HOE JE ONRUST EN CHAOS DE BAAS WORDT

6 november 2018 | Mentale veerkracht, Mindfulness & Meditatie, Stress & spanning

Vanmorgen was het onrustig

Ik was vroeg wakker, en wilde eigenlijk al uit bed en mijn dag starten met mijn eigen routine, waar meditatie een deel uit maakt. Mijn man mediteert ook, en omdat hij naar zijn werk ging had hij voorrang op onze zen-kamer, om eerst te zitten. Dus moest ik eerst iets anders bedenken tot hij klaar was. Ik merkte op dat mijn geest tegensputterde bij deze verandering van routine van mijn voorkeur; iets wat ik fijn vond om te doen kon nu niet, ik moest wachten en mijn ongeduld parkeren.

Dus ging ik wat anders doen: opschonen van de inbox van een van mijn mailaccounts, dat was nodig ook. Er waren mails die al langer binnen waren, maar met een uitgestelde actie. Ik wist dat ik het op een gegeven moment toch moest doen, maar alweer sputterde mijn geest ertegen, ik had daar helemaal geen zin in… En mijn ochtendroutine was ondertussen behoorlijk in de war gegooid. De zen-kamer was nu wel vrij, maar daar was het voor mijn gevoel nu al te laat voor. Het oppakken van de ochtend ging moeizaam, wat helemaal niet helpend was om deze thuiswerkdag te beginnen. Naast mijn eerdere plan voor deze dag had ik om 7 uur al een parallel-todo-lijst gemaakt met 12 (!) extra punten om niet te vergeten. En zoals ik me nu voelde, onrustig en chaotisch in mijn hoofd en ook in mijn lijf, zou ik weinig van dat alles gedaan krijgen. Dat wist ik uit ervaring.
Tijd om een bewuste keuze te maken!
Niet mijn chaotische, onrustige geest blijven volgen, van hak op de tak springend en maar afwachten of ik iets uit mijn handen zou krijgen. Nee. Ik ging – alweer met een tegensputterende geest maar nu omdat er zo veel te doen was – stilzitten op mijn kussen, in de zen-kamer. Gewoon zitten, ook al was er zo veel dat ik wilde en moest doen van mezelf.
IK ZAT 20 MINUTEN IN STILTE, mijn adem volgend. Al vrij snel voelde het rustig, fijn en kalmerend. En ook al raasden de gedachten, ideeën en plannen in mijn hoofd, bleef ik ze rustig van een afstand observeren, er niet op reageren en er niet in meegaan. Na die 20 minuten zitten in stilte (nee, toch niet helemaal met de wasmachine op de achtergrond) voelde ik me weer opgefrist; zo veel beter dat ik liefst wilde blijven zitten en niet beginnen aan die duizend dingen die op mijn lijsten en in mijn hoofd op leken te stapelen. Nu wilde mijn geest juist vasthouden aan deze serene rust die zo fijn was. Maar ik was dankbaar voor deze ervaring vanmorgen, en stond op met een glimlach op mijn gezicht.
Het laat zien hoe onze geest overal een mening over heeft en ons probeert te sturen van hot naar her, en maar moeilijk de focus kan houden op datgene we willen doen – of juist laten. Het herinnert mij weer aan hoe snel onze onrustige, stuiterende, zorgelijke, twijfelende en enthousiaste geest grip van ons kan krijgen als we even niet opletten. Ook van mij, ook al mediteer ik dagelijks en bewust ben van de werking en deze truckjes van onze mind. De meditatie heeft alweer vandaag zijn kracht getoond. Na die 20min. was ik weer gefocust en deze ervaring rijker, omdat ik er bewust naar kon kijken zonder erop te reageren en met mijn emoties meegevoerd worden.
Met aandacht espresso zetten
Daarna pak ik mijn lijsten erbij, maak een bewuste keuze voor vandaag voor 3 dingen waaraan ik met focus en plezier aan ga werken, en die ik gedaan wil krijgen. Alles wat daarboven ook lukt, is een grote bonus. Daarnaast ga ik vandaag mij-tijd hebben: genieten van de zon, de wind, de kleuren en het geur van de herfstbladeren tijdens het hardlopen. En mocht de onrust en afgeleid worden weer om de hoek komen kijken, ga ik weer zitten voor een paar minuten. En daarna opnieuw beginnen.
Wil jij ook je mind en haar trucjes beter leren kennen én je voordeel ermee doen? En daar anders mee om leren gaan? Wil je ontdekken hoe jouw unieke gewoontes jou sturen in je denken, voelen, je keuzes en wat je (vaak automatische) gedrag? Wil je weten en leren hoe je daar grip op krijgt, en de afleiding en onrust niet meer de baas laat zijn zodat jij gefocust, bewust en in balans kunt doen wat je wilt doen? Neem dan contact op met mij voor een vrijblijvend gesprek over wat mindfulness, meditatie en coaching jou kunnen betekenen. Ik kijk ernaar uit.
Liefs,
Laura

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura