Hoe meer en hoe langer we leven in stedelijke gebieden – betonnen huizen en in de door mens gebouwde constructies – hoe meer spanning, stress, haast en ontevredenheid wij ervaren. Hoe vaker en hoe langer wij in de natuurlijke omgeving vertoeven – in het groen, het bos, de bergen, de kust of andere natuurgebieden – hoe rustiger we worden. Waarom?
Meer vertrouwen, tevredenheid en dankbaarheid
Binnen enkele uren in de natuur worden we al rustiger in ons doen, ons hoofd en hart. We raken meer ontspannen, reageren milder en minder oordelend, en hebben een positievere stemming. Na dagen in het bos ervaren we veel meer tevredenheid, dankbaarheid en vertrouwen. Vertrouwen in onszelf en in het leven in het algemeen. Door tijd in de natuur te doorbrengen verbind je makkelijker met jezelf, met de natuur en met het gevoel van verwondering.
Forest Mind
In Finland, mijn geboorteland, is rond 2010 een evicende-based methode ontwikkeld die je op een laagdrempelige, toegankelijke manier helpt om weer die verbindingen te herstellen: Forest Mind, Metsämieli in het Fins. Ik heb daar eerder over geschreven in het blog Soms vind je als je stopt met zoeken. Forest Mind combineert de wetenschappelijk bewezen positieve effecten van de natuur op je lichaam en je mentaal-emotionele stabiliteit met mindfulness en belangrijke mentale vaardigheden voor welzijn; mind skills. Ik wil je meenemen op mijn allereerste Forest Mind-wandeling.
Hoe voel ik me vandaag?
Ik sta in een klein bos dichtbij Gent, waar het voorjaar duidelijk al een stap verder is dan in Nederland. De vogels die met elkaar concurreren voor aandacht en de weelderig bloeiende bosanemonen verwelkomen ons op deze frisse zaterdagochtend. Al babbelend lopen we eerst een stukje het bos in, vertragen dan en staan stil op een open plek. Als we even verstillen, kunnen we niet om de vogels heen; ze zijn overal. Ik sluit mijn ogen en tune in op de natuur overal om me heen. De geur, de geluiden, de bosgrond onder mijn voeten.
Hoe voel ik me vandaag? Hoe voelt mijn lichaam, hoe is mijn stemming? Ik geef zoals gevraagd een duim omhoog voor beide, nog steeds met mijn ogen dicht. Ik ben goed wakker, rustig en kalm en voel me welkom in dit bos.
Mijn hoofd krijgt rust
We lopen verder en staan stil bij een klein beekje met een stroompje. Net als onze gedachten stroomt het water soms helder en snel, maar soms troebel en met veel blaadjes tegelijk voorbij. Ik kijk gehurkt naar het water. Ineens merk ik hoe rustig het wordt in mijn hoofd en mijn denken. Alsof het stroompje alle gedachten met zich meevoert, al voordat ik ze kan denken. Dat werkt heel rustgevend en ik zou hier wel een uur kunnen zitten, maar we lopen verder en doen een korte loopmeditatie op het bospad. Ik ervaar rust in mijn hoofd als we verder wandelen.
Iets later mogen wij kiezen hoe we willen bewegen. Blijven staan, rennen, strekken en rekken, energie uit het lijf boxen… of waar ik ook maar behoefte aan heb – ieder voor zich. Tegelijk komt de zon tevoorschijn en ik buig een stretch, breng mezelf in beweging en geniet. In een paar minuten al voel ik de energie weer stromen.
Ergens steekt een eekhoorn het pad over
en zingen een merel en een vink een duet,
alsof hun leven ervan afhangt.
De kracht van het landschap in mezelf
Na een stukje vertraagd lopen mag ik langer mijn blik op het landschap vestigen, met de vraag waar ik kracht in zie. Ik kies verschillende bomen en bewonder hun veerkracht. In alle seizoenen anders, altijd naast elkaar, verdraagzaam en buigzaam, in weer en wind sterk en geworteld In de grond. Daarna wisselen we van perspectief. Wat voor kracht ziet het landschap in mij? Dit vind ik lastiger. Wat kan ik van deze opdracht meenemen? Dat ik me niet alleen op anderen moet richten, hoe leuk en belangrijk dat in mijn werk als therapeut en coach ook is. Mijn eigen kracht mag ik vaker (h)erkennen; bewust ervan zijn, het voeden en bewust inzetten.
Boom van dankbaarheid
Over de loopplanken arriveren we op een nat stukje bij de bosrand. Tijdens het oversteken van een beek passeren we een boom die al in blad is, fel frisgroen. Alles wat er in de lucht klinkt, ruikt en voorbij zoemt maakt me heel vrolijk. Ik loop met een grote glimlach op mijn gezicht en de volgende opdracht over lente geeft me een boost van ‘happy hormones’. We sluiten deze ForestMind-wandeling af met een oefening ‘boom van dankbaarheid’. En dankbaar ben ik zeker. Dankbaar voor veel, voor groot en klein en vooral nu in het hier zijn.
Ervaar Forest Mind zelf
Forest Mind -wandeling brengt rust in je hoofd. Als je interesse hebt om mee te gaan op de (gratis) Forest Mind-wandeling in de komende maanden (Noord-Brabant Midden), steek je hand op en stuur mij een mail, dan ontvang je van mij de data en alle informatie.
Woon je te ver en wil je alvast kennis wilt maken met Forest Mind, download hier mijn Vierdelige Finse wandelserie voor veerkracht uit het bos. Je ontvangt dan gratis een wekelijkse Forest Mind-wandeling en dan kun je lekker zelf op stap. Ervaar het zelf!