Stel… dat je op een boomstronk zit of op een grote steen. Je voeten rusten op de grond, je zit ontspannen, je hoeft nu niets te doen. Je sluit je ogen en ademt diep de boslucht in… en weer uit. Het enige wat je hoort, is het ruisen van de wind in de bomen om je heen. De minuscule golfjes tegen de steiger…. Een hoge schreeuw van een roofvogel, ergens ver boven je. Je kunt het bos, de lente en de aarde ruiken. Je voelt diepe waardering voor het hier zijn, voor de ruimte en dit moment van rust. Het voelt alsof je hier hoort te zijn. Simpelweg hier te zitten; ruiken, luisteren en voelen. Ademen en genieten. Meer is niet nodig, hier zijn is genoeg. Alles wat er nu is, is oké. Een vleugje avontuur in de natuur kan beginnen.

 

De bossen heten je welkom

Dit soort momenten kun je dagelijks beleven tijdens de Outdoor Retraite in de bosrijke Repovesi in Finland, één van de 41 nationale parken van mijn geboorteland. Kilometers oude naaldbossen waar de dieren zich thuis voelen. Meren waar de snoek, baars, roodkeelduiker en bever vaste bewoners zijn. De hoge rotsen en bosveen met uilen, vliegende eekhoorns en vossenfamilies. Hier heerst een verzachtende, rustgevende stilte en een ontspannen sfeer. Je bent hier welkom.

 

Weg van de snelweg

De bewoonde wereld met digitale ruis, autosnelwegen en een overkill aan geluid liggen mijlenver van hier. Hier is alle tijdloze ruimte om bij te komen. Om bij jezelf te zijn, met de aandacht naar binnen gericht, in de buitenlucht. Alles wat er (niet) is maakt het mogelijk om naar jezelf te luisteren, naar je hart. Naar je eigen gevoel, je verlangen en dromen. De stem vanuit je diepe innerlijk weten.

 

Durf jij een laagje dieper duiken?

De oefeningen vooraf en tijdens de retraite helpen je te ontdekken wat er bij jou speelt, net een laagje dieper kijken dan je dagelijks waarneemt. Dat wat aandacht verdient, gezien en gehoord mag worden (of verkend), mag in het zicht. Een nieuwe richting, een diepe wens, een doel of verandering – of juist het herijken van waar je nu staat. We maken ook een voorjaarsbalans op. Er is ruimte voor een persoonlijk coachmoment; sparren of je vragen en ervaringen delen met mij. En middels een creatieve workshop van materialen uit de Finse natuur kun je je eigen talisman maken.

We gaan echt back to basics.
De nieuwe luxe, wat mij betreft.

 

Finse basiskamp met sauna

De basis van de Outdoor Retraite is een eenvoudige wildernishut zonder buren, met eigen steiger aan het bosmeer, Finse houtgestookte sauna en een kampvuurplaats (kota). Pihkapirtti is met een auto door het bos bereikbaar via een karrespoor. Je kunt er oneindig, heerlijk wandelen. Hoogtemeters ontbreken niet en worden beloond met schitterende uitzichten over de bossen en boomtoppen, valleien en bosmeren. Je rust uit met of zonder een kampvuur en bepaalt zelf wanneer het tijd is om weer op pad te gaan. De bossen kennen geen haast.

 

Back to basics

Water halen we zelf uit een bron iets verderop, we koken eenvoudige vegetarische maaltijden binnen of buiten en maken vuur als het fris wordt. De vroege vogels kunnen een ochtendduik nemen in het meer. Je mag je inspannen door de houtvoorraad aan te vullen, emmers water uit het meer te halen en op de wandelpaden die we zeker gaan verkennen. Korte en langere wandelingen staan op het programma, evenals een mini-solo (quest) waar je op een eigen zelfgekozen plek een tijdloos dagdeel doorbrengt; alleen in de natuur, in verbinding met jezelf en het leven om je heen. ’s Avonds wordt de sauna warm gestookt om te wassen, voor echte ontspanning en een ongekend lekkere nachtrust. Bij het kampvuur ’s avonds deel je je indrukken, ervaringen en inzichten.

Een vleugje avontuur in de natuur

Mijn roots liggen diepgeworteld in Finland en haar natuur. Ik ben met de waarde van de echte natuur opgegroeid, en ik weet wat voor positieve impact het heeft op je geest, je lichaam, je ziel. Het is mijn thuis. Of eigenlijk is het voor mij thuiskomen en avontuur tegelijk. Graag wil ik – samen met de Finse (Nederlandstalige) gids Kati – jou een heerlijke, rijke buitenervaring bieden met aandacht voor jouw binnenwereld; dat waar je normaal zo weinig tijd voor hebt. Een vleugje avontuur in de natuur, back to basics, in het spoor van de vossen…

 

Aarden en ontspannen

In de natuur zijn helpt je om te aarden, dichterbij jezelf te zijn en jezelf te vertrouwen. Het is alsof er een onzichtbare sluier opengaat als je op de bosgrond stapt; je maakt op een andere manier contact met jezelf, met mensen om je heen en alles wat leeft. Je zintuigen krijgen alleen natuurlijke prikkels en bosstofjes binnen en helpen je werkelijk te ontspannen (en herstellen). Anders dan thuis op de bank met een kop thee, anders dan op je yogamat of tijdens een meditatie in een binnenruimte. Buiten ontstaan ook de beste gesprekken, in het middle van nowhere.

ALLE INFORMATIE & INSCHRIJVEN

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura