Verlang jij naar échte rust en ontspanning in je leven? Wil jij de connectie met jezelf en de natuur terugvinden?

Maak kennis met de helende werking van Forest Mind – rechtstreeks uit Finland

Mogelijk weet je al dat de natuur je goed doet. Dat je je lichter en kalmer voelt na een boswandeling. Het gepieker neemt af en er ontstaat ruimte in je hoofd. Dat komt omdat de natuur een helende werking heeft én we er deel van uitmaken.

Maar, merk je toch dat…

Het prettige effect van een boswandeling slechts even duurt? Voor je het weet ben je weer opgeslokt door de waan van de dag.

Je vaak moe, rusteloos en ontevreden bent?

Je je gespannen en overprikkeld voelt? Er is zoveel dat je (van jezelf) moet waardoor het soms voelt alsof je geen lucht krijgt en je met een knoop in je maag rondloopt.

Je grote verantwoordelijkheidsgevoel, betrokkenheid en loyaliteit ervoor zorgen dat je er altijd bent voor anderen wat ten koste gaat van jezelf?

Je graag voor anderen zorgt en het hen naar de zin wil maken. Maar wie zorgt er nu eigenlijk voor jou?

Je de tijd mist voor jezelf om bij te komen en stil te staan bij hoe het nu echt met je gaat. Want hoe kun je nu voor je eigen welzijn zorgen?

Je verlangt naar kalmte? Je wil tevreden zijn met jezelf en je leven zodat je daar met volle teugen van kunt genieten.

Stel dat er een methode is die…

Je helpt ontspannen, herstellen, opladen en je veerkracht voedt. Een laagdrempelige, toegankelijke en natuurlijke methode – buiten – met vele positieve effecten, zowel fysiek als mentaal. Waarbij de natuurlijke omgeving je zenuwstelsel kalmeert en het herstel van stress en overbelasting bevordert. Een methode waarin mindfulness-, selfcare- en bewustzijnsvaardigheden op een praktische en duurzame manier aan bod komen. Een milde ode aan jouw bron van natuurlijke wijsheid.

Dit is Forest Mind

Een zachte, natuurlijke methode gericht op de herstellende en helende werking van de natuur. Oorspronkelijk uitgevonden in 2014 in Finland als Metsämieli© (Sirpa Arvonen, 2014), sinds kort in Nederland. Forest Mind is een combinatie van wetenschappelijke kennis en jarenlange praktijkervaring van outdoor-, natuur- en gezondheidszorgprofessionals, gedragswetenschappers en mindfulness-trainers. In Forest Mind wordt het ontspannende en herstellende effect van de natuur samengevoegd met de belangrijkste elementen uit mindfulness, Acceptance and Commiment Therapy (ACT) en positieve psychologie. Dit met heerlijk buiten zijn, al wandelend door het sprankelende groen.

Het was erg fijn om de natuur op deze wijze te ervaren.

Na afloop van de wandeling overheerste er bij mij een gevoel van rust, ontspanning en tevredenheid. En omdat het een ochtendwandeling was, heb ik van dit gevoel nog de hele dag kunnen nagenieten.

Dank je Laura, voor deze bijzondere wandeling!

Natalie

Ik heb de Forest Mind -wandeling ervaren als fijn, rustgevend en het heeft mij tot nadenken gezet…

Het mooiste moment was bij het meer, met de oefening ‘veerkracht van het landschap’. Ik mag vaker loslaten… Dank je wel.

 

Adriana (mee voor de 3e keer)

Wat Forest Mind je brengt

Forest Mind zorgt voor rust en ontspant je zenuwstelsel. Het verlaagt stress, herstelt uitputting en brengt je met jezelf in verbinding. Moeiteloos en op een natuurlijke manier.

De natuur nodigt je uit om je pure zelf te zijn en te doen wat goed is voor jou. Dat past bij wie je werkelijkheid bent. De natuur heeft geen oordeel en verwacht niks van je.

Forest Mind helpt je om te aarden en in het moment te zijn. Net als meditatie leert de natuur je te vertragen, verstillen en te luisteren. Je zintuigen staan open, je komt in verbinding met jezelf en je omgeving. Forest Mind heeft ook elementen van meditatie in zich, maar biedt nog meer.

Het bos geeft je toegang tot de stilte in jezelf. Het leert je bewust waarnemen met al je zintuigen. Het prikkelt je nieuwsgierigheid, laat je reflecteren op je gevoel, ervaringen en gedachten.

De natuur is een inspirerende leermeester. Kijk maar naar de seizoenen als de natuurlijke cyclus van het leven. Alles groeit zonder haast. De natuur neemt de tijd, alles komt en gaat.

Het bos is een mooie metafoor voor het terugvinden van je eigen veerkracht. Je kunt zijn zoals een boom, met je wortels stevig in de grond. Je stam is sterk maar niet star. Je beweegt met de wind of storm mee en toch blijf je staan. Vertrouwend op de volgende zomer, vol zonlicht en warmte.

De natuur maakt je positiever en hoopvoller. Het ondersteunt een gevoel van dankbaarheid, tevredenheid, veiligheid, (zelf)vertrouwen en acceptatie voor wat er is. In de groene wereld mag alles er zijn.

Laura Natuurcoach & Mindfulness trainer Wandelserie

Waarom ik geloof in Forest Mind

Als Fin is de natuur voor mij een aangeboren bron van intuïtie, groei, verbinding en veerkracht. Al jaren weet ik dat natuur en mindfulness een gouden combinatie is. Forest Mind bestaat al bijna tien jaar in Finland, in Nederland is het nog onbekend. Als eerste Forest Mind guide in Nederland laat ik je zien wat je van de natuur kunt leren en hoe je het voor je welzijn inzet. De succesvolle methode van Forest Mind biedt je de helende werking en beleving van het bos met waardevolle mind- én life-skills.

Het bijkomende effect van Forest Mind

De natuur is je thuis, je bent er onderdeel van. Dankzij Forest Mind voel je de waardering en hoe je deel uitmaakt van deze levendige, groene wereld. Bovendien zorgt Forest Mind voor kalmte en minder stress. Het mooie is, dat wanneer jij je goed voelt, je beter in verbinding staat met jezelf én de wereld om je heen. Door in de natuur met aandacht aan jezelf te werken, wil je niet anders dan de natuur iets teruggeven. Het beschermen en ervoor zijn, zoals de natuur er ook voor jou is.

Wat je van Forest Mind mag verwachten

  • Wandeling van 2,5 uur in kleine groepen (6-12 personen) in een natuurgebied
  • Samen afsluiten met buitenkoffie of -thee met wat lekkers
  • Buiten zijn en rustig wandelen in combinatie met unieke, laagdrempelige Forest Mind -oefeningen voor zintuigen en bewustzijn, met ruimte voor reflectie om selfcare, veerkracht en mind skills
  • Oefeningen en opdrachten gelinkt op het seizoen en de natuurlijke jaarcyclus
  • Verdiepende oefening vooraf + twee extra wandelingen mee naar huis

Data Forest Mind -wandelingen & -seizoensdagen*:

  • Forest Mind -wandeling 21 september 2024 (thema herfst)

Deelname aan de Forest Mind-wandeling kost € 34

*Forest Mind -seizoensdag is uitgebreider dan de wandeling.
De ochtend staat in het teken van een Forest Mind -wandeling – afgestemd op het seizoen en de aandachtspunten daarin. Na de lunch is verdiepen we ons op het thema ‘hoogtepunt’ van het betreffende seizoen, wat dat inhoudt en hoe je dat kunt vertalen naar je eigen situatie, levensfase en persoonlijk pad/ontwikkeling (zoals je intenties, doelen en plannen, en de voortgang ervan). Hierin heb je meer ruimte voor jezelf; solo of in tweetallen, met gerichte schrijfoefeningen en mogelijkheid om alleen in de natuur te zijn. Kortom: de ForestMind -seizoensdag is een dag waarop je alle aandacht en tijd jezelf schenkt, stil kunt staan bij je eigen ontwikkeling of wensen, verbonden voelen met de natuur en het ritme van het seizoen dieper ervaren.

Deelname aan de FM-seizoensdag kost € 79 incl. eenvoudige en heerlijke buitenlunch
Mogelijkheden en tarieven voor bedrijven en privé-groepen op aanvraag.

Wat Forest Mind anderen heeft opgeleverd

Wat een fijne Forest Mind -wandeling: even bij mezelf zijn, terug naar binnen en onthaasten.

Het mooiste moment voor mij was het plekje aan het water; alles kwam bij elkaar – als bevestiging. Wat ik meeneem is het respect voor de natuur; het bewustzijn van wat de natuur mij biedt… Ik besefte dat ik deze momenten vaker in mijn leven kan gebruiken en er ook tijd voor wil maken.

 

Kitty (mee voor de eerste keer)

In een vertraagd tempo van buiten naar binnen gaan, in contact met mezelf, de natuur en deze tijd van het jaar.

De Forest Mind – wandelingen geven naast het bewegen in het natuur en frisse lucht ook nog meer: zowel een mogelijkheid tot reflectie als nieuwe inzichten en ideeën. In een vertraagd tempo van buiten naar binnen gaan, in contact met mezelf, de natuur en deze tijd van het jaar. Een ontspannen en opladende ervaring, die ik persoonlijk niet had willen
missen. 

De begeleiding van Laura is vakkundig en natuurlijk – dank je wel!

 

Susanna (mee voor de 3 e keer)

De Forest Mind -wandeling was inspirerend en erg leuk.

Het mooiste moment voor mij was het samen aarden in het bos, leunend tegen de boom en ‘wortelschieten’.

Wat ik meeneem is het vaker de link leggen tussen mezelf en de natuur, het ritme van de seizoenen en de vertaling daarvan naar mezelf. Ik besefte dat ik het niet alleen hoef te doen. Dank je wel, Laura.

 

Steffi (mee voor de 2 e keer)

Heb je nog vragen?

En staat jouw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met me op.

Hoe ziet een Forest Mind wandeling eruit?

Tijdens een Forest Mind-wandeling geniet je samen met anderen van het bos of een andere natuurlijke omgeving. Af en toe staan we stil voor oefeningen. Deze oefeningen doe je voor jezelf en bespreken we met elkaar. Je bent altijd vrij om te delen maar het hoeft niet. Het kunnen oefeningen zijn die lijken op bosbaden. Ze helpen je aarden, bewust waarnemen met je zintuigen en voelen wat er speelt in dit moment. Andere oefeningen richten zich op goed voor jezelf zorgen, dankbaarheid voelen en je weerbaarheid te verbeteren. Zo helpen Forest Mind-wandelingen je stap voor stap je flexibiliteit en veerkracht te vergroten.

Hoe ziet een Forest Mind wandeling eruit?

Tijdens een Forest Mind-wandeling geniet je samen met anderen van het bos of een andere natuurlijke omgeving. Af en toe staan we stil voor oefeningen. Deze oefeningen doe je voor jezelf en bespreken we met elkaar. Je bent altijd vrij om te delen maar het hoeft niet. Het kunnen oefeningen zijn die lijken op bosbaden. Ze helpen je aarden, bewust waarnemen met je zintuigen en voelen wat er speelt in dit moment. Andere oefeningen richten zich op goed voor jezelf zorgen, dankbaarheid voelen en je weerbaarheid te verbeteren. Zo helpen Forest Mind-wandelingen je stap voor stap je positieve gezondheid, flexibiliteit en veerkracht te vergroten.

Ik twijfel of Forest Mind iets voor mij is. Ik kan toch ook zelf vaker gaan wandelen?

Natuurlijk kan dat, net als dat je kunt blijven doen wat je altijd hebt gedaan. Denken dat het een kwestie is van doorzetten en de vermoeidheid en onrust in jezelf nu eenmaal bij je horen. Je kunt accepteren dat die korte momenten in de natuur je voor even opladen, maar je vervolgens weer terugvalt in oude patronen. Je kunt er ook voor kiezen om het nu écht anders te gaan doen. Om samen met mij en anderen te werken aan jouw energie en innerlijke rust. Zodat je de harmonie in je leven terugvindt en je levenskracht behoudt.

Wat is het verschil tussen Forest Mind en Natuurcoaching?

Forest Mind is een methode in groepsverband met  aan het bos aangepaste oefeningen uit onder andere mindfulness en Acceptance and Commiment Therapy (ACT). Het is een ervaring waarbij je tijdens een wandeling zowel kunt reflecteren als met elkaar je ervaringen en inzichten delen. Natuurcoaching is een intensiever 1-op-1 traject gericht op jouw persoonlijke vraag, verlangen of probleem. In 5 á 6 sessies kijken we wat je nodig hebt zodat je weet wat je teweeg wil brengen en wat je te doen hebt om jouw pad te vervolgen. Hier lees je meer over Natuurcoaching.

Krijg ik de Forest Mind-cursus vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Dat is helaas niet mogelijk omdat coaching niet binnen direct inkoopbare zorg of alternatieve geneeswijze valt. Informeer bij je leidinggevende of P&O naar de mogelijkheden voor financiële compensatie. Vaak is er een persoonlijk ontwikkelingsbudget of budget voor hersteltrajecten beschikbaar. Als je ondernemer bent, kun je kijken naar de mogelijkheden van aftrekbare posten. Forest Mind richt zich op behoud van gezondheid, weerbaarheid, vitaliteit en inzetbaarheid van jou als ondernemer.

Moet ik persoonlijke dingen delen met andere deelnemers?

Dat is niet nodig. Nadat we een oefening gedaan hebben, ieder voor zich, delen we daarover met elkaar – soms in de groep, soms in tweetallen tijdens het verder wandelen. Het delen van je ervaring – het woorden geven – kan voor jezelf en anderen verrijkend zijn. Het is echter niet verplicht. Je kiest zelf wat je deelt, en als je je stilte deelt, is het helemaal prima. Daar is enerzijds ruimte voor, en anderzijds geen druk op. Verder komt je persoonlijke situatie, achtergrond, beroep of eventuele klachten niet aan bod. De wandeling, net als mindfulness, gaat om dat moment en de ervaring die er is. Deelnemers ervaren dit juist als heel fijn en welkom. 

Wat als ik na Forest Mind toch nog meer nodig heb?

Die ongedwongen rustige plek in het bos kan je aan het denken zetten. Misschien voel je dat de wandeling niet al je vragen beantwoordt en heb je behoefte om dieper in jezelf te duiken. Bij Natuurcoaching gaan we ook naar buiten en maken we ook gebruik van de helende werking van de natuur. Al begeleid ik je dan 1-op-1 en onderzoeken we samen jouw persoonlijke vraagstuk. Spreekt mindfulness je aan en ervaar je al langer druk, spanning en stress in je lichaam? Dan kan Natuurlijk in Evenwicht een mooie vervolgstap voor je zijn. Neem gerust contact met mij op om te kijken wat het beste bij je past.

Wat is Forest Mind niet?

Forest Mind is geen gerichte coaching, medische behandeling of therapie. Het is ook geen vaste methode met slechts één manier om resultaat te behalen. Hoewel het geen moeilijk of langdurig leerproces is, is Forest Mind niet iets wat je direct beheerst. Forest Mind nodigt je uit om net als de natuur te vertragen en te verbinden met jezelf. Om te reflecteren op thema’s als veerkracht en selfcare, mildheid en compassie in je eigen leven. Zodat je met nieuwe energie ook weer anderen (én de natuur) kunt helpen.

 

 Ga je mee op stap? Heerlijk – ik kijk er al naar uit.
Boek direct je plek – I’ll meet you in the woods!