HOE IK EEN BETERE VERSIE VAN MEZELF WERD – Gastblog van Renske

20 november 2019 | Mindfulness & Meditatie, Persoonlijke coaching

Sinds een jaar bied ik persoonlijke mindfulness & coaching -trajecten Mindfulness Plus* aan ondernemers en ambitieuze professionals. Wanneer je kampt met fysieke en/of mentale klachten als gevolg van spanning, drukte en stress, ondersteun en help ik mensen bij het herstel van hun energie. Het hervinden van hun veerkracht én ervaren van meer rust zijn belangrijke doelen om vandaag – en op langere termijn – lichter te kunnen leven. Dit doe ik vanuit mijn hart, talenten en mijn ruime professionele ervaring in de zorg (als senior fysiotherapeut en herstelcoach) en als trainer van mindfulness en meditatie.

In dit gastblog vertelt Renske (39), procurement manager in de logistieke sector, haar persoonlijke verhaal over het Mindfulness Plus – programma. Wat heb ik graag en met veel voldoening samen met haar gewerkt! Stap voor stap; aan het herstel van haar belastbaarheid in dagelijks leven, aan haar welzijn en gezondheid en persoonlijke groei. Zij hield een dagboek bij en schreef haar verhaal:

 

HOE HET ALLEMAAL BEGON

Ik was vergeten hoe fijn het voelde om buiten te zijn, de warmte van de zon te voelen, de schoonheid van de natuur te zien en te voelen zoals die er elke dag is. Wat er wel was, was de overheersende hoofdpijn, druk op mijn schouders, constante moeheid, kortaf en prikkelbaar zijn tegen de mensen die het dichtst bij me staan. Er was de wanhopige vraag in mijn gedachten of ik hieruit zal komen en me weer beter zou kunnen voelen (en hoe). Voor mij was dat alles een duidelijke aanleiding om toch eens te onderzoeken of mindfulness iets voor mij kon zijn; zou het bij een redelijk nuchtere vrouw als ik wel passen? Via via ben ik in contact gekomen met Laura en de mogelijkheden die PREZENT Mindfulness en Coaching biedt. En daar ben ik inmiddels heel blij mee!

 

MEER RUST EN MINDER MOETEN

Een persoonlijk traject van vier maanden, een combinatie van mindfulness en coaching, startte ik afgelopen voorjaar (2019). In het begin kon ik me lastig focussen bij het oefenen (mediteren), ik dwaalde alleen maar af met mijn gedachten die alle kanten gingen. Hoewel het niet het doel van het mediteren was, ervoer ik al vrij snel een soort van rust erna. Dit motiveerde mij om ermee door te gaan en open te staan voor deze, voor mij nieuwe, kijk en levenswijze. Geleidelijk werd ik me meer bewust: ik hervond mijn humor, ik ervoer hoe heerlijk het is om buiten te zijn en dat ik dat eigenlijk veel te weinig deed. Ik leerde dat er dagelijks veel kleine mooie momenten zijn, als je maar goed kijkt en ze wilt zien. Ik ben bewuster geworden van deze momenten en beleef ze ook intenser.

Gaandeweg realiseerde ik me dat het vooral IKZELF ben die me een druk oplegt: ik MOET veel, en vooral van mezelf. Natuurlijk kun je niet alleen maar leuke dingen doen en zijn er in het leven verantwoordelijkheden, maar het besef dat ik altijd een keuze heb, heeft me veel gebracht. Ik relativeer gemakkelijker en creëer ook in mijn werk juist meer overzicht en helikopterview. Daarnaast realiseerde ik me gaandeweg dat fitheid heel erg mijn gestel en stemming beïnvloedt. De drie parameters van fitheid: 1. meer bewegen, 2. gezond eten en 3. voldoende nachtrust, bepalen in grote mate hoe ik me voel en dus ook hoe ik een activiteit ervaar. Dit bewustzijn komt steeds weer terug en helpt me om de juiste (en gezondere) keuzes te maken. Daar helpt meditatie me ook bij.

 

IK DACHT STEEDS DAT IK GEEN TIJD HAD

Ik was vergeten hoe fijn het voelde om buiten te zijn en de schoonheid van de natuur te zien en te voelen zoals die er elke dag is: daar krijg ik echt energie van. Altijd dacht ik dat er geen tijd voor was om deze momenten frequenter in te plannen. Tegenwoordig breng ik de kinderen op de fiets naar school en maak vaker een lunchwandeling. Dat geeft me rust en extra energie in plaats van een gevoel van druk en haast. Ik ben dichter bij mezelf gekomen en ben meer in balans sinds deze vier maanden. Het is fijn om bijvoorbeeld mijn humor weer vaker te ervaren, zowel in privé-situaties als tijdens mijn werk. Ik krijg er energie van en geef deze energie ook vaker door. Steeds vaker sta ik in mijn kracht en bereik ik veel meer daardoor – zowel privé als op mijn werk.

 

IK HEB MOOIE RESULTATEN BEREIKT

De periode van vier maanden, waarin ik het Mindfulness Plus programma heb doorlopen (en er aan gewerkt heb) samen met Laura, heeft mij (onder andere) de volgende resultaten gebracht – het is bijna te veel om op te noemen:

 • Mindfulness leerde mij dingen in ander perspectief te zien en helpt me bij het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten.
 • Door mindfulness herken ik ook bij anderen eerder een druk of spanning, en kan ik ze makkelijker helpen om daarmee om te gaan.
 • Ik relativeer veel meer en plaats dingen beter in perspectief.
 • Mijn vertrouwen in mezelf en dat ik de gestelde doelen kan halen heb ik hervonden.
 • Mijn geduld is toegenomen en ik accepteer dat verandering tijd kost.
 • Ik ben milder voor mezelf.
 • Mijn nieuwsgierigheid is gewekt om de meditaties te doen zonder oordeel. Ik merk dat ik baat heb bij deze manier van oefenen.
 • Ik ervaar meer rust en ben er heel dankbaar voor.
 • Ik heb meer inzicht in mezelf en hoe ik het soms nog moeilijk maak voor mezelf door van alles te MOETEN. Ik ben vooral zelf degene die deze druk oplegt. Het geeft rust om mezelf toe te staan om minder te moeten.
 • Ik ben bewuster wanneer stress opkomt. Steeds vaker kan ik ervoor kiezen om dit gevoel te doorbreken, er te laten zijn. Ik kan ervoor kiezen om het niet erger te maken met mijn eigen gedachten, daar heb ik inmiddels meer controle over.
 • Mijn leefstijl is gezonder: ik beweeg meer, eet gezonder, ik kan eerder toegeven als ik rust nodig heb, ik moet minder en ik leg minder stress op mezelf.

 

HET BELANGRIJKSTE WAT IK GELEERD HEB

Ik heb geleerd dat tijd nemen voor mezelf juist meer tijd creëert dan dat het tijd kost. En in dit drukke leven is tijd heel kostbaar J. Bovenal heeft mijn investering in Mindfulness Plus -traject ervoor gezorgd dat ik een betere versie van mezelf ben geworden: ik ben een fijnere vrouw, moeder, vriendin en medewerker doordat ik bewuster ben voor mezelf en voor anderen.

Laura, bedankt voor je begrip, je vertrouwen in mijn proces en al de inzichten die je me hebt gegeven.

Liefs,

Renske 

 

ROUTEKAART NAAR LICHTER LEVEN

Wil jij ook meer rust ervaren, je energie herstellen, meer bewustzijn ontwikkelen en dichterbij jezelf zijn, vanuit jezelf keuzes maken? Dan is Mindfulness Plus zeker voor jou. Je kunt binnen twee weken beginnen met werken aan je herstel of het voorkomen van nog meer stres en spanning. Lichter leven is geen illusie. Het enige wat je hoeft te doen is contact opnemen met mij, zodat we elkaar kunnen leren kennen en jouw (klachten en) doelen in alle rust kunnen bespreken. Ik help je bij het hervinden van rust, het herstel van je energie en het (her)vinden van je eigen richting en je pad. Vanuit nieuwe bewustzijn kun jij je kompas herijken en je koers zetten naar een lichter leven. Ik kijk ernaar uit om je te leren kennen en loop heel graag met je mee.

* Mindfulness Plus is een krachtige combinatie waarin mindfulness, meditatie en coaching elkaar versterken. Mindfulness en meditatie bieden veel rust (in je hoofd), evenwicht en meer bewustzijn in hoe je je fysiek en emotioneel voelt, wat goed bij je past en wat je belangrijk vindt, en hoe je naar de wereld om je heen kijkt. In de coachingsessies verdiepen en verbreden wij de thema’s van mindfulness, en ook het vastlopen in of vragen t.a.v. werk, zorgtaken of relaties worden meegenomen. Mindfulness Plus maakt een reset en een herstart mogelijk: vanuit rust en nieuwe energie bewuste keuzes voor de toekomst maken – en lichter leven.

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura