ZO KOM JE VERDER MET JE GOEDE VOORNEMENS

17 februari 2018 | Mindfulness & Meditatie

De maand januari is weer voorbij. Hoe staat het met jouw goede voornemens? Waarom wil je zo graag juist begin van het jaar veranderen? Wat maakt dat je nu meer kans van slagen meent te hebben? Ik gok dat je ermee bezig bent, het wel eens hebt geprobeerd maar eigenlijk ook wel weet dat de kans van volhouden in januari niet groter is dan op andere momenten van het jaar. En toch trap je er weer in.


En jij, wat heb jij jezelf beloofd?

Je kunt je afvragen waarom een goed voornemen, zoals meer sporten, stoppen met roken, 30 dagen zonder alcohol, rustiger aan te doen of eindelijk aan jezelf werken nou zo moeilijk is. Het zijn tenslotte toch zaken die je zelf wilt realiseren en waar je gemotiveerd voor bent? Rond de jaarwisseling heb je vaak wensen, dromen en verlangens die naar boven drijven, je kunt ook mijn vorige blog hierover lezen. En misschien speelt ook je geweten een rol na alle hectiek en de lekkere hapjes in december… En bingo, een goed voornemen is geboren. Ineens voldoe je niet meer aan je ideale beeld en sportieve verwachtingen. Het moet anders kunnen. En dit beeld wordt alleen maar versterkt als je om je heen kijkt en reclames ziet voor sportabonnementen en afslank-shakes in zes smaken.

Dromen en wensen zijn zacht en pluizig

Het kan ook zijn dat je op een nieuwjaarsborrel bent geweest waar het over goede voornemens ging. Je lachte hartelijk mee: “niets voor mij, die onzin.” Maar je zei er niet bij dat je er eigenlijk wel een paar hebt… En stel dat je deze keer echt gemotiveerd bent om jezelf te veranderen. Dan moet je het serieus aanpakken. Want je zit zo weer in het oude ingesleten patroon zonder dat je je daar echt bewust van bent. Het vertrouwde en comfortabele trekt aan je… en ineens is de intentie om je gedrag te veranderen ook verdwenen. Hé, wat is er gebeurd??
Ik leg je dit uit. Een voornemen is een wens, een ideaal beeld, een droom, zacht en pluizig als een knuffel of een lentewolk. Dit is iets heel anders dan een concreet plan, laat staan acties die je onderneemt. Onze geest bedenkt steeds 1001 dingen die belangrijker (of leuker) zijn dan die 5km joggen, het geplande dieet of fietsen naar je werk. Er komt altijd (!!) iets belangrijkers en vooral aantrekkelijkers tussen. We zijn geneigd om te kiezen voor iets wat op korte termijn plezier oplevert, en is een doel in de toekomst, bijvoorbeeld je gezond voelen, te vaag. Daarnaast denken we in de toekomst altijd meer tijd te hebben dan vandaag. Toch is die droom of wens wel belangrijk, want daar zit wel een kern van waarheid in. De vraag is of je er écht voor wilt gaan.

Stress en gedragsverandering gaan niet samen

Als je iets in je eigen patronen en gedrag wilt veranderen, gaat dat – om te beginnen – niet goed samen met stress. Stress maakt je gedrag kortzichtig waardoor je kiest voor de gemakkelijke en snelle, bekende weg. Daarom is eind van het jaar geen goed moment voor nieuw gedrag. Je hoopt wel dat de ruimte in je agenda begin van het jaar de kans op succes vergroot. Dat is ook zo, maar er is nog meer voor nodig: minder stress. Stress in je brein en in je lijf saboteert vele veranderplannen voor ze goed en wel geboren zijn. Hoe pak je dat aan?

Stap 1. Ga bij jezelf eens na wat jou stress geeft, en of je stress bij jezelf ongemerkt normaal bent gaan vinden. Dat is het niet.

Stap 2. Stel jezelf de vraag of je de gevolgen van stress voor je naasten, je omgeving en je gezondheid wilt accepteren? Of kies je ervoor om de stress in je leven aan te pakken?

Stap 3. Kies hoe je je stressfactoren aanpakt en vermindert. Mindfulness helpt en ondersteunt je bij duurzame stressreductie en -management.

Stap 4. Als je minder stress ervaart, heb je ook meer ruimte om bewuste keuzes te maken. Nu kan je stap voor stap aan je voornemens werken. Ik garandeer je dat de kans van slagen veel groter is.

Mindfulness is een uitstekende manier om de wortel van stress aan te pakken .Wil je meer leren over de werking van stress op je denken en doen, zicht krijgen op je eigen patronen? Bewuster keuzes maken en beter voor jezelf te zorgen? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek of kijk op www.prezentmindfulness.nl voor het actuele trainingsaanbod.

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura