KERNWAARDEN EN CORE STABILITY

12 februari 2021 | Mentale veerkracht, Mindfulness & Meditatie, Persoonlijke ontwikkeling

In de afgelopen winterse week heb ik dagelijks buiten gewandeld, gestruind en gefotografeerd en er enorm van genoten. Het zijn ook wandelcoachingsafspraken geweest, waarvan een in een schitterende winterwonderland. Wij hadden een gesprek over kernwaarden. Simone bleek daar nooit bewust over nagedacht te hebben. Enerzijds verbaasde dat mij niet, en anderzijds dacht ik; ‘hoe kan dat, eigenlijk, dat veel mensen daar nooit bewust van zijn, er nooit bij stilstaan?’

Ik kan me niet herinneren dat we thuis ooit een gesprek hebben gevoerd met mijn ouders of mijn broer, over wat echt belangrijk is in het leven, over onze waarden. Misschien te hoog gegrepen voor een kind, maar zelfs in latere gesprekken is dat geen onderwerp geweest. Wat ik me wel herinner, is dat ik thuis altijd gestimuleerd werd om beter te worden. Goed zijn in iets en nog hoger reiken. Diploma’s en betere banen (de buitenkant ervan) werden toegejuicht, maar over de kernwaarden in ons leven zwegen wij. Vreemd eigenlijk, nu ik erover nadenk. Herinner jij je gesprekken over waarden met je naasten?

 

Gemiste boodschap

De kernwaarden kwamen pas in mijn beeld in 2011, toen ik als 34 jarige voor het eerst overspannen thuis zat. Tot die tijd lag de focus van mijn volwassen leven bij de integratie in Nederland, mijn professionele identiteit, verder studeren en carrière-plannen. Van status, competitie en geld werd ik heel kriebelig, maar ik wilde wel zo goed mogelijk zijn in wat ik deed, en zo goed mogelijke zorg leveren aan iedereen die het nodig had. Dus vooral gericht op nog meer weten, kunnen en mezelf verbeteren voor anderen. Dat nekte mij destijds, en ik schakelde een psychosociale coach in, die tijdens één van de laatste sessies over kernwaarden begon. Ik miste destijds het belangrijke verband tussen mijn probleem en de waarden, omdat ik nog veel te vast in mijn hoofd zat.

 

Hard nadenken en hard vastlopen

In 2013 kreeg ik dezelfde ‘waardekaarten’ voor mijn neus, toen ik met de 30’ers-dilemma en het geworstel over mijn toekomst zat bij – jawel – weer een coach. Ik was goed in hard nadenken en net zo hard vastlopen. Nicole vroeg mij om vijf waarden te kiezen: ‘de voor jou belangrijkste waarden’. Het was lastig, en als je me nu zou vragen welke kaarten ik aanwees, weet ik alleen dat vrijheid er één van was. Ik zat echter nog gevangen in mijn hoofd en liep vast in de wereld van wetenschap, de rotonde van carrièrekeuzes en verwachtingen die niet als de mijne voelden. Ik stond nog onvoldoende stil bij mijn eigen kleur, kernwaarden, ware interesses, talenten en vermogens, die later samen mijn kompas zouden vormen.

 

De kern achter mijn bedrijf

Toen ik al voor mezelf begonnen was en een andere website wilde, begon het eindelijk te dagen. Ondertussen was ik 39 en meerdere illusies en verwachtingen lichter en wat keuzes verder. Het bleek nodig te zijn om te omschrijven wie ik echt ben als mens, wat ik doe en vooral ook het diepe waarom daarachter, en daarvoor moest ik mijn kernwaarden kiezen. Eindelijk voelde ik de betekenis van deze opdracht. Vanuit mijn hart koos ik voor vrijheid, verbinding, authenticiteit, transformatie & groei en gezondheid. En natuurlijk hoort avontuur en het ontdekken er ook bij, dus heb ik er zes :-).

Het doel achter het doel is een waarde

Ik stond midden in een oefening tijdens de NLP- opleiding ergens in 2018, en het ging om doelen. Jij hebt vast ook in de afgelopen maand een paar doelen gesteld om iets of jezelf te veranderen, verbeteren, iets te leren, bereiken of op te lossen. Maar waarom? Waarom is het doel zo belangrijk (de weg is trouwens minstens zo belangrijk)? Wat zit erachter, wat is het drijfveer achter het gestelde doel? Het gaat om iets diepers, dat niet altijd direct te vangen valt en waar luisteren naar jezelf de sleutel is; vanuit je onderbewuste komt het antwoord. Het doel achter het doel is vaak een waarde.

 

Core stability of innerlijke spagaat?

Je vindt het vast heel normaal als iemand het heeft over voldoende core stability en het trainen ervan. Je gelooft een personal trainer of fysiotherapeut daarin: dat je core – de spieren rondom de lage rug, buikwand en het bekken – sterk moet zijn om alles wat er boven staat, te kunnen dragen. Waarom staan we dan bijna nooit stil bij de waarden die bij de kern van onze persoonlijkheid, hart en ziel horen, en onze eigen rode draad en broodkruimels op ons levenspad kunnen zijn?
Want uit ruime ervaring weet ik dat als jij of ik niet leven in harmonie met onze waarden, het eerder of later gaat wringen. Het geworstel en de innerlijke spagaat leiden tot minder goed passende keuzes, toename van spanning, emotionele verharding, ontevredenheid en stress. Daardoor zoeken we vaak naar het geluk buiten onszelf, en gaan we onbewust of tegen onze natuur in mee in de wensen en verwachtingen van anderen. Daar wordt je kern en je richtingsgevoel in je eigen leven echter niet sterker van.

 

Het waardekompas

Leven in harmonie met je kernwaarden is niet altijd eenvoudig, omdat het om eerlijkheid vraagt: wie je écht bent, hoe je wilt leven en welke dromen bereiken, wat jij de moeite waard en het meest belangrijk vindt in jouw leven. Pas als je je bewust bent van je waarden, ze erkent en ruimte geeft, kunnen ze jouw kompas zijn in je leven, keuzes en je plannen. Ze zijn zelfs indirect bepalend voor hoe je met jezelf, je tijd en energie omgaat en hoe goed je voor je vitaliteit en veerkracht zorgt. Waarden verkennen en als kompas gebruiken maakt het mogelijk om je hart je te laten leiden en dichtbij jezelf blijven.

 

Stille winter

De winter en het stille, witte landschap is heel geschikt om stil te staan bij je waarden. Bijvoorbeeld tijdens een stiltewandeling. Vraag de compleet verzorgde stiltewandeling hier aan, en je kunt al vanaf de volgende dag op stap. Gun jezelf deze date alleen met jezelf.
Als je nog geen helder beeld, of geen top 5 hebt van je kernwaarden maar wel nieuwsgierig bent? Hier kun je met je kernwaarden aan de slag.

 

Ik wens je een heel mooie dag!

Liefs,
Laura

 

P.S. Wil je graag meer rust, meer tijd voor jezelf, je eigen energie en evenwicht terugvinden? Je hoeft het niet alleen uit te vogelen. In mijn mindful coachingsprogramma Natuurlijk in Evenwicht leer je alle praktische tools die je helpen stilstaan bij waar je nu bent, en je vleugels geven voor waardevoller leven, al binnen enkele maanden. Wil je meer weten over dit programma, dat nu ook in een light-versie deels online te volgen is? Of wil je met mij sparren over hoe het jou in beweging kan zetten en wat het je in de komende tijd kan opleveren? Maak hier vrijblijvend een belafspraak, ik help je graag verder.
Gun jezelf in het voorjaar meer tijd voor het vinden van rust, helderheid en positieve energie – om anders in het leven te staan.

 

Verandering begint bij jezelf – en samen bereiken we zo veel meer  💫.

Maak van 2021 jouw jaar.

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura