WE ARE HUMAN BEINGS, NOT HUMAN DOINGS

19 juli 2018 | Mindfulness & Meditatie, Persoonlijke coaching

ELKE OCHTEND zit ik op mijn kussentje in de kamer die we tot de Zen-kamer gedoopt hebben. Toen wij in 2015 een extra kamertje deels bosbesblauw verfden, had één van de oude witte muren bij wijze van grap ineens de gekwaste letters ZEN erop, en er moesten twee lagen verf op om ze te bedekken. Jammer eigenlijk, dachten wij achteraf; die letters hadden er best mogen blijven staan. Sindsdien heet het kamertje waar we dagelijks onze stille momenten doorbrengen de Zen-kamer. Waarom ben ik met mediteren begonnen?

 

EEN MOMENT VOOR MEZELF CREËREN

Waar het mee begon was een behoefte, gevolgd door een voornemen. Behoefte om het tempo van het leven te vertragen en bij te kunnen houden. Het verlangen naar rust en minder razende gedachten in mijn hoofd. Ik wilde leren hoe ik tussen alle drukte van het leven even een moment voor mezelf kon creëren. Later kwam het voornemen om een nieuwe gewoonte aan te leren, en de uitdaging; de beweging naar het kussentje, dus stoppen met doen en gaan zitten. Het zitten en niets nuttigs doen was in het begin onwennig; voortdurend stuurde mijn kwetterende geest mij in gedachten naar de todo-lijsten en andere projecten (what a waste of time…). Het was ook confronterend; hoe moeilijk kan het zijn om gewoon niets te doen?! Mijn doorzettingsvermogen werd gelukkig beloond en al snel miste ik de rust van het zitten als het er een paar dagen niet van kwam.

 

VAN ONRUST NAAR VERTROUWEN

Waarom zou jij beginnen met mediteren? Waarom twintig minuten stil zitten en niets doen iedere dag? Wat is de waarde ervan, los van wat de wetenschappers inmiddels ontdekt hebben? Ik mediteer omdat ik tijdens de mindfulness training enkele jaren geleden ervoer hoe ik gaandeweg steeds rustiger werd. Minder gehaast in mijn doen, minder snel met mijn opmerkingen en impulsief reageren. Maar ook binnenin maakte onrust plaats voor innerlijk vertrouwen. Het continue zoeken naar iets anders zonder precies te weten wat, en het ‘fladderen’ zijn steeds minder geworden in de afgelopen paar jaar waarin ik regelmatig mediteer.

 

ONT-WIKKELEN

Ook een multipotentieel zoals ik; van natuur een creatieve verkenner met tientallen ideeën per dag en een onverzadigbare behoefte aan leren en nieuwe projecten beginnen, kan rust vinden in meditatie. De dagelijkse dosis vertraging en stilte, confrontatie met mezelf en inzichten tijdens het zitten hebben me dichter bij mezelf gebracht. Ik mediteer omdat ik mezelf ruimte gun waar ik mijn gevoel beter op kan sporen, ook al heb ik soms een zaklamp nodig. Stiekem hoopte ik in 2016 dat de kruimeltjes creativiteit en lef in mij ooit naar boven zouden komen drijven. En geloof het of niet; dat is precies wat er gaande is. Mijn zelfvertrouwen is verbeterd door regelmatig mediteren. Ik durf mezelf te zijn, mijn kwaliteiten te vertrouwen, te doen waar ik me goed bij voel en mijn intuïtie te volgen. Ik word steeds meer wie ik in wezen altijd geweest ben. Laag voor laag ont-wikkel ik mezelf en laat ik verwachtingen en overtuigingen los die niet meer functioneel zijn of bij me passen.

 

MEZELF STAANDE HOUDEN

Door meditatie kan ik me beter focussen op datgene wat mij te doen staat, en mijn aandacht te richten op dat wat ik graag wil zien groeien. Ik mediteer dagelijks om mezelf te vertragen en te voorkomen dat mijn hoofd in de wolken verdwaald. Om te aarden en gewoon even te zijn in plaats van steeds iets doen. Ik mediteer om te kunnen loslaten, om gebreken van mezelf en anderen te kunnen accepteren. Om mezelf en anderen het allerbeste te wensen in het leven. Bovenal mediteer ik omdat het een weldaad is voor mijn geest in de hectische wereld waarin we allemaal leven. Eigenlijk kan ik geen enkele reden bedenken waarom ik het niet zou doen. Wij zijn tenslotte allemaal human beings en geen human doings.

Wil jij ook leren mediteren en ervaren wat het voor jou kan betekenen? Dat kan stap voor stap tijdens een mindfulness training. Naast mediteren leer je ook wat de keerzijde is van je automatische piloot en routines, wat de invloed van stress op je gezondheid is, hoe gedachten werken, wat zorgen voor jezelf inhoudt en hoe je beter kunt leren focussen. Door minder ruis en meer ruimte voor jezelf kun je betere keuzes maken. Gun jij jezelf jouw eigen ervaring van meditatie? Ik leer je graag kennen, je bent van harte welkom!
Als ik je kan helpen, aarzel niet om contact op te nemen.

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura