JOUW ROUTEKAART VAN WINTER NAAR VOORJAAR

16 januari 2023 | (Leven & ondernemen) in het ritme van seizoenen, Persoonlijke coaching, Persoonlijke ontwikkeling

De meest uitdagende weken zijn net achter ons. Januari is echter voor velen een periode waarin (te) weinig gebeurt. Er is nog weinig licht in de vroege ochtend om echt wakker te worden en het donker valt al vroeg. De feestdagen en -pret zijn voorbij en je wilt je houden aan goede of gezonde intenties – met wisselend succes. Je probeert misschien allerlei werk- en vakantieplannen te maken, terwijl zoveel nog onduidelijk is over het komende jaar. Hoe vind je jouw gewenste richting van winter naar voorjaar, waar ga je voor?

 

Wat is je doel voor dit jaar?

Terwijl de grijze dagen kruipend gaan, wil jij al vooruit. Maar wat ís je doel voor dit jaar? Misschien heb je een gevoel of een vaag idee over iets nieuws. Of heb je al een richting zonder duidelijk beeld erbij. Januari is echter nog niet de juiste tijd voor concrete stappen. Een coachingstraject buiten in de natuur past uitstekend bij einde winter en (vroege) voorjaar: onderzoeken van je wensen en jezelf voorbereiden op het nieuwe dat je de wereld in wilt brengen. Je (zelf)vertrouwen, visie en moed versterken om je acties later in het voorjaar krachtig vorm te kunnen geven.

 

Kijk, luister en voel

Waar in veel andere coachtradities tijdens de eerste sessie al doelen wordt gesteld, besteed ik als natuurcoach meer tijd voor het verkennen van je vertrekpunt. Ik creëer ruimte voor het benoemen van wat er nu is en waar je (geen) behoefte aan hebt. Het gaat erom te blijven staan en contact te maken met jezelf. We brengen samen in de natuur in kaart wat er bij jou allemaal op dit moment speelt. Daaruit ontstaat vanzelf een wens of verlangen, of zelfs al een doel.

De stille januarimaand met de energie van yin
is zeer geschikt om te kijken, luisteren en voelen.

 

In het prille voorjaar ontkiemt een wens

Daarna is het in februari tijd voor focus. In het vroege voorjaar, vanaf 4 februari, voel je waarschijnlijk al dat er iets kriebelt, dat een plan of wens zachtjes je aandacht trekt. Tijdens een sessie in de natuur duiken we dieper in je wens of verlangen. Wat heb je te doen, waar wil je dit jaar echt heen en waarom? Antwoord hierop geeft richting aan je proces; de contouren van je doel worden nu goed zichtbaar.

 

Tijd voor een keuze vanuit jezelf

Hoewel je doel duidelijker wordt, kan het zijn dat je nog tussen twee doelen of opties twijfelt en niet weet wat te kiezen. Als natuurcoach bied ik je een gerichte (extra) sessie om een krachtige keuze te kunnen maken op basis van signalen van je lichaam en je gevoel. De symboliek van de natuur, de paden, de bomen, het licht en de open ruimtes; allemaal hebben ze een bepaalde energie die je kunt waarnemen – ook in jezelf. Je maakt een heldere keuze voor en vanuit jezelf, waardoor je doel nog scherper en steviger wordt. Het krijgt steeds meer grond onder je voeten voor groei in de juiste richting.

 

Maart is nog kwetsbaar

Net als het weer van maart wispelturig kan zijn en de krokussen ineens sneeuw over zich heen kunnen krijgen, kan je doel soms onzeker voelen. Je wilt vooruit, maar je voelt je misschien oncomfortabel ten aanzien van het nieuwe wat je nog niet kent. Er is moed nodig om het onzekere deel van jezelf in de ogen te kijken en te overwinnen. De vierde sessie helpt je bij het vinden van die moed om voorwaarts te bewegen, ondanks onzekerheid. We laten de winter achter ons en verwelkomen lente, groei en bloei. Je routekaart wijst jouw richting van winter naar voorjaar.

 

Volop lente, vruchtbare grond en vertrouwen

April staat voor groei. Dit vruchtbare, steeds lichtere en warmere seizoen verstevigt je wortels om steeds steviger achter je doel te staan. Natuurcoaching versterkt doelbewust je (zelf)vertrouwen; in je natuurlijke talenten en zielskwaliteiten, je kracht en vermogens om te creëren en te bewegen in op- of voorwaartse richting – naar het licht toe. We richten ons op het omzetten van je innerlijke kracht voor het behalen van je doel.

 

Alles in mei roept om actie

Alle stappen van natuurcoaching versterken je verlangen en je (zelf)vertrouwen. Ze creëren de juiste tijd en omstandigheden voor het manifesteren van je keuze. Alle stappen dragen bewust bij aan het succes en het realiseren van je wens; vanuit je eigen keuze en dankzij je vermogens. In mei ben je zover, net als de natuur. Alles steunt jouw nieuwe plan. Het is in mei hoog tijd voor concrete stappen en acties, en dat voel je ook.

Zonder ontkiemde zaad geen wortel,
zonder wortel geen voeding
en zonder voeding geen groei of bloei.

 

De natuur staat 100% achter je

Natuurcoaching en de seizoenen gaan in deze tijd echt hand in hand. Het coachingsproces volgt de natuurlijke richting en het tempo vanuit de stilte van de winter naar de groei in de lente. Vanuit een zaadje van een idee tot een volwaardig plan. Ten alle tijden in verbinding met jezelf, in harmonie met Moeder Natuur en in afstemming met de tijd van het jaar. Je zou kunnen zeggen dat natuurcoaching jouw eigen organische proces volledig erkent en 100% erachter staat. Prachtig!

 

Jouw routekaart van winter naar voorjaar

Loop je rond met een te maken keuze of een verlangen waarin je helderheid in wil? Natuurcoaching helpt je daarbij – en ik uiteraard ook. Er zijn nog enkele plaatsen open voor een voorjaarstraject van januari t/m mei-juni. Begin hier en neem contact op voor een verkennende wandeling dicht bij jou. Of begin eerst met de Vierdelige Wandelserie voor meer bewuste buitentijd voor jezelf.

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura