LIFE IS A SERIES OF MOMENTS…

31 december 2020 | Mindfulness & Meditatie

Zo heet een van de laatste hoofdstukken van het mooie boek dat ik gisteren uitgelezen heb; The courage of being disliked. Een vreemde titel misschien voor een boek, maar een echte eye-opener met vele inzichten en stof tot nadenken. Bijvoorbeeld over hoe het leven uit momenten bestaat.

Voor de meesten van ons is het leven gevoelsmatig een lijn van A naar B, van geboorte tot de dood. We hebben een verleden (om van los te komen) en een toekomst (om open te durven laten) – een tijdlijn met veel streven en behoefte aan controle. Volgens psycholoog Adler zou je – in plaats van een strak geplande lijn van A naar B – het leven ook kunnen zien als een serie van momenten; als je inzoomt, zijn het allemaal puntjes naast elkaar die uiteindelijk ook wel een lijn vormen. Momenten om écht aanwezig te zijn en te doen wat belangrijk voor ons is, in plaats van het leven steeds uit te stellen.

 

366 DAGEN GELEEFD

In 2020 zijn er ook vele momenten geweest. Hoogtepunten, dieptepunten, bijzondere, verbazende, uitdagende, heftige en heel normale momenten, verdeeld over 366 dagen. Hoe jij deze momenten hebt geleefd, beleefd en ervaren, weet jij alleen. Neem even – jawel, een moment – om terug te blikken. Kijk of je neutraal kunt observeren, en niet te snel oordelen in goed of niet goed.

Want… voor de een stond alles op zijn kop sinds maart, voor de ander kwam er eindelijk weer rust en regelmaat. De een heeft keihard gewerkt, de ander rustig vanuit thuis, effectiever dan ooit en zonder ergernis van files en slechte koffie op het werk. De een thuis omgeven door kinderen, zonder focus en geschikte ruimte, de ander misschien zijn/haar baan verloren of failliet gegaan, of collega’s hard gemist. De een heeft verdriet door verlies, de ander is dichterbij zichzelf gekomen, de liefde in de relatie teruggevonden, of ervaren dat alleen zijn best fijn kan zijn, of zelfs een nieuw begin. De ander is misschien juist angstiger, kritischer, onzekerder en eenzamer geworden dan ooit. Het is voor iedereen van ons anders geweest.
En is dit niet elk jaar zo? Ja, dit jaar was vreemd. Maar zijn er niet elk jaar gelukkige momenten, droevige dagen, verlies, radeloosheid, succes, en highs en lows? We geven het allemaal een eigen betekenis, ieder jaar opnieuw. Dit jaar om andere redenen.

Hoe 2020 voor jou ook was, met al zijn momenten, is het bijna voorbij. Vandaag is gisteren niet en wat 2021 je brengt, is nog een ongeschreven blad. Heerlijk toch? Het leven is vooral niet voorspelbaar, maakbaar of altijd naar onze zin. Het is soms pijnlijk, moeilijk, ingewikkeld. En toch houden we ervan, willen we verder leven, verder komen, dromen… en gelukkig zijn.

 

EEN JAAR VOL MOMENTEN

Jij bent de enige die je eigen leven betekenis kan geven, en iedere dag heb je een nieuwe kans. En wat voor betekenis? Van welke kleur, toon en vorm? Een leven vanuit en met liefde, geduld, compassie, vertrouwen en het gevoel dat het best oké en veilig is om hier te zijn? Of een leven waarin je momenten vaak overschaduwd worden door stress, onzekerheid, wantrouwen, oordelen, kritiek en angst? De keuze is aan jou. Het lijkt een open deur en makkelijk geschreven, en de omstandigheden kunnen jou tot een speelbal maken als je het toestaat. Echter ben je er zelf bij, en iedere dag kun je een andere keuze maken. Ook in 2021.

Ik durf jou te vertellen dat mijn jaar best goed was. Dit jaar heeft mij betekenis gegeven, en ik ben van betekenis geweest voor anderen. Hoewel ik een hoop dingen gemist heb, van cultuur tot horeca, van zwembad tot vele knuffels, en het oprecht jammer vond dat mijn retraite als deelnemer niet doorging eind maart, heeft 2020 mij ook veel gegeven.
Vele mooie momenten van dankbaarheid, bewondering, nieuwe inzichten en inspiratie, moeilijke maar belangrijke besluiten, nieuwe moed, gevoel van vertrouwen en – bovenal – liefde voor het leven. Onvoorwaardelijke liefde voor mijn partner, familie en een aantal vrienden, ondanks afstand. Liefde voor de natuur en voor mijzelf als onderdeel ervan, liefde voor de taal, boeken en goede gesprekken, voor koken, tuinieren, zon en licht, muziek, sporten en de vroege momenten van stilte.

De coachingsgesprekken met mensen die met mij werken, training en een mastermind-groep van ondernemers, alle 25 ½ gelezen boeken en de ruim 2500km op mijn fiets, alle uitdagingen op mijn pad in de zorg, als coach, ondernemer en mens. Ze hebben mij nieuwe inzichten, inspiratie en wijsheid gebracht, en bovenal weer een dosis geduld. Ook dit jaar ben ik vaker gevallen en me vergist, nóg vaker weer opgestaan, gehuild, gemist, gelachen, gegeven en leren ontvangen, pijn ervaren, dingen laten zijn en laten gaan, of ervoor gevochten en soms ook op proef gesteld door frustratie. En dankzij deze ervaringen ben ik als mens gegroeid en nog moediger geworden, en ik hoop dat jij dat ook bent, als resultaat van dit jaar. Het kan bijna niet anders.

 

HOE IS JOUW BALANS VAN 2020?

Vandaag beleef ik de momenten die elkaar opvolgen, ieder moment anders, ieder uniek en waardevol. Ik laat ze komen, ik wil ze beleven, en weer laten gaan zonder er een verhaal van te maken om in te blijven hangen. Ik ga de dag niet sturen, maar beleven zoals deze zich ontvouwt.

Wetende dat mijn leven zin heeft, waardevol is, betekenis heeft voor anderen, en dat ik gedragen word door liefde en vertrouwen, zelfacceptatie en kameraadschap – van en met mensen om me heen. En ik laat ook deze dag, deze decembermaand en 2020 gaan, net zoals alle andere jaren hiervoor. Natuurlijk is het leven (heel) anders dan een jaar geleden. Maar dat is ook een kenmerk van de mensheid en geschiedenis, er is (was) altijd iets wat ons geschokt heeft, veranderd heeft, of heeft gedwongen om ons aan te passen en iets op te lossen. En dit begint bij ons zelf. Wij kunnen zelf bijdragen aan de oplossing, of kiezen om dat niet te doen en dwars te liggen – ook een keuze. Welke keuze maak jij?

Misschien is het wel ook jouw jaarlijkse gewoonte om te reflecteren op het afgelopen jaar, en misschien ook niet. Om dit bijzonder jaar af te ronden is het wellicht wel de moeite waard om, naast het nieuwsoverzicht, terug te blikken op je eigen jaar. Dus niet op je omstandigheden, andere mensen of iets waar je geen invloed op had. Wees eerlijk, pak pen en papier en schrijf wat er in je opkomt, en oordeel het niet. Het is ten slotte jouw ervaring, jouw versie van 2020. Doe het zoals je gewend bent, of maak gebruik van de suggesties hieronder.

Deel het leven globaal in categorieën en schrijf hoe je het leven hebt ervaren, wat je gedaan hebt, gemist hebt, anders had willen doen, bereikt hebt.

GEZONDHEID & LEEFSTIJL I RELATIES I LEREN & ONTWIKKELEN I FINANCIËN I SPIRITUALITEIT & GROEI I WERK/ ONDERNEMEN I EIGEN TIJD, RUIMTE & OPLADEN I eigen invulling

OF beantwoord voor jezelf, op papier, de volgende vragen:

1 Welke doelen heb je gehaald dit jaar? Welke niet (en dat dag aan jou)?
2 Wat was je beste beslissing?
3 Waar had (of heb) je spijt van?
4 Wat was de meest belangrijke les die je in 2020 hebt geleerd?
5 Waar ben je dankbaar voor in 2020?
6 Welke waardevolle inzichten heb je in de loop van het jaar gehad?
7 Waar had je meer tijd aan willen besteden?
8 Wie waardeer je dit jaar in het bijzonder om zijn of haar bijdrage aan jouw leven?
9 Welk moment is zo betekenisvol geweest dat je er nu nog steeds aan denkt?
10 Welke vraag zou je aan jezelf willen stellen?

Op deze laatste dag van het jaar wil ik je de Serenity Prayer meegeven voor 2021:

‘Moge ik de MOED hebben om te veranderen wat ik kan, de HELDERE KALMTE om te accepteren wat ik niet kan veranderen, en de WIJSHEID om het verschil te zien tussen beide.’
Ik wens je vanuit mijn hart gezondheid, liefde en vertrouwen, plezier en knuffels, wijsheid, succes en moed, en natuurlijk vele waardevolle momenten – in het hier en nu – in 2021!
HAPPY NEW YEAR! 🥂 💫Namasté,
Laura 

P.S. Wil je 2021 en het eerste kwartaal beginnen met het opfrissen, verdiepen, vernieuwen, beoefenen van mindfulness in je dagen? The Journey Continues… in een serie van momenten. Gun jij jezelf een bewust begin van 2021, met aandacht voor jezelf? Het allerlaatste moment van je aanmelden voor 12 weken inspiratie en ondersteuning is 1 januari 2021, tot 23:59. Ik kijk er naar uit om je binnenkort te spreken – en wellicht ook te zien 🙂 !

Voor € 357 krijg je

🌈 12 keer een wekelijkse inspiratiemail op maandag
🌈 3 individuele coachgesprekken met krachtige oefeningen voor meer richting en focus
🌈 Toegang tot alle 8 modules van je training in de nieuwe online academie PLUS module #9
🌈 Iedere week een oefening, een persoonlijke opdracht of nieuwe meditatie


Begin jouw 2021 met de zachte kracht van mindfulness. Juist nu.

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura