ONBETAALBARE MOMENTEN TIJDENS FIND YOUR WILD

18 oktober 2022 | (Leven & ondernemen) in het ritme van seizoenen, Mentale veerkracht

Toen ik net wakker werd, was het buiten amper licht en -2 °C. Direct wist ik dat dit de laatste ochtend was dat ik hier in de wildernishut Tikankolo wakker zou worden. De retraite van vier dagen is tot zijn einde gekomen. Het is tijd om weer onze rugzakken in te pakken, het hutje en andere ruimtes netjes achter te laten en vaarwel te zeggen aan deze fijne, pure Finse plek. Ik kruip uit mijn warme slaapzak en maak me klaar voor de frisse duik in het meer. Het water is letterlijk ijskoud na deze nacht, die duidelijk de komst van de winter markeert.

 

Terug naar de basis

Vier dagen eerder zag ik Tikankolo, de vuurplaats en de steiger voor het eerst. Ik kwam alleen aan op deze plek, met veel bagage, water en eten. Mijn gasten bij deze eerste wildernis retraite ontving ik iets later. Met z’n vijven begonnen we aan dit avontuur. In de rust van de Finse bossen en het bosmeertje waren we terug naar de basis: de pure natuur, de eenvoudige omstandigheden, het ritme van de zon en de maan, offline. Back to basics kreeg meerdere betekenissen door de dagen, en ieder van ons beleefde dat op haar eigen manier.

Onbetaalbare momenten

Iedere ochtend beginnen met een ijskoud dompelbad of zwemmen in het bosmeertje om in één keer wakker te worden. Houthakken en water uit het meer dragen voor de sauna en voor binnen. Eenvoudige, voedzame en smakelijke maaltijden bereiden. Afwassen – waarvoor eerst het vuur aan moet. Als dat niet lukt, blijven proberen; zonder stress en met creativiteit, goede longinhoud en veel geduld en doorzettingsvermogen. Mijn goede, oude vriendin was een geduldige Wizard die keer op keer de vochtige houtblokken in warme vlammen wist te toveren. De hele dag was gevuld door kleine taakjes die als vanzelf werden verdeeld door ons allen, met plezier.

 

De basics geven je ruimte

Waar ik dacht dat deze basisklusjes te veel waren voor mijn gasten, bleek dat niet zo te zijn. Achteraf gezien wist ik het ook wel uit ervaring.

Juist deze basics brengen ons in een ander ritme
waarin we de tijd vergeten,
alleen in het moment bezig zijn
en als vanzelf het piekeren achter ons laten.

 

In plaats daarvan wordt een andere, tragere modus geactiveerd, waarin alleen dit moment bestaat. En terwijl je naar het kampvuur of vlammen in de kachel staart, kun je mijmeren over de vragen die in je hart liggen sudderen.

– Is dit wel de goede richting, of mag ik anders kiezen?
– Is dit zoals ik me vaker wil voelen?
– Wat wil ik echt?
– Waar word ik blij van in mijn hart?
– Wat heb ik zelf nodig – of zou het misschien goed zijn om iets los te laten?
– Zou ik dat, wat werkelijk belangrijk is, met meer of betere aandacht kunnen doen?

 

Gun jezelf de ruimte en de tijd

Of het nou gaat om échte welzijn van jezelf – van je lichaam, je mentale veerkracht en stabiliteit, het toelaten van emoties en de stem van je hart – óf kwesties die te maken hebben met richting – het beginnen en beëindigen, in actie komen of moed verzamelen om eerlijk te zijn tegen jezelf en een ander – doet het je goed om een aantal dagen in alle rust daarbij stil te staan. Jezelf de ruimte te gunnen, de tijd nemen en offline gaan, alleen zijn. Dat is waar deze retraite om ging.

Onbetaalbare momenten
Staren naar het vuur en liggen in de hangmat,
kijkend naar de wolken.
Luisteren naar de geluiden van het bos;
de wind, de vogels en vallende bladeren.
Zitten in de warmte van de sauna,
met als enig geluid het knetteren van het vuur.
Zitten op een rots met een kop thee,
met je hoofd in de wind en bosgeur in de neus,
met een diep gevoel van rust binnenin.
Dat zijn onbetaalbare momenten die je niet kunt bestellen –
alleen zelf meemaken en ervaren.

Mini-solo

De laatste dag was stralend in kleuren van blauw en alle tinten geel. De natuur rondom het meertje was als een prijswinnende foto van een wedstrijd natuurfotografie. Drijvende mist boven het water bij zonsopkomst en de groep watervogels waren net een droombeeld.

Tijdens een mini-solo van enkele uren alleen op één plekje in de natuur was er de mogelijkheid om stil te worden en zonder afleiding te luisteren naar de innerlijke stem, intuïtie en het hart. Tijdloos, zonder doelen of iets te doen; simpelweg met overgave één zijn met de bomen, het water, de rotsen, het gras, de lucht. Dat moment had nog langer kunnen duren.

 

Find your Wild

Opdrachten samen en alleen in de natuur, persoonlijke vragen, voelen wat het lichaam weet. Niet altijd eenvoudig, niet makkelijk, niet vanzelfsprekend. De verwachtingen, oude patronen en onzekerheden voor andere keuzes of het tonen van onze kwetsbaarheid staan ons vaak in de weg. We vormen onbewust onze eigen obstakels en hobbels en blijven vasthouden aan het vertrouwde. Echter, wanneer je leert vertragen en verstillen en de natuur je daarbij laat helpen, kun je trouw blijven aan jezelf en verzachten.

 

Als je veel zorgt, mag je ook intens rusten

Wanneer je zorgt voor veel, van alles en voor je dierbaren; vergeet jezelf niet. Wees mild en zacht richting jezelf, gun jezelf tijd om bij te komen, te ervaren wat er bij jou is, leeft en aandacht nodig heeft. Zorg voor momenten in je dag, week en in iedere maand, waarin je de tijd en ruimte daarvoor neemt. Dat is zo belangrijk en waardevol.

Meerdere dagen in de natuur zijn, zoals tijdens deze wildernis retraite in Finland, helpt bij het ervaren van een diepere rust, vertrouwen en het gevoel van erbij horen. Het enige wat je hoeft te doen is aanwezig zijn, je openstellen voor het mysterie van de natuur – en jezelf.

 

Ga je de volgende keer mee?

Is dit ook iets voor jou? Ben je toe aan een vleugje outdoor-avontuur, jezelf even terug te trekken en bezinnen met het bos als je basis? Ga mee eind mei 2023 met de volgende editie van Find your Wild in Repovesi National Park. Schrijf je in op de wachtlijst en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen, de opening van de inschrijving, earlybird-prijs en meer.

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura