ALS DE WERELD STILVALT

2 april 2020 | Mindfulness & Meditatie, Persoonlijke coaching

Als de wereld stilvalt, de oude routines hun kracht verliezen op ons en wij voor de uitdaging staan om ons op allerlei manieren en niveaus aan te passen, ontstaan er ook nieuwe vormen van samenwerking, onverwachte verbindingen, nieuwe kansen en een nieuwe wil om elkaar te helpen.
Dan vinden wij onze rust in de natuur buiten, we zien ineens de lente, het wonder van de natuur dat zich niets aantrekt van ons en onze nieuwe zorgen en regels.
Wij vinden houvast in de eenvoudige dagelijkse taken die we eindelijk met aandacht kunnen uitvoeren. Die ons rust brengen, en geduld. Wanneer de wereld stil valt komen de ideeën vrij, krijgt onze creativiteit en intuïtie ruimte. Als de wereld stilstaat durven ideeën zich duidelijk te laten zien als er genoeg stilte, liefde, geduld en vertrouwen is.

 

Als de wereld stilvalt en de agenda’s leeglopen, vallen de veilige muren van drukte, deadlines, afspraken, vaste inkomsten, dag- en weekschema’s en verplichtingen weg. We zijn dan aangewezen op onszelf en op elkaar – en onze beste intenties. Het is spannend.
Wij kunnen niet anders dan stilstaan bij de betekenis van de boodschap van de veranderende wereld, en de betekenis van ons eigen leven, de betekenis van alle vaste routines, automatische, aangeleerde patronen en onbewuste gewoontes en keuzes. Onze aannames en onuitgesproken wensen of spijt. Voor onszelf – én voor de wereld.
We kijken naar onszelf: wie zijn wij?

 

Wie ben ik in die wereld, of zelfs zonder? Hoe reageer ik op deze stilte, de verplichte terug-schakeling van de samenleving, de afstand, het nieuws, het niet kunnen vluchten in de veiligheid van mijn drukke agenda, het eindeloze moeten en de in hoge tempo voorbijvliegende dagen, weken, jaren?

Wie ben ik als ik mijn werk niet mag uitoefenen, als mijn handen elders nodig zijn? Wie ben ik als ondernemer, werkgever of werknemer? Wie ben ik als mijn retraite, droomreis, congres of vlucht naar mijn thuisland en geliefden geannuleerd is? Wie ben ik als ik iemand dichtbij mij verlies, zonder afscheid?

Wie ben ik samen met mijn partner, wie zijn wij samen? Zijn we samen uit liefde, uit gewoonte, uit angst om alleen te zijn, of voor de buitenwereld?
Wie ben ik met mijn onzekerheden, mijn uitgestelde dromen, de getemde wildheid en het verlangen van mijn hart?

Als de wereld stilvalt, wie wil ik zijn? Wat beteken ik voor de wereld? Wie ben ik in mijn kern, in mijn natuurlijke en ongecensureerde aard? Wat zijn mijn talenten? Wat is mijn richting, waar is mijn True North en hoe vind ik de weg?

 

Als de wereld stilvalt, zijn er plotseling vele vragen.
Meer vragen dan antwoorden. Vragen die niet eerder gesteld werden, die zich verborgen hielden achter alle voorgekookte, voorverpakte en geroutineerde levens, te bestellen dromen en zich automatisch vullende agenda’s. De vragen die ontstaan stellen ons in staat om op zoek te gaan naar onszelf, ons ware Noorden. Als de lagen om ons heen weg vallen en onze ware aard laten zien, staan wij dan moedig op? Zien en erkennen we eindelijk onszelf en elkaar? Worden we ons bewust van onze waarde, wat wij te geven hebben en wat we onszelf gunnen, wat onze vurige verlangens zijn, waar ons hart ligt en wat wij écht de moeite waard vinden om tijd en energie, liefde en toewijding aan te besteden. Helpen wij elkaar, accepteren wij ook hulp van anderen?

Soms zijn de antwoorden er niet.
Of ze laten op zich wachten, of komen ze later op een onverwacht moment. Soms komen ze pas als we bereid zijn om de stilte, de rust en het zijn op te zoeken. Als we het geduld hebben om te mediteren, te reflecteren of schrijven, of met elkaar een ouderwets gesprek te beginnen en te zeggen hoe het echt met ons gaat. Wat onze angsten zijn, waar we blij van worden.
Als we op zoek gaan naar de antwoorden maken we opnieuw contact met ons zelf en elkaar, onze talenten en dromen, verdriet en verlies, spijt, rouw en pijn, geluk en liefde van onze naasten. Dan maken we opnieuw contact met de aangeboren liefde in ons, en met ons innerlijk weten en wijsheid. Dan worden we wakker van onze lange winterslaap. Het is eindelijk lente.

Als de wereld en de natuur toch blijken door te draaien, kunnen ook wij opnieuw kiezen. Wie wil jij zijn?

“De mooiste reis die je kunt maken is de reis naar binnen”

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura