HERFST IS BEGONNEN – WAT IS JOUW OOGST?

16 augustus 2021 | (Leven & ondernemen) in het ritme van seizoenen, Persoonlijke ontwikkeling

HET NATUURLIJKE RITME VAN SEIZOENEN

In de natuur is alles in beweging, er gebeurt niets overbodigs. Alles heeft zijn ritme, tijd en plaats om te ontkiemen, groeien en te bloeien. De winter is de periode om krachten onzichtbaar, ondergronds op te laden. En wij, mensen? Wij zijn vergeten hoe te leven in het ritme en op de energie van onze natuurlijke omgeving en elementen. We denken vaak dat we toeschouwers zijn, los van de seizoenswisselingen waarin we leven. Nee, we denken zelfs dat we het beginpunt zijn van dingen, dat we de seizoenen zelf bedacht hebben. Maar wij maken het leven niet, we zijn het leven.

Veel van onze omgeving is door de mensen gecreëerd; van beton, glas, kabels en asfalt. Als je leven vol ruis is, snel, hard-wired en vol gebouwde hokjes, word je onbewust steeds afgeleid, fragmenteert je denken en kun je je onrustig en onzeker gaan voelen. De spanning neemt toe en je mind probeert vanuit het denken pasklare oplossingen te vinden. Dat lukt maar zelden, want met denken lossen we onze gevoelskwesties en ons fysiek (on)welbevinden niet op. Ik pleit in deze snelle tijd voor terugkeer naar de eeuwenoude basis: het ritme en energie van de natuurlijke cyclus met zijn overgangen. Naar het ervaren van de seizoenen, leven vanuit je biologische klok en vertrouwen op je onderbuikgevoel en waarnemingen van je zintuigen. Het leven en werk inrichten en evalueren vanuit de energetische indeling van de seizoenen helpt je bij het kiezen van je koers, op het juiste moment ontkiemen van nieuwe plannen, ze zien groeien, weten wanneer te oogsten en beschouwen – en wanneer het tijd is om je veerkracht te vernieuwen.

 

ER IS GEEN TIJD, ALLEEN VERANDERING

Agenda’s, tijdmanagement-tools en horloges met steeds slimmere functies zijn gericht op het leven met en binnen de tijd, op basis van data. Bij het opgroeien leren we leven met de klok en een tijdsbesef dat ons hele leven stuurt. Wij vinden stilstaan vaak verspilling van tijd die we altijd te weinig lijken te hebben. De tijd vliegt, jij dus ook?

In feite is tijd een illusie waarin we allemaal proberen te leven om te passen in het systeem. Tijd is echter door de mensheid bedacht om veranderingen in onze leefomgeving te verklaren en vorm te geven zodat er overzicht is – en dat is heel praktisch. Maar wanneer je buiten de menselijke bebouwing, in de stille wildernis van de elementen een tijdje doorbrengt, merk je dat in de natuur tijd niet bestaat. Dan zie je dat er slechts verandering is in het leven dat in de energie en ritme van de seizoenen beweegt. In de overgangen van licht en donker, nieuw en oud, warm en koud, vuur en water, wind en stilte, hemel en aarde en de organische beweging van yin en yang-energie.

 

DE OOGST VAN HERFST

De herfst is al begonnen. Van Jaap Voigt heb ik geleerd dat volgens de energetische indeling van de seizoenen begint (hier in het Westen) de herfst op 7 augustus en loopt door tot 6 november. Het is een periode waarin de yang-energie van groei en manifestatie afneemt om plaats te maken voor yin-energie; vertragen en ontvangen. Tijd voor het verstevigen wat al volgroeid is, opmaken van balans en werken aan een nieuwe structuren als basis voor de volgende cyclus. Tijd om je geleidelijk terug te trekken uit de drukte in de buitenwereld.

Wanneer je je verbindt met de energie van herfst, kun je beter voelen waar het nu de juiste tijd voor is, zowel in je persoonlijke ontwikkeling, gevoelszaken als in je werk. Vertragen en stilstaan bij de beginnende herfst helpt je antwoorden te vinden voor onder andere deze vragen:

– Wat is er in de zomer gegroeid en valt nu te oogsten?
– Wat hoort niet meer bij jou, leidt je alleen af en wil je laten gaan?
– Waarin kun je zaken moeiteloos doen en eenvoudiger maken?
– Wat wil je laten zien, wat heb je daarvoor nodig?
– Hoe breng je structuur en lucht in je planning om de drukte (later) op te vangen?

 

ONTHAASTEN EN LOSLATEN

Een helder overzicht van wat er nu is, dient als basis voor je prioriteiten in het najaar. Vanuit de stilte in jezelf en de onbewuste processen kun je een richting bepalen die goed en natuurlijk aanvoelt, zodat je de juiste koers houdt om aan je doelen te blijven werken. Waar is de tijd nu (bij aanvang van de herfst) rijp voor? Wat kun je oogsten, wat loslaten of bewaren voor (over) de winter?

De natuur is een heel geschikte plek om te vertragen, onderzoeken en ontdekken, om even tot rust te komen en je intuïtie de ruimte te geven. Tijdens een stiltewandeling hoef je niet praten noch luisteren, je mening uiten noch advies geven. Er is alle ruimte en gelegenheid om te onthaasten, met je zintuigen je omgeving anders waar te nemen dan je gewend bent. Verwonderd en verbonden voelen met de energie en het leven om je heen.

Waarom?
– Als je helderheid wilt scheppen in waar je nu staat, je behoeftes en verlangens
– Om op een moeiteloze manier je prioriteiten wilt bepalen – persoonlijk en zakelijk
– Om nieuwe (veer)kracht in jezelf en een ademend structuur voor het najaar te realiseren
– Als je toe bent aan stilte, intuïtie, loslaten of afronding van iets in je leven en/of werk

 

GUN JEZELF EEN OFFLINE OCHTEND IN HET BOS

Wil je ontspannen tijdens een Finse ForestMind -wandeling, vol boslucht, aandacht voor jezelf en nieuwe natuurlijke inspiratie opdoen?
Wil je erbij stilstaan hoe je in de herfstmaanden lucht in je structuren kunt creëren en ruimte voor selfcare kunt vinden?
Kom op zaterdagochtend 7 oktober 2023 in de Kampina (Boxtel) – een prachtig natuurgebied met wilde stilte en zachte aarde.
Het thema van de ochtendwandeling van ca. 2,5h is ‘Veerkracht voor het najaar’.
Ontdek buiten welke betekenis de overgang van zomer naar herfst voor jou heeft.
🍃 Je kunt hier alle informatie aanvragen en/of je aanmelden 🍃

p.s. Forest Mind is een Finse methode, ontwikkeld door Sirpa Arvonen (2014). Lees in een notendop hier, in het Engels, waar Forest Mind voor staat.

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura