En over jouw unieke stempel van drukte

Vorige week had ik een super waardevolle sessie met Charlotte. We zijn al een ruime maand op pad samen, richting haar doelen, de stip op de horizon. Charlotte zat tegenover mij met een kop thee, en we hadden het over stress. Zij vond het lastig om stress te definiëren. Haar eerste reactie was: “stress is lijsten, todo, tijdgebrek, verlies van overzicht, een chaos in je hoofd, het gevoel dat je niet genoeg tijd hebt om alles te doen, niet (op tijd) klaar bent. …Maar stress is ook iets heel ongrijpbaars… “

Bingo. Stress is ongrijpbaar, onzichtbaar, geurloos, vormloos, geluidloos, iets dat stiekem onder je huid kruipt en je een opgejaagd gevoel geeft: haast, druk, druk, tekort aan tijd en geduld.

Je stem, looptempo, eetgewoontes en het aantal knuffels die je deelt verandert door stress. Het maakt dat je onverwacht fel uit de hoek komt, vaak zucht en geïrriteerd op situaties en mensen reageert.

Een (bijna) continu gevoel om niet snel genoeg te zijn, niet kunnen kiezen, te veel op je lijst staan, details vergeten en je zinnen half afmaken, regelmatig verdwalen in de spinsels van je hoofd. Overal en nergens zijn met je gedachten, zorgen maken…

Een gespannen pantser en druk op je schouders, alweer hoofdpijn, slecht geslapen en te vroeg wakker, of knoop in je buik als je denkt aan de volgende dag – en alles wat nog moet.

Negeren

doorgaan

moeten

vastlopen

ontkennen

jezelf kunnen redden

maar nog niet moedig genoeg

om te kijken, om te zien

om toe te geven dat stress ongemerkt je

tweede huid geworden is

en je te realiseren dat dit niet is wie je bent

maar stress

jouw unieke stempel van drukte.

Nadat ik haar kort had uitgelegd dat stress en fysiologische reactie op bedreiging is, van welke aard dan ook, maakte zij een overzicht van hoe stress op haar invloed heeft (fysiek, cognitief, gevoelsmatig en in haar gedrag). Opeens zij ze: ‘dus dit betekent dat alles wat hierop staat, niet is wie ik ben, maar mijn reactie op stress … Dit alles is dus slechts een uiting van hoe ik me voel en gedraag als ik onder druk sta, als ik opgejaagd ben, of voel dat ik veel op mijn bord heb en daar niet goed mee om kan gaan. Maar dat ben ik dus niet. Wauw.’
Een waardevol en cruciaal inzicht voor een vrijdagmorgen. De zon scheen prachtig binnen in de ruimte, het was even stil.

Toen ik over de dijk naar huis liep in de frisse zon, dacht ik verder na over stress in mijn leven. Als ik had geweten hoe mijn eigen stressreactie eruitziet, had ik me veel persoonlijke druk en getwijfel, fysiotherapeuten en andere hulpverleners, onrust en omwegen kunnen besparen jaren geleden. Als ik had geweten hoe ik daar beter om had kunnen gaan, had ik de herhaling van een lichte burn-out kunnen voorkomen, andere keuzes gemaakt, ook anders naar geluk gekeken; hoe ik in mezelf gelukkig kon zijn zonder externe voorwaarden (buiten de basisveiligheid, droog en warm huis en voedsel om). Gelukkig krijgt stress mij niet meer in zijn grip. Hoe is dat bij jou? Heb jij grip op stress of is het andersom?

 

KOP ZONDER KIP?

Een Nieuw-Zeelandse vrouw, die al jaren in Nederland woonde, zei dat we (Nederlanders) als koppen zonder kippen rondrennen de hele tijd. Zij kreeg een vriendelijke glimlach: ‘het is kip zonder kop’. ‘Nee, ik bedoel echt koppen zonder kippen’, zei ze. Denk daar maar eens over na 😉.

We willen veel bereiken, niets missen en consumeren steeds meer, maar komen het geluk niet tegen in de online pakjes, op de kerstmarkt, of op Instagram. We zijn snel in ons oordeel, leven op een automatische piloot en missen vaak de essentie en gevoel, waardering en de gelukkige momenten van alledag. Door stress maken we vluchtige, gehaaste keuzes voor kortetermijnfijn. Ondanks dat we weten dat we anders zouden moeten of willen kiezen, voor lange termijn fitheid, gezondheid, relaties, of geluk.

Als iets niet loopt, knelt of wringt, fout gaat of anders is dan we willen, ligt de schuld óf buiten ons óf we straffen onszelf daarvoor. Dan kruipen we in onze eigen kritische denkwereld die vaak oordelend, onrustig, en onaardig is. Langdurige stress lokt angst, ontevredenheid, twijfel, piekeren en zorgen uit. Het ondermijnt ons vertrouwen. En dan denken we dat we zo zijn, net als Charlotte dacht. Maar niets is minder waar.

 

KEN JE UNIEKE STEMPEL VAN DRUKTE

Deze periode, eigenlijk al dit hele jaar, is stressvol geweest voor veel mensen. Een bedreiging van buitenaf, klein en onzichtbaar, heeft ons leven op zijn kop gezet. Verlies van inkomsten, bang om een baan te verliezen, failliet gaan, thuiswerken tussen het speelgoed en rennende kinderen, niet meer op vakantie kunnen, of sporten, cultuuruitstapjes doen, niet eens kunnen trouwen of rouwen samen. Stress triggert onrust en angst, en andersom. Wanneer we angst voelen of onrustig zijn, neemt ook de lichamelijke en mentale spanning toe; we gaan meer piekeren en slechter slapen, oplossingen bedenken, ook ’s nachts. Stress en angst hebben soortgelijke gevolgen voor ons fysieke en mentale welzijn. We worden een ander mens door stress (lijkt het).

Wanneer je je eigen unieke stressreactie leert kennen en tijdig signaleren, leert schakelen van automatisch naar bewust handelen, objectiever naar je eigen reacties kijkt en leert hoe het denken en doen je gevoel en zelfs je lichaam beïnvloedt, kun je uit die vermoeiende molen stappen. Dan kun je zien dat jij dat niet bent, en hoe je fysieke en mentale wereld aan elkaar verbonden zijn en op elkaar reageren. Dan kun je grip krijgen op stress en de gevolgen daarvan, bewuste keuzes maken, net zoals Charlotte dat graag wil leren. Niet gekleurd door stressreactie, niet te vlug oordelend of conclusies trekkend door je eigen gekleurde bril en wereldbeeld. Vanuit vertrouwen leven, in plaats van angst.

 

VEERKRACHT BESCHERMT JE

Vertrouwen, liefde en compassie, evenals regelmatige meditatie en de natuur hebben een tegenovergestelde reactie voor ons hormonale systeem, hart en bloedvaten, spijsvertering, herstelprocessen, immuunsysteem en weerstand, en onze geestelijke rust en welzijn. Onze veerkracht kan toenemen wanneer het stressniveau lager is. En veerkrachtiger zijnbeschermt je tegen stress. Mooi toch?

Vorige week was het week van de werkstress. Deze week zal de stress echter er nog steeds zijn, en volgende week ook. Echter is de aandacht daarvoor er minder. Bij mij is die aandacht er iedere dag. Ik signaleer stress om me heen razendsnel, ik voel het direct bij andere mensen om me heen, zelfs van een afstand van meer dan 2 meter 😉.

Wil jij stress bij de wortel pakken en verminderen in je leven, deze week, volgende maand en hele 2021? Wil je ontdekken hoe je bent en voelt wanneer er substantieel minder stress is, ook buiten vakanties om? Als je je stressvaardigheden een boost wilt geven en stress bij de wortel pakken, kan ik je daarbij helpen.
Je kunt klein beginnen. De Snelgids meditatie (PDF met een audiobestand) helpt je bij een oriëntatie naar meer mentale rust. De Checklist Op pad naar Beter (PDF) helpt je zien aan welke onderdelen van veerkracht je al voldoende aandacht aan besteedt, en welke meer aandacht van je vragen.

Wil je dat ik met je samen kijk naar je situatie, en wat je graag zou willen veranderen? Dat doe ik graag, in een GRATIS Sign of Selflove -gesprek van een half uur, telefonisch of via Zoom. Boek jouw gesprek op een gewenste tijd via de link HIER.

 

Zorg goed voor je eigen veerkracht!

Liefs, Laura 💛


P.S.
Mindfulness Op Maat – individuele mindfulnesstraining – een voedingsbodem voor rust, energie en groei – is nog tot eind 2020 mogelijk live of via Zoom. Het is NU, of niet. Meld je snel aan en start alvast met meer rust voor de feestdagen 🎄. Meld je HIER aan voor een gratis gesprek – Sign of Selflove – en begin al volgende week met je training. 

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura