Al zeker een paar jaar heb ik geweten dat er iets is wat ik niet kan zien. Iets waarnaar ik steeds op weg ben en de weg onbewust weet, hoewel de bestemming nog onbekend is. Aanwijzingen hier en daar, op kruispunten de keuzes maken die me dichterbij brengen. En dan weet ik het ineens: ik was op zoek naar ForestMind.

Ik sta in een Fins bezoekerscentrum van het Nationale Park Nuuksio en zie een klein, groen gekaft boek. Binnen 10 seconden bladeren weet ik dat ik het antwoord in mijn handen heb. Mijn hart maakt een sprongetje – en nog één. Een golf van blijdschap, gevoel van geluk en opborrelend enthousiasme overweldigt mij ter plekke in deze winkel.

 

Het zoeken loslaten

In de afgelopen jaren ben ik zachtjes het pad opgeduwd in een bepaalde richting; om mijn aangeboren talenten en passie, de geleerde professionele vaardigheden en kennis en mijn Finse wortels te laten samensmelten met de natuur en het buiten zijn. Maar hoe in hemelsnaam zou ik dat kunnen doen? Dat zag ik nog niet, en besloot het los te laten. Het zal wel op mij pad verschijnen… daar vertrouwde ik op. Nu heb ik het antwoord in mijn handen en moet ik me inhouden om niet de winkel uit te stuiteren, omdat ik niet kan wachten om het boekje in te duiken. Morgen ga ik ‘m lezen, in het vliegtuig naar huis. Soms vind je als je stopt met zoeken, en ik had mijn antwoord zojuist gevonden.

 

Hervind jezelf in de natuur

Dit was in juni 2022. Ik bezocht het winkeltje van het bezoekerscentrum in Finland om het Nationale Park om de omgeving nader te verkennen voor de outdoor-retraite Find Your Wild in het najaar. Het voelde zo duidelijk dat dit al de hele tijd de bedoeling was geweest, dat de cirkel rond was, en tegelijk open. Ik voelde dat puzzelstukjes op hun plek vielen en dat hierin – deels in Finland – niet alleen mijn verleden, maar ook mijn toekomst ligt; in het stimuleren van mensen om bewust en met respect de natuur in te gaan. Om zichzelf beter te leren kennen, de oneindig grote en diverse positieve invloeden van de natuur te ervaren en weer in verbinding te zijn met zichzelf. In deze twee blogs lees je er meer over:

Terug naar mijn roots in de Finse bossen
Onbetaalbare momenten tijdens Find your Wild

 

Mind skills + natuur = ForestMind

Het Finse boekje over een methode, dat vertaald wordt als ForestMind, combineert onderzoek naar mindfulness en mind skills met de gevonden effecten van de natuur en het buiten zijn voor de mens – in alle aspecten. De methode is het resultaat van wetenschappelijk onderzoek uit verschillende deelgebieden (natuursector, welzijns- en gezondheidssector en gedragswetenschap). Het is door de schrijfster gedistilleerd tot een laagdrempelige, fijne en praktische manier om buiten met jezelf bezig te zijn, in een natuurlijke en organische omgeving met een groot positief effect op je welzijn.

Ik wist al lang dat dit zou bestaan, 
ik voelde het van een paar duizend kilometer afstand, 
alleen moest ik het nog zien te ontdekken. 
En dat gebeurde dus in Nuuksio, 
tijdens de voorbereidingen voor mij eerste Finse retraite.

 

Ik had het zelf kunnen schrijven

De volgende dag in het vliegtuig naar Nederland verslond ik het boekje. Het leek alsof het voor mij geschreven was. Of beter nog; alsof ik het had kunnen schrijven. Mijn gevoel klopte dus al jaren; dit bestond al dankzij een groep mensen in Finland die hier actief al 20 jaar aan werkt. Met een big smile op mijn gezicht tuurde ik door het vliegtuigraampje naar de blauwe hemel. Mijn hart maakte weer de ene na de andere sprong. Hier wilde ik deel van uitmaken!

 

Zelfreflectie, ontspanning en inspiratie

ForestMind is een combinatie van waardevolle elementen van zelfzorg en welzijn, vitaliteit en de ervaring van in evenwicht zijn – gewoon in het alledaagse leven en haar uitdagingen. Mindfulness en het beoefenen van de mind-skills buiten, in de groene, voedende omgeving die het bos of ander natuur ons lichaam en geest biedt. Als getuige van de seizoenen, het weer en de elementen waarbinnen de verschillende landschappen en natuuromgevingen oneindige mogelijkheden bieden voor zelfreflectie, ontspanning en inspiratie. Om jezelf simpelweg te resetten na een lange dag of week, om je op te laden of stoom af te blazen. Of bewuster stappen zetten: iets los – of op het pad achter je – te laten, om nieuw perspectief te creëren en stil te staan bij wat er is, of niet is.

 

Finse wandelserie voor jou

Soms belanden dit soort geschenken met een betekenis op je pad en je weet gelijk en zeker: dit is het, dit hoort bij mij. Dat moment in het bezoekerscentrum was zo één. Misschien mag ik het boek in de lage landen in het Nederlands vertalen zodat ook jij het kunt lezen, maar dat kan even duren. Ondertussen school ik mij tot ForestMind -coach en gids en kun jij ondertussen met mijn vierdelige wandelserie op pad. De Finse natuurwandelingen, met ieder een eigen thema zorgen voor ontspanning, opladen en nieuwe inspiratie. HIER vraag je de Vierdelige Finse Wandelserie gratis aan.

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura