KORTETERMIJNFIJN = (SOMS) LANGETERIJNPIJN… en hoe het ook jou lukt om je intenties in een resultaat te veranderen

8 januari 2021 | Mentale veerkracht, Persoonlijke ontwikkeling

#bethechange
#veranderingbegintbijjou
#bethechageyouwanttoseeintheworld

Ik ben een grote fan van ontwikkeling, transformatie en in beweging komen. Goede voornemens, en alle andere positieve intenties van begin januari hebben natuurlijk hier mee te maken. Alle drie – ontwikkeling, in beweging komen en transformatie – hebben iets gemeenschappelijks: ze eisen allemaal verandering van mij, en van jou. En hoe mooi verandering ook is, ontstaat het niet vanzelf. Het is mooi om te posten #bethechange op de sociale kanalen, maar om daadwerkelijk te veranderen is niet makkelijk voor de meeste mensen. En daarover wil ik graag vandaag iets delen.

 

WAAR WIL JE ZIJN? WAAR STA JE NU? WAT HOUDT JE TEGEN?

Drie vragen, kort en eenvoudig, maar niet altijd makkelijk te beantwoorden.
Als ik met mensen in gesprek raak over een bepaald wenselijk gedrag (o.a. meer bewegen, oefenen vanwege klachten of mediteren, of minder sociale media, chips of roken), dan hoor ik vaak dit: “Ja, ik weet het…, ik weet wel wat ik moet doen”. En dan? Vervolgens gebeurt er niets. Of toch wel; de persoon in kwestie voelt zich schuldig en ontevreden omdat hij/zij niet verder komt, of vergeet het snel omdat het niet belangrijk is. Misschien hoor je jezelf ook wel denken of zeggen, ‘ja, ik weet het…’?

 

WETEN MAAR NIET DOEN, IS HETZELFDE ALS NIET WETEN

Wat maakt dat we het zo goed weten; voornemens en de beste intenties hebben, hoe we ons beter kunnen voelen en wat daarvoor nodig is – en het toch niet doen? Mijn huidige coach zegt dat “als je iets weet, maar vervolgens niet doet wat je weet dat je te doen hebt, is het gelijk aan het het niet weten.” Hoe vaker ik dat hardop zeg, hoe meer ik erin de kern van waarheid zie. En nee, misschien geldt dat niet voor 100% van wat je weet, maar wél voor verandering van je gedrag.

Je gedrag wordt gestuurd door je automatische patronen en reacties, gedachten en je mindset. Daarnaast door pijn, letterlijk en figuurlijk, als die te groot en voelbaar geworden is. Maar ook door iets heel moois, waardevols en superaantrekkelijks – door je dromen. En dat is de motor voor verandering, dat maakt het verschil, en ook mogelijk. Als het resultaat van een voornemen niet belangrijk is voor jou, gebeurt er niets. Als je niet precies weet wat je wel wilt en waarom, kun je geen concreet doel stellen en niet gemotiveerd raken. Als je motivatie matig is of hapert, geldt dat ook voor je mindset en je gedachten die je onderbewuste, je brein dagelijks produceert. Je gedachten kunnen helpend zijn of ondermijnend, en het is aan jou die te geloven, of juist niet. En je gedachten sturen je gedrag, iedere dag weer. Wat we dagelijks doen, doen we wekelijks, en wat we wekelijks doen, bepaalt onze maanden en jaren.

 

KORTETERMIJNFIJN = (SOMS) LANGETERMIJNPIJN

Je brein zoekt altijd de makkelijkste weg naar kortetermijnfijn. Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en hoogleraar Neuropsychologie en bekend van het boek Ik2 – de beste versie van jezelf, beschrijft heel herkenbaar hoe je brein, ondanks je goede intenties en voornemens, de weg van de minste weerstand zoekt als het om beslissingen nemen gaat. Als het gaat om nieuw gedrag, kiest je brein liever de snelweg van je automatische patronen, in plaats van het nieuwe pad van verandering, waar je door hoog gras je weg moet vinden – en er in feite een nieuw pad van maken.

Heb je wel eens gehad dat je wilt gaan sporten na het werk, maar toch op de bank belandt en denkt; ‘morgen heb ik meer tijd en het weer ziet er ook aardiger uit? Nu ben ik moe en heb ik even rust verdiend…’ Voordat je het weet, heb je de makkelijke keuze gemaakt voor de comfortabele en op dat moment aantrekkelijke optie. Op zich niets mis mee natuurlijk, maar als je intenties gericht zijn op bijvoorbeeld gezonder gedrag, betekent die comfortabele keuze in feite langetermijnpijn met zich mee. En dat is wat je niet wilt.

 

VERANDERING IS TRAAG

Behalve de bijna dagelijkse gesprekken die ik voer over gedragsverandering, heb ik er veel over gelezen, zelf werk van gemaakt en zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Ik weet hoe lastig het is, en waarom veel mensen ermee worstelen, net als ik soms. Dan herinner ik mezelf aan het achterliggende doel, waarom dat zo belangrijk voor me is. Ik denk aan hoe ik me voel als ik me wel vasthoud aan mijn intenties, maak een plan en tref voorbereidingen om mijn valkuilen te omzeilen. Dit helpt!

Wat heb je nodig als je iets aan je gedrag wilt veranderen (wat dan ook)?
1.     Een duidelijk waarom en een helder doel
2.     Een besluit en de juiste mindset
3.     Vertrouwen in jezelf dat je het kunt
3.     Veel herhaling (geduld en tijd) en doorzettingsvermogen, met name in de eerste 30 dagen
4.     Vooraf incalculeren wat voor tegenwind je kunt verwachten, en hoe je daarmee om zult gaan
5.     Tenslotte compassie voor jezelf, als het toch even niet lukt door onverwachte zaken
6.     Het gaat om vooruitplannen, doen en blijven herhalen van wat bijdraagt aan je gezondheid, zelfvertouwen en veerkracht en hoe je in het leven wilt staan.

VAN ONDRAAGLIJK NAAR ONSTUITBAAR

Geef jezelf 30 dagen. Een hele maand, ja. De eerste 10 dagen is er enthousiasme, maar mogelijk ook ondraaglijke momenten. Gedurende de volgende 10 dagen raak je een beetje gewend, maar het voelt nog ongemakkelijk. De dagen 20 tot 30? Je wordt stiekem trots dat je al zo ver bent, vol hebt gehouden, én je merkt de verandering in jezelf. In deze fase vindt transformatie plaats; je nieuwe gedrag gaat deel uit maken van je identiteit en het bereidt je voor om onstuitbaar te zijn. Zoals Hal Elrod schrijft: “deze 10 dagen zijn de ruimte tussen iets wat je uitprobeert en wat je aan het worden bent”. Je ervaart inmiddels het resultaat ervan (hoe je in je vel zit door vaker te mediteren, de chocola laten staan, vaker wandelen, op tijd naar bed gaan, op fiets naar werk…), en dat voedt je motivatie om door te gaan. Dus als je iets 30 dagen volhoudt, heb je een nieuwe gewoonte aangeleerd, of een oude weggewerkt. De kans dat je na 30 dagen de ‘fout in gaat’ wordt kleiner, maar het is nog wel een kwestie van je aandacht om de volgende 30 dagen ook vol te houden – als je het echt wilt.

Welke ingesleten gewoonte of patroon van jezelf zou je willen veranderen, of het nu per 1 januari of 3 maart is? Ga eerst voor jezelf na wat je wél wilt en wat je waarom is – wat jou diep van binnen motiveert om dat te doen. Stel jezelf doelen, maak een plan en voer het 30 dagen uit. Ik wens je ontzettend veel succes!

Ik wens je veel succes met al je goede voornemens!

Liefs,
Laura

P.S. Als je wel verandering wenst maar toch niet voor elkaar krijgt, kan ik je daarbij helpen.
Voor de komende week heb ik drie plekken vrij voor een persoonlijk gesprek van een half uur via Zoom/telefoon. Daarin brengen we jouw wensen en doelen in kaart, en stippelen we samen een effectieve weg om ze ook daadwerkelijk te bereiken – samen. Vrijblijvend en kosteloos, omdat ik je vanuit mijn expertise heel graag wil helpen daar waar jij in vastloopt. Samen bereiken we zo veel meer 💫. Verandering begint bij jezelf, jij bent de enige die het kan, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Maak van 2021 jouw jaar.

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura