OUTDOOR RETREAT -ERVARING NIET TE VERGETEN

30 januari 2023 | (Leven & ondernemen) in het ritme van seizoenen, Persoonlijke ontwikkeling

Begin oktober 2022 was ik met een groep ondernemers in Finland voor een Outdoor Retreat. Barbro van der Ham ging mee, en dit interview vertelt zij over haar ervaring in de natuur, back to basics. Een eenvoudige wildernishut bood ons onderdak en de warmte mochten we zelf creëren. Op een beeldschone stille plek in het Nuuksio Nationale Park trokken we onszelf vier dagen terug naar de basis in onszelf, samen en in de natuur. Laat Barbro je inspieren met haar verhaal.

Je bent in Zweden geboren waar je ouders destijds jaren leefden, en je komt al langer en veel vaker In de natuur. Hoe zou je je relatie met de natuur willen omschrijven?
“De natuur is voor mij een energiebron, zeker op het moment dat ik vastloop of het even niet meer weet. Dan wil ik gewoon lekker buiten zijn en wandelen; hoofd leeg maken of op andere gedachten en inspiratie komen. Het geeft me echt veel energie en ruimte in mijn hoofd. Als ik langer buiten ben, een hele dag of zelfs een weekend, voel ik me meer een onderdeel ervan. Dan realiseer ik me steeds beter dat ik er een deel uit maak, niet los ervan sta.”

 

Wat sprak je aan in het idee om een midweek op een afgelegen, stille plek in Finland door te brengen?
“Het was erg lang geleden dat ik meer dan een dag in de natuur had doorgebracht. Ik wilde dat gewoon weer ervaren; hoe dat is en hoe het voelt. Je vervreemt van de natuur als je er niet zo lang achter elkaar doorbrengt, als je alleen bezoeker blijft en er niet echt bent. Vroeger speelden we veel meer buiten, was het meer eigen. Hoe langer je volwassen bent en minder (buiten)speelt, voelt het alsof je jezelf daar weer opnieuw mag ontdekken. Bij aankomst bij de hut voelde het eerst een beetje sukkelig, alsof (of omdat) je een stadsmens bent geworden… Maar vrij snel werd het kind in me wakker dat de connectie en het speelse weer voelde: oh ja…, zo was het! Dan is het snel weer heel vertrouwd en fijn.”

 

Het doel van een retraite is om je alleen terug te trekken in stilte zodat je kunt vertragen, verstillen en bezinnen. Wat voor betekenis had deze Find Your Wilde-retraite in Finland, voor jou?
“We hebben ons zeker teruggetrokken in de natuur, zijn bezig geweest met essentiële vragen en opdrachten, hebben door de bossen gewandeld in stilte…. Ik had de ruimte om bewuster met mezelf bezig te zijn. De rust en schoonheid van het nationale park en de eenvoud van onze hut vond ik heel prettig. Het heeft me doen beseffen dat ik nog vaker en langer buiten wil zijn voor de verbinding met mezelf. Gisteren ontving ik mijn eigen brief (geschreven na de mini-solo)… Het was fijn om mijn woorden van toen te lezen, als een reminder. Hoe goed het was om weg te zijn van thuis en dagelijkse dingen, alleen zijn met de basis, de elementen… en in die ruimte voor mezelf mogen ontspannen.”

 

De omstandigheden waren inderdaad heel basic: houthakken, eenvoudige maaltijden koken, water uit het meer halen, zelf vuur stoken. Hoe heb je deze basics ervaren?
“Het was wel eerst even wennen, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend een vuur stoken om het warm te krijgen. Maar het had al heel snel iets gezelligs, iets wat we met elkaar deelden. Ik vond dat eigenlijk wel erg leuk en het hoort ook bij de ervaring van het buitenleven. Deze basics helpen je bovendien om in het hier en nu te zijn. Het werkt als een soort filter in je hoofd, dat even stopt met denken aan andere (rand)zaken. Dat geeft ruimte en voelt ontspannen. En de bonus – het zwemmen in het meertje in de vroege ochtend en uit de sauna – was heerlijk!”

 

We stonden ook stil bij persoonlijke vraagstukken door ze te delen, verkennen en verdiepen. Vooraf met schrijfopdrachten en in Finland met verschillende oefeningen en bij het kampvuur. Hoe kijk je daarop terug?
“Kort voor het vertrek dacht ik ‘oh jee, ik moet ook nog opdrachten maken…’ Maar het had zeker een meerwaarde om alvast in te tunen op vier dagen in de natuur zijn; je connectie met de natuur verkennen en benoemen. Het is goed om vooraf te reflecteren op de vraag waarom je eigenlijk meegaat. Net zoals met je tas inpakken, wat neem je mee en waarom, wat laat je bewust thuis. Je leeft ernaartoe. En opdrachten en oefeningen in de natuur, me de symbolen en de energie die de natuur biedt, vind ik altijd heel leuk. Dat gaat vrij moeiteloos en het is leerzaam. Het brengt snel vanuit het onbewuste de essentie naar boven, dat waar het over gaat. En het geeft nieuwe inzichten en vertrouwen in jezelf.”

 

Er was zelfs een mini-solo waarbij je op de door jou gekozen plek een tijdloos dagdeel doorbracht, met zo min mogelijk afleiding of door iets te doen. Gewoon zijn, alleen, als onderdeel van de natuur om je heen. Hoe was dat voor jou?
“Ik vond het heel fijn. Het was een prachtige dag en ik zat op een rots aan het water… Gewoon heel lang met mijn ogen dicht in de ochtendzon… Zonder besef van het verstrijken van tijd. Omgeven door wind, zon, stilte en in verbinding met mezelf. Ik vond het echt wel bijzonder en een mooie afsluiter van de vier dagen.”

 

Van 21-25 mei ga ik weer naar Finland voor een outdoor retraite, deze keer naar het nationaal park van Repovesi. Zou je het anderen aanbevelen om mee te gaan?
“Jazeker! Het past bij ondernemers die zich willen ontwikkelen en zichzelf vaak voorbijlopen, maar ook bereid zijn om even gas terug te nemen. Mensen die openstaan om te onderzoeken wat het betekent als je zelf ergens in vastloopt of de richting even niet weet. Ondernemers die van de natuur houden, affiniteit hebben met buiten en bereid zijn om hun handen uit de mouwen te steken. Degenen die het waarderen om aan het kampvuur te zitten en naar de vlammen staren, om te delen, te luisteren en te verstillen.”

 

Wat heeft de retraite jou gebracht, als je er nu op terugkijkt?
“Het heeft me weer extra bevestigd om vaker tijd nemen voor mezelf: afkoppelen van de stad en drukte, ruis en afleiding, gezin en de dagelijkse routines en uitdagingen. Terug naar de essentie van wie ik ben en wat ik te doen heb hier, en waarom. Mezelf laten herbronnen, opladen en voeden, zodat ik ook anderen weer kan inspireren. Toen ik dus de brief las, dacht ik: zie je wel, Bar, in de gaten houden dit, en nu hup naar buiten, afkoppelen, wegwezen!”

 

“Find your Wild was een heerlijke ervaring.
Even helemaal weg uit de dagelijkse beslommeringen en echt de tijd hebben
om onder begeleiding van Laura te werken aan mezelf en aan mijn bedrijf.
Ondergedompeld in het buitenleven kom je erachter
dat er niets anders nodig is dan de basics om je goed en veilig te voelen.
Echt een aanrader!”

– Barbro van der Ham

Ga je mee in mei?
Ben jij een vrouwelijke ondernemer die een vleugje avontuur kan waarderen? Wil je jezelf afkoppelen van de drukte en ruis, en een midweek buiten leven? Wil je vertragen, op een dieper niveau verbinden met jezelf en daarnaast genieten van de basiselementen en de schitterende natuur om je heen? Zet jezelf dan gelijk op de wachtlijst voor de Outdoor Retraite op 21-25 mei 2023. Je ontvangt dan als een van de eersten alle informatie, een bericht wanneer de inschrijving voor de 6 tickets opent – en je ontvang een earlybird-korting. Je bent zo welkom.

Foto met dank aan Aimee Giles van AIM52 Photography / Instagram: aim52_photography

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura