HOE ZIT HET MET MENSEN DIE VAN ALLES WILLEN DOEN?

16 augustus 2018 | Persoonlijke ontwikkeling

Multipotentialisme… Multi–wat? Precies, dat dacht ik ook toen ik recent het woord voor het eerst hoorde. Een lieve vriendin die een socioloog, schrijver, ondernemer, moeder en nog veel meer is, hielp me uit de brand en legde uit wat het inhoudt om een multipotentieel persoon te zijn. Ik had aan een paar zinnen genoeg. Ook bij de boektitel ‘Hoe word je alles?’1 wist ik meteen dat dit over mij ging. Het boek had ik binnen een dag in huis.

 

DE SWITCH VALT NIET ALTIJD UIT TE LEGGEN

Vanuit het boeddhisme is de boodschap dat wij allemaal veel te veel willen, ook al denken we dat dat niet zo is. En als kind word je gevraagd wat je later wilt worden als je groot bent. Volwassenen verwachten dan één beroep te horen. Als je er twee of drie noemt, krijg je te horen dat dat niet kan: je moet er één uit kiezen. Sommigen van ons worden piloot, tuinman, boekhouder of verpleegkundige, en zijn heel erg goed in hun specialisme (mooi!).

Maar er zijn ook mensen die van alles (willen) zijn. Mensen die goed zijn in meerdere dingen, alles willen uitzoeken, zich vervelen en zich niet willen beperken tot één keuze. Als kameleons blijven wij van kleur veranderen en ontwikkelen ons in de meest uiteenlopende richtingen. Soms hebben we meerdere projecten tegelijk, soms in periodes achter elkaar. En om deze eigenschap worden wij als onrustig, besluiteloos, zonder focus en doorzettingsvermogen gezien. De omgeving kan de switch van de ene baan naar de andere studie of cursus niet altijd volgen. Het valt ook niet altijd uit te leggen.

 

FEEST VAN ERKENNING

Ik wijk af van de norm als ik me te snel verveel in een baan, studie of hobby, naar iets anders verlang en daar weer induik met vol enthousiasme. Voor velen is het lastig te begrijpen, en heel lang heb ik aan mezelf getwijfeld: waarom kan ik me niet focussen op één ding? Maar inmiddels heb ik het boek uit; wat een feest van herkenning!! Ik MAG steeds nieuwe dingen ontdekken, enthousiast eraan beginnen, leren, onderzoeken, me erin onderdompelen en – het onderwerp of de hobby weer laten gaan als ik heb gekregen wat ik zocht. Zo ben ik geboren, het is een eigenschap en ik kan het leren benutten. Wat ik heb geleerd, kan namelijk nog van pas komen in mijn latere projecten die flexibiliteit en meerdere kwaliteiten vragen.

 

ALLE KLEUREN VAN DE REGENBOOG

Inmiddels is mijn leven een verzameling van hobby’s en banen, studies en cursussen, in alle kleuren van de regenboog. Allemaal zijn ze vanuit volle inzet gestart, omdat ik nieuwsgierig was en klaar om te leren. Wetend dat ik het nooit voor niets doe, heb ik altijd onderhuids het verborgen onbegrip gevoeld vanuit de omgeving van specialisten. En zoals voor veel dingen geldt: elk voordeel heeft zijn nadeel. Het houden van focus is een constante uitdaging en het aantal ballen in de lucht is beperkt. Sinds kort ken ik echter de naam van deze heerlijke afwijkende eigenschap: multipotentialisme. Weer een puzzelstukje van mezelf dat op z’n plek is gevallen.

Vermoed je na het lezen van dit blog dat ook jij tot de kleurrijke groep van multipotentials hoort? Dan is dit boek een aanrader: Hoe word je alles? Emilie Wapnick
Als je beter wilt leren omgaan met alle ballen in de lucht en meer rust creeëren in je bestaan, kan mindfulness je daarbij zeker ondersteunen. Mij heeft het enorm geholpen.

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura