DE INZET VAN VANDAAG IS DE VERANDERING VAN MORGEN

6 januari 2019 | Mindfulness & Meditatie, Persoonlijke ontwikkeling

Sinds lange tijd gunde ik het mezelf om vrij te zijn tussen de kerst en de jaarwisseling, zomaar. Het voelde fijn om even gas terug te nemen na best een vol jaar. Een week zonder plannen en doen waar ik zin in had, of heerlijk lui te zijn. Een week waarin ik weer eens aan een roman van 845 blz. begon, lekker buiten was iedere dag en mijn batterij kon opladen. Eind 2018 naderde, en daarmee ook mijn jaarlijkse ‘round-up’; het reflecteren op het afgelopen jaar, heerlijk ouderwets met pen en papier. Ken je dat, of misschien doe jij dat ook? Het opsommen van wat het jaar mij gebracht heeft en wat ik heb geleerd, wat het gekost heeft aan energie en minder vruchtbare beslissingen, en wat ik graag meeneem over de jaargrens – het geleerde en het fijne. Maar om de een of andere manier kwam het er maar niet van om dat op papier te krijgen. En dat zette me weer aan het denken…

 

IEDER NIEUW BEGIN IS OOK EEN AFSCHEID

Zo ook de jaarwisseling. Ik merkte dat ik 2018 blijkbaar nog niet los wilde laten. Het was een heel mooi jaar: veel scholing, leren en persoonlijke groei, mijn eerste lange stilteretraite, onze prachtige reis naar Canada, alle ontmoetingen met veel nieuwe, lieve mensen en de diverse leuke en spannende uitdagingen als ondernemer. Ik voel me bevoorrecht dat ik heb mogen genieten van dat jaar van persoonlijke groei, hoewel het natuurlijk niet zonder hobbels ging, zoals je je vast kunt voorstellen. 2018 heeft ook een 8 in het getal; horizontaal een teken voor oneindigheid, infinity. Voor mij had 2018 nog een poosje kunnen duren (hoewel niet oneindig), en daarom wilde ik gevoelsmatig daar nog geen punt achter zetten… En tegelijk werd ik nieuwsgierig naar wat dit frisse jaar gaat brengen op mijn pad, en welke wegen ik zelf ga kiezen en bewandelen.

 

VAN BEKENDE PADEN NAAR NIEUWE OORDEN

Met het rekken van die laatste dagen van 2018 besefte ik ook dat het onwennige ook te maken had met onzekerheid. Als ondernemer gaat er voor mij in 2019 veel gebeuren: een nieuw aanbod aan trainingen en coaching, gratis werkboek en een mindful jaarprogramma, nieuwe logo en website – wauw! De nieuwe uitdagingen zijn ook spannend en trekken mij uit mij comfortzone, op een prettige manier. En daarbij merk ik de tweestrijd: een deel van mij kan niet wachten om met alle nieuwe dingen te beginnen; ik popel om te mogen creëren in 2019, en om nog meer mensen te mogen helpen. Tegelijk is er een deel in mij dat een bepaalde onzekerheid of onwennigheid voelt… en dat is het interessante: waar komt dat vandaan?

Terwijl ik dat nog aan het onderzoeken ben, herken ik het ook van vele momenten in mijn leven, en ik durf te wedden dat jij die ook kent. Om te beginnen bij de twijfel bij een keuzemoment – onze dagen staan er bol van! – groot en kleiner. Maar ook bij het afscheid nemen bij een nieuw begin, of als je nieuw (gezond) gedrag wilt aanleren terwijl de oude, trouwe gewoonte nog met beide handen aan je trekt. Van bekende paden de koers zetten naar nieuwe oorden en uitdagingen, het comfortabele laten voor de avontuur. Het is leuk, uitdagend, prikkelend en ook tegelijk nieuw, onzeker, onwennig en spannend…

 

DE BELOFTE VAN LICHT & DE KRACHT VAN MOTIVATIE

Ieder jaar voel ik ook de opborrelende vreugde bij dat nieuw, ongeschreven blad dat het nieuw jaar nog is. Weinig afspraken, zeeën van ruimte, alles is mogelijk. De dagen gaan weer lengen en we omarmen het licht.  In de verte ontluikt het voorjaar al met de sneeuwklokjes en krokussen boven de grond. Er is iets lichters op komst, en net zoals ik ieder jaar het vertrouwen van een kind heb in de komst van de lente, heb ik ook het vertrouwen in dat ook dit jaar 365 dagen vol mogelijkheden in zich herbergt. Is dat niet gaaf?! 365 dagen waarin van alles mogelijk is! Het enige wat wij hoeven doen is er gebruik van te maken; andere keuzes en een nieuwe koers zetten, nieuwe paden ontdekken om dichterbij onszelf en elkaar te komen, of iets goeds doen voor jezelf, je naasten, vreemden en onze planeet.

 

PAK JE RUGZAK IN EN NEEM DE EERSTE STAP

Hoe belangrijker je doel voor je is, hoe meer vertrouwen heb je nodig in jezelf. Hoe kun je een doel of uitdaging zo formuleren en plannen, dat je je moed behoudt ook voorbij de eerste hobbels en de eerste beste verleiding om af te haken?

Als jij aan iets nieuws begint in 2019, heb ik voor jou 8 tips:

  • Kies een doel die belangrijk voor jou is, en formuleer het positief (dus wat wil je wél). Wat stat er achter dit doel, met andere woorden, wat bereik je daarmee?
  • Waar voel je de diepe wens en behoefte aan verandering, waar herinnert het jou aan…? Het is je vast al eerder gelukt! Hoe kreeg jij het voor elkaar? Kun je van dat gevoel van succes en het bereiken van je doel – hoe klein of groot het ook was -nog het staartje vangen…?
  • Vraag niet gelijk een onmetelijk grote verandering van jezelf, maak het behapbaar
  • Herinner jezelf iedere dag er aan waarom je dit doel graag wilt bereiken. Waarom is dat belangrijk voor je? Wat motiveert jou om met je beide voeten in het koude water gaan staan, in beweging te komen en door te zetten?
  • Neem iedere dag een kleine, concrete stap en doe wat je je hebt voorgenomen, maak het iedere dag af. Dat is het allerbelangrijkste!
  • En wat vooral van belang is: plak er weer een dag met een kleine stap aan vast. Iedere dag opnieuw; één dag, één stap. Als je 30 dagen kleine stappen hebt kunnen zetten, ervaar je dat je resultaat boekt, dat je goed op weg bent. Super, geef jezelf een schouderklop (maar geen vrije dag)!
  • Ga vooral door, en blijf die kleine stappen zetten; je honger naar meer groeit vanzelf, geloof me.
  • Houd je doel voor ogen, je doel dat je positief hebt geformuleerd. Iedere dag kom je dichterbij je doel, je wens, of de nieuwe versie van jezelf.

 

Vanmorgen stond in mijn scheurkalender: Begin nooit iets zonder het af te maken; wat je hart vast kan houden, kan het wezen volbrengen. Daar zit zeker wat in, met één uitzondering: de ‘sunk-cost bias’ – daar misschien in een ander blog meer over… of je kunt natuurlijk ook je medemensen eens vragen wat dat inhoudt, als je niet kunt wachten.

De ‘round-up’ en de reflectie over het afgelopen heb ik niet meer geschreven. Alles wat belangrijk is aan 2018 nam ik toch al mee over de grens naar dit jaar, in mijn hart en in mijn herinneringen.  Ik heb inmiddels de positieve koers gezet voor 2019. Daarop ga ik varen en waar nodig, de koers bijstellen. Met moed, vertrouwen en met open mind voor alle nieuwe avonturen – voor de verandering van morgen.

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura