COACHGESPREKKEN IN DE NATUUR ZIJN ANDERS

11 september 2023 | Coaching, therapie & herstel, Mentale veerkracht, Persoonlijke coaching, Persoonlijke ontwikkeling

Ongedwongen verkennen

Mijn eigen coachtrajecten als coachee zijn altijd binnen geweest, omdat ik niet beter wist. Als ik nu zou kiezen, zou ik het anders doen. Wandel- en natuurcoaching kennen talloze voordelen voor de coachee en het coachingsproces. Buitencoaching is een ontspannen manier om je eigen vraag, wens of richting te verkennen en ontdekken, waarbij het proces intuïtiever en moeitelozer zijn weg vindt, dankzij de natuur en de organische, (groene) ruimte om je heen. Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de natuur op onze gezondheid, welzijn en stemming laat robuuste voordelen zien van tijd doorbrengen in de natuur. Het reduceert stresshormonen in je bloed en verbetert jestemming. Het vermindert angst en onzekerheid en helpt je brein en lichaam te herstellen van overbelasting. Om maar enkele voorbeelden te benoemen.

 

Coachgesprekken in de natuur zijn anders

Als je ergens vastloopt of door de bomen het bos niet meer ziet, piekert je brein en zoekt het – bewust en onbewust – naar het juiste, rationele antwoord om vooruit te kunnen. De natuur helpt om afstand te nemen tot je vastgeroeste denkpatronen en verwachtingen. Dat wat in je hoofd vast lijkt te zitten, komt buiten in beweging. Je blik verruimt zich zowel op je omgeving als op je innerlijke landschap. Er ontstaat ruimte voor nieuwe paden en onverwachte afslagen. Behalve gesprekken die anders zijn, gebruik ik de elementen en natuurlijk materiaal, kleuren, vormen, bomen en symbolen in de oefeningen die je met je vraagstuk verbinden – uiteraard met respect voor de natuur.

 

Vertraging en stiltes brengen je dichterbij jezelf

Wanneer je meer ruimte ervaart en je de natuurlijke omgeving met ontspannen aandacht waarneemt, komt je geest tot rust. De voetstappen op zachte grond nodigen uit om te vertragen. Door die rust en vertraging ontstaat er ook ruimte voor (prettige) stiltes en overpeinzingen. Wanneer je ego minder hard babbelt en je brein minder hard werkt, kun je als vanzelf door de ruis en opgebouwde schil heen prikken. De antwoorden komen als vanzelf vanuit je intuïtie – je eigen wijsheid.

 

Een boost voor je immuunsysteem

Zowel je mind als je lichaam worden beter door tijd doorbrengen in de natuur:
– je immuunsysteem krijgt een boost
– door prikkelrust kan je brein afschakelen
– je sympatische zenuwstelsel kom tot rust
– je rust- en zorgsysteem worden geactiveerd
– je bloeddruk en hartfrequentie dalen
– het niveau van stresshormonen daalt
– je ervaart weer plezier en geniet van kleine dingen om je heen
– focus, geheugen en vermogen om te plannen worden beter

Zelfvertrouwen en daadkracht

Er is nog een bijzonder effect dat helpend is bij buitencoaching; het ervaren van de natuurlijke omgeving maakt je milder voor jezelf. Zelfcompassie helpt je bij lastige keuzes en twijfels en bij het erkennen van je eigen behoeftes en je grenzen. De groene omgeving boost niet alleen je immuunsysteem en herstelvermogen, maar ook je zelfvertrouwen en daadkracht. Je bent meer geaard en ziet je kernwaarden en kwaliteiten helderder. Puzzelstukjes vallen moeitelozer op hun plek. De oplossingen – dat wat je altijd al wist – komen vanuit jezelf.

 

Gun jezelf de tijd

In de huidige tijd zijn we eraan gewend dat zaken van praktische aard snel moeten worden opgelost. We zijn met zijn allen ongeduldig en willen heel snel vooruit. Als het echter om je persoonlijke herstel- of groeiproces, ontwikkeling of een nieuw richting gaat, is eerst vertragen en afstand nemen echt nodig. Net zoals je een boom niet kunt dwingen om sneller te groeien, of plant eerder te bloeien, kun je jezelf ook niet te snel naar je doel pushen. Dat werkt niet, er ontstaat anders scheefgroei. Neem de tijd, stem je eigen proces af op het ritme en seizoen van dit moment. Laat de natuur je inspireren en de antwoorden rijpen. Als je je aandacht moeiteloos kunt richten op alles wat in het groen leeft, ontdek je al snel waar het binnen in jou echt om gaat.

 

Aarden, verbinden en in beweging komen

We willen alles graag begrijpen en beredeneren. Als het gaat om hartzaken, emotionele kwesties, je dromen en verlangens, is het bij de coaching heel belangrijk om je gevoel te kunnen vertrouwen en dichtbij jezelf te blijven. Als vanzelf helpt de natuur je herstellen van oververmoeidheid en stress, zodat de ruis afneemt en je richting steeds duidelijker wordt. Natuurcoaching heeft alle belangrijke elementen in zich voor een zinvol, vruchtbaar persoonlijk proces: vertragen, aarden,  waardevolle stiltes, aanwezig zijn, connectie, bewegen én een open, fris perspectief. Met een vleugje ‘wild’

 

Welkom in mijn buitenpraktijk

Overweeg je een nieuwe richting in je werk of leven, of ben je op zoek naar een coach bij aanhoudende stress, onzekerheid of burnout-klachten? Samen met jou verken ik graag en vrijblijvend buiten je vraagstuk en wensen. We komen al wandelend erachter of we een match zijn. Coaching buiten helpt als vanzelf bij het herstel en dat merk je direct. Mijn office is binnen – mijn praktijk buiten. Ervaar de kracht van natuurcoaching zelf. Je bent van harte welkom. Kijk naar meer info over natuurcoaching en maak je eerste buitenafspraak hier.

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura