GET OUT OF YOUR OWN WAY!

28 april 2020 | Mindfulness & Meditatie

Zei een wijze yogi uit India, jaren geleden.
En een wijze leraar vertelde mij dit een paar jaar geleden tijdens een dag in stilte.

De yogi:

“Ga opzij, je staat jezelf in de weg.
Dat is de weg naar verlichting in één zin.
Je bent al liefde, je bent al wijsheid, je bent al verlicht, je bent al heel.
Alleen – je staat jezelf in de weg om dat te kunnen zien. Je mind met alle overtuigingen, meningen, plannen en beperkingen staat je in de weg om dat te beseffen.

Alles wat je wilt zijn, dat ben je al. Je hoeft alleen zelf uit de weg te gaan. Het enige wat je hoeft te doen om dat te zien, is de stilte opzoeken – waar dan ook. In stilte kun je uitlijnen met het universum. In stilte kun je ontvankelijk en bereikbaar zijn voor ideeën, creativiteit en intuïtie, en ruimte geven aan je emoties, ze omarmen zodat ze jou kunnen loslaten.

 

Incognito stil zijn

Kleine momenten van stilte, achteroverleunen, je mind observeren en ernaar glimlachen, er gewoon zijn…. En jezelf beschikbaar stellen voor het toelaten van je emoties, aanwezig zijn. Die kleine momenten kun je overal bewust nemen, dat hoeft niemand te merken – sterker nog – het is misschien zelfs beter om ze incognito te beleven in plaats van in oranje kleding met een geschoren kopje op straat.

Intuïtie is iets wat al in je zit, de stem die je het gevoel geeft om iets wel of niet te doen. Dezelfde stem die soms achteraf luid en duidelijk is, als een project, grote kans, nieuwe functie of avontuur toch mislukt, ondanks alle inzet.

De stem is de wijsheid die achteraf zegt: ik wist het wel.

Eigenlijk, als je eerlijk bent, vanaf begin af aan voelde je ergens binnenin dat er iets niet klopte. Maar je mind wilde daar niet naar luisteren. De mind wilde alleen aandacht geven aan de rationale redeneringen, om jezelf en je omgeving te overtuigen van iets anders. Om je verwachtingen recht te doen.

 

Out of the blue

En wanneer je voelt – ineens, out of the blue – dat je iets wil en gewoonweg moet ondernemen of onderzoeken, is dat de stem van je ware zelf. Dat is de Boeddha in jou, die al de wijsheid in zich heeft, en door stil te zijn de kans krijgt om gehoord te worden. Als je stil kunt zijn, dan komt het innerlijk weten naar boven, en wordt helder in je bewustzijn. Dus wanneer je een vraag hebt, een groot keuzemoment in je leven, ga niet redeneren, niet met je mind in een rationele discussie. Gooi de vraag in de kosmos, de lucht in, en laat het los als een ballon. Ga iets heel anders doen, en wees af en toe stil. Het antwoord dwarrelt vanzelf naar beneden, en verschijnt wel later.

Advies van de yogi? Wees regelmatig bewust van de kleine momenten van alledag – incognito – en ontspan, glimlach naar je gedachten, wees bereikbaar voor je emoties om uit te lijnen met jezelf en het universum. Zelfs tijdens het werk, of in een vergadering – vooral in een vergadering! – dan is er ten minste iemand die niet meegaat in de chaos, maar verbonden is met alles om ons heen. Je zult merken dat alles beter loopt, moeiteloser.”

Deze les heb ik meegekregen tijdens de masterclass van Tijn Touber een paar jaar geleden. Het valt niet altijd mee om mezelf uit de weg te gaan, maar ik blijf het wel proberen :-).

 

Wil jij je eigen stilte opzoeken, je gevoel en intuïtie laten spreken en even helemaal aanwezig zijn bij jezelf, in de stilte en schoonheid van de natuur? Alle ruis even laten voor wat het is? Dat is zoooo belangrijk.

Zin in Stilte – wandeling voor rust, energie en verbinding is vanaf nu verkrijgbaar – volledig begeleid – online. Vraag het hier gelijk aan, en je kunt al morgen je eigen wandeling in stilte beleven, bij jezelf, met alle tijd en ruimte om je heen. Of… ben je eigenwijs en wil je jezelf in de weg blijven staan ;-)? Ik wens je een mooie wandeling en inzichten toe, en nodig ik je uit om onderweg met je zintuigen de natuur te ontdekken.

Heel veel liefs,
Laura

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura