Stel dat er een methode is die alle ingrediënten in zich heeft voor ontspanning, opladen van energie en het voeden van je veerkracht? Een methode die laagdrempelig, toegankelijk en krachtig is door de uitgebreide positieve effecten zowel op psychische welbevinden als fysieke gezondheid? In een omgeving die het zenuwstelsel kalmeert, en bevorderend is voor het herstel van stress en overbelasting? Een methode waarin mindfulness-, selfcare- en bewustzijnsvaardigheden aan bod komen? Dit alles gecombineerd met heerlijk buiten zijn, natuur en wandelen is een methode die ook nog iets moois oplevert: diepere waardering voor de diversiteit in de natuur, de seizoenen en elementen en daarmee de wil om de natuur te beschermen. Te goed om waar te zijn? Noup. In Finland bestaat Forest Mind -methode al bijna tien jaar. Het bos zonder wifi maakt bovendien de connectie veel beter.

 

Wat is Forest Mind?

De in Finland ontwikkelde Metsämieli-methode (Forest Mind) – is opgericht in 2014 door Sirpa Arvonen. Forest Mind is evidence based; een combinatie van wetenschappelijke kennis en jarenlange praktijkervaring van outdoor-, natuur- en gezondheidszorgprofessionals, gedragswetenschappers en mindfulness trainers. In Forest Mind wordt het ontspannende en herstellende effect van de natuur gecombineerd met de belangrijkste elementen binnen mindfulness en Acceptance and Commiment Therapy (ACT) – de ‘mind skills’ en ook wel ‘life skills’ genoemd. Forest Mind helpt je om te aarden en in het moment zijn; met behulp van alle zintuigen in verbinding  met jezelf en je omgeving. Op die ongedwongen rustige plek in het bos – en bij jezelf -wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld, kun je reflecteren op je gevoel, ervaringen en gedachten en stap voor stap je psychologische flexibiliteit en veerkracht vergroten.

 

“In elke wandeling in de natuur krijgt men veel meer dan men zoekt.”

– John Muir

 

Van zaadjes tot stevige wortels

Al enkele jaren weet ik intuïtief dat het combineren van de natuur en mindfulness van grote waarde zou zijn. Ik gaf enkele jaren stiltewandelingen in Oisterwijkse bossen en vennen als alternatief voor een stiltedag (vaak opgenomen in mindfulness cursus van 8 weken), omdat ik de natuur wilde betrekken bij het innerlijk proces van mindfulness. Het werd ook goed gewaardeerd en verrassend krachtig en fijn ervaren door deelnemers. Toch duurde het tot 2022 voordat ik in contact kwam met Metsämieli. Direct voelde en wist ik dat Forest Mind precies was wat ik had vermoed en gezocht: positieve effecten en beleving van de natuur gecombineerd met mentale mind (en life) skills.

Tijdens een Forest Mind -wandeling genieten we heerlijk van het bos of andere natuuromgevind. Soms stoppen we voor een oefeningen die kunnen lijken op bosbaden; het gaat dan om aarden, aanwezig zijn, bewuster van zintuigen en hoe je erbij staat op dat moment. Andere oefeningen zijn gericht op het beoefenen van mind skilss en selfcare. Forest Mind -wandelingen zijn een fijne manier om je ‘surf-vaardigheden’ bij te spijkeren, of om in het bos te blijven: je wortels verstevigen en een flexibele, veerkrachtige stam ontwikkelen voor de tijden van harde (tegen)wind en uitdagende stormen, voor het behoud van je levenskracht.

 

Het bos zonder wifi maakt de connectie veel beter

Meditatie vormt binnen mindfulness een belangrijke bedding; het leert je te vertragen, verstillen en te luisteren. Het zijn kleine ankermomenten in de dagen vol ruis, moeten, verwachtingen, oordeel en automatische patronen. Meditatie is de poort die eerst onwennig kan voelen voor ons ego, maar bij herhaling het broodnodige moment van persoonlijke rust kan bieden.

In Forest Mind biedt het bos als vanzelf die toegangspoort tot die stille plek in jezelf. Nieuwsgierig, open en bewust waarnemen met al je zintuigen, voelen dat je deel uitmaakt van die levendige, groene wereld waarin alles mag zijn zoals het is, zonder verwachtingen, prestatieplicht of oordeel. Net als bij het Bosbaden (Shinrin-Yoku) kan dat al helend werken.

 

Het bos als natuurlijke katalysator van stress

Het bos verwelkomt iedere bezoeker, in welke levensfase jij je ook bevindt, en werkt als een natuurlijke katalysator: spanning en stress veranderen in een paar uur tijd in een uitgerust gevoel en ontspanning, het bos nodigt uit om te spelen als een kind en nieuwe energie opdoen, net alsof de boomwortels en bladeren, de vogels, wind, bosgeuren en regendruppels samen een onzichtbaar laadstation zijn. Automatisch daalt je hartslag, bloeddruk en ademfrequentie gedaald door de activatie van het parasympatische zenuwstelsel. Op celniveau zijn herstelprocessen actief en maakt je brein de knuffelhormoon oksitosine aan, terwijl de hoeveelheid stresshormomen daalt. De bosstofjes (microben en fytociden) verrijken ondertussen je gezonde microbioom en je weerstand. In je hoofd ontstaat ruimte en je voelt je lichter, op je gezicht is mogelijk ontspanning en tevredenheid te zien, met daarachter een stemming dat positiever en hoopvoller is.

 

De vraag naar Forest Mind is groot

Metsämieli-methode geniet van steeds groeiende aandacht in de Finse samenleving en in verschillende terreinen van fysieke en geestelijke gezondheidszorg, onderwijs, ouderenzorg, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Vanaf het eerste gepubliceerde Metsämieli-boek (2014) zijn alle bedrukte boeken van Sirpa Arvonen uitverkocht, op het laatste na (2022). Ook dit laat zien dat de behoefte aan wat Metsämieli te bieden heeft in de drukke, vluchtige en prestatiegerichte samenleving groot is.

 

Het bos past in mijn visie van gezondheid

Forest Mind past bij mijn persoonlijke visie, waarin de natuur een belangrijke plaats heeft in bewustwording, verlagen van stress, herstel van uitputting en verbinding met jezelf op een moeiteloze en natuurlijke manier. Natuur ondersteunt, net als mindfulness, ook het gevoel van dankbaarheid en tevredenheid, veiligheid en (zelf)vertrouwen, acceptatie en het waarderen van het ritme seizoenen als onderdeel van de natuurlijke cyclus van het leven. Bovendien geloof ik dat wanneer je de verbinding met de natuur echt voelt en jezelf als onderdeel daarvan ziet, wil je haar ook eerder beschermen. Natuur is ten slotte jouw thuis.

 

Zelf Forest Mind ervaren? Dat kan!

Wil je zelf Forest Mind -wandeling ervaren? Kom naar de eerstvolgende wandeling op zaterdagochtend 9 september 2023 en wandel mee! Het thema van deze wandeling is ‘Veerkracht voor het najaar’  en vindt plaats op de rand van Oisterwijk & Kampina. Vraag hier de praktische informatie aan.

Voor wie? Als je 4-5km rustig kan wandelen en benieuwd bent naar Forest Mind, ben je welkom. En in het bijzonder als je jezelf herkent in het onderstaande:

…Voel jij je moe, rusteloos en ontevreden? Voelt het alsof je in de knoop zit en te weinig ruimte in jezelf ervaart, zelfs geen lucht meer krijgt en alleen gespannen rondloopt, in je hoofd eindeloze lijsten om dingen te moeten? Herken je jezelf als iemand met een groot gevoel voor verantwoordelijkheid, nauwkeurig of perfectionistisch van aard, als gedreven, zeer betrokken en loyaal? Misschien probeer je het mensen om je heen naar de zin te maken door alle touwtjes in je handen te houden, door te zorgen en te regelen (zonder dat daar ooit een einde aan komt)? En tegelijk veel te weinig aan jezelf toe komt.

Je bent wellicht toe aan rust; meer connectie met jezelf en je gevoel. Als je niet oppast brand chronische stress en uitputting je van binnen op (dat is geen fraai beeld). Wil je in plaats daarvan terug naar het gevoel van kalmte, ontspanning, tevredenheid en van het leven kunnen genieten?

Je bent welkom bij de Forest Mind -wandeling van 9 september, in het ontwakende bos. De thema is ‘Veerkracht voor het najaar’, wellicht kun jij er ook wat van gebruiken? Kom ontspannen, opladen en herbronnen, laat alles even heerlijk voor wat het is, om echt aanwezig te zijn bij jezelf.

Bron: Metsämieli, Sirpa Arvonen (2014)

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura