak een goede aanvulling – investering in jezelf nu én op langere termijn. Mindfulness training kan naast of na (psychosomatische) fysiotherapie of begeleiding van een praktijkondersteuner (GGZ) of psycholoog dienen als een springplank naar zelfzorg, en als middel om nieuwe klachten te voorkomen. Jouw gezondheid is jouw verantwoordelijkheid. Maar door eerst jezelf te helpen kun je ook anderen helpen.

 Rust- als je overprikkeld en druk bent

 Balans

 Minder prikkels, minder moeten

 Jezelf meer gunnen en meer mogen

 Veerkracht

 Energie – als je steeds moe bent

 Kunnen ontspannen en genieten

 Dingen kunnen loslaten, laten gaan

 Minder streven

 Positiever in het leven staan

 Tevredenheid

 Bewustzijn

 Meer je authentieke zelf zijn

 Betere focus

 Beter je grenzen bewaken

 Grip op spanning & stress

 Langzamere, rustigere leefstijl

 Je missie leven – doen waar je écht blij van wordt

 Rust- als je overprikkeld en druk bent

 Balans

 Minder prikkels, minder moeten

 Jezelf meer gunnen en meer mogen

 Veerkracht

 Energie – als je steeds moe bent

 Kunnen ontspannen en genieten

 Dingen kunnen loslaten, laten gaan

 Minder streven

 Positiever in het leven staan

 Tevredenheid

 Bewustzijn

 Meer je authentieke zelf zijn

 Betere focus

 Beter je grenzen bewaken

 Grip op spanning & stress

 Langzamere, rustigere leefstijl

 Je missie leven – doen waar je écht blij van wordt

Mindfulness heeft me veel gebracht. Ik ben me gedurende de (werk)dag bewuster van wat ik voel in mijn lichaam. Ik geniet meer van het dagelijkse leven, het contact met familie en vrienden, en kan me beter focussen op mijn werk. Allemaal erg fijn om te ervaren, en zuinig op te zijn om het zo te houden en te verdiepen. De piekermodus is er nog wel, maar deze momenten duren gelukkig steeds korter dankzij de inzichten die mindfulness me gegeven heeft.
Hartelijk dank Laura voor je inspirerende lessen!”

Robert

47 jaar, Manager Vastgoed

KLANTEN AAN HET WOORD

“Mindfulness training heeft mij bewustwording gebracht van doen en zijn, weer meer kunnen genieten van de kleine dingetjes, minder slachtofferrol te hebben en dingen vaker te accepteren zoals ze zijn.”

Matthijs

35 jaar

“De training was een heel positief proces dat nog lang niet klaar is. De lessen waren rustig en prettig, iedereen kreeg de ruimte en tijd die er nodig was. Ik heb geleerd los te laten; dingen zijn zoals ze zijn. Vertrouwen, bewuster leven, mensen/dingen niet veroordelen, en beter voor mezelf zorgen.”

Helma

52 jaar

INTERESSANTE VIDEO’S