Het licht in december is anders. De zon staat laag, in de kleur zie je de tint van koude lucht. Het is rond het vriespunt, er ligt een dun laagje rijp op het gras. Het is buiten stil, op enkele vogels na. Er rent een stel konijnen weg over het pad. In de natuur is het rustig; alles ademt vertraging, stilte en vrede. Ik herinner mezelf eraan dat ook ik naar de vertraagstand mag schakelen, ook al wil mijn hoofd nog van alles. Ik weet dat het tijd is om geen plannen te maken. De natuur in mij geef mij zachtjes een duwtje, alsof het wil zeggen: zoek de rust op, het is tijd om te vertragen.

Opruimen heeft tijd, aandacht en (zelf)liefde nodig
In mijn vorige blog schreef ik over het loslaten en opruimen, het proces van sorteren, kiezen, opbergen en wegdoen. Dat alles is al een proces op zich, en daarin schuilt ook nog iets anders… Je komt een hoop tegen; zeker in alle hoeken en dozen, maar ook in jezelf. Jouw niet-ingeloste verwachtingen, (onverwachte) gehechtheid aan spullen, beelden en herinneringen. Maar mogelijk ook frustratie of gemis, verlangen of teleurstelling. Opruimen kan soms meer tijd, aandacht en (zelf)liefde nodig hebben dan je eerst denkt. Mijn tip: neem die tijd, schenk de nodige aandacht; je wordt beloond.

Het besef van genoeg hebben
Zelf houd ik van opruimen. Ik vind het heerlijk om orde te scheppen, ruimte te maken en echt verouderde zaken en spullen te laten gaan. Met een goed muziekje erbij kan het ook een feestje zijn; het kan energie geven, ruimte scheppen en gepaard gaan met het gevoel van dankbaarheid en het besef van genoeg hebben. 

Opruimen schept orde en eenvoud
Eenvoud is bewaren wat echt van waarde is. Wat je blij maakt en inspireert, nog altijd van praktisch nut is en niet plakkerig door een laag sentiment uit vervlogen tijden, is het bewaren waard. Soms kom je ook iets tegen wat je onverwacht blij maakt, zoals een verloren cadeaubon of een kaart van een vriend lang geleden. Je creëert ruimte – letterlijk en figuurlijk, in je huis, werkplek en je geest – voor iets dat volgend voorjaar nog geboren gaat worden. Waar kun jij ruimte scheppen in de komende week? 

Schakel nu naar minder, trager en stiller
December lijkt wel de drukste maand van het jaar. In de natuur gebeurt er echter iets heel anders. Winterslaap is de trage modus waarin slechts het nodige plaatsvindt, waarin alle processen stil lijken te liggen. Wij kunnen niet de winter in slaap doorbrengen, maar wel in de vertraagmodus komen. Het voelt misschien onwennig om te schakelen naar minder, trager en stiller, omdat het lijkt alsof er nog zo veel losse eindjes zijn. In plaats van naar buiten-, groei- of doelgericht te zijn, is de tweede week van december echter de tijd om naar binnen te gaan. Je bewust ontspannen en overgeven aan de stillere dagen van de komende weken.

Overwinteren, krachten verzamelen en herstellen van dit jaar,
dat is wat je te doen hebt.

Mijn 8 tips voor decembermaand
Iemand die de praktijk van meditatie kent, weet ook wat vertragen is en hoe dat voelt. Onwennig, maar uiteindelijk heerlijk rustgevend. Als je deze tips toepast in de komende twee weken, zul je vrediger, relaxter en kalmer de feestdagen kunnen ontvangen en beleven.

Tip 1: Schrappen in je agenda
Pak je agenda erbij en schrap vriendelijk maar beslist alle afspraken die nu niet hoeven. Schrap ook alle niet-urgente en verzonnen to-do’s of onnodige koopjes in je mind. 

Tip 2: Geen nieuwe plannen uitvoeren
In deze tijd horen geen nieuwe plannen, projecten of beloftes. Alles wat toch in je creatieve geest naar boven borrelt, schrijf je op. Noteer het en parkeer zelfs de meest lumineuze ideeën en veelbelovende zaadjes. Die mogen ondergronds uitkristalliseren tot het prille voorjaar.

Tip 3: Kom in de winterslaap-modus
Door bewust stil te staan bij deze vragen aan jezelf:
– Wat kun jij vandaag laten? 
– Wat kun je bewust aandacht geven? 
– Op welk momenten kun je meer stilte toelaten?
– Welke momenten zijn voor jou alleen?

Tip 4: Reserveer tijd voor langzaamheid
Neem dagelijks extra tijd om je los te koppelen van de drukke wereld. Maak een ommetje of langere wandeling om de winter buiten te ervaren. Lees, teken of neem de tijd voor bakken of koken – juist gerechten die tijd vragen, maar niet ingewikkeld zijn. Ga breien, haken of schrijven, en creëer iets aardigs voor degene(n) om wie je geeft.

Tip 5: Laat je niet gek maken
Laat je hoofd niet op hol brengen door reclame, aanbiedingen en nieuwsbrieven die je vooral weer willen laten consumeren of je ergens toe uitnodigen. Schrijf je bewust uit bij zich herhalende, opdringerige mailinglijsten die je keer op keer verleiden. Besef dat je al genoeg hebt voor nu.

Tip 6: Kalmeer je zenuwstelsel
Als je stopt met jagen en rennen, komt je systeem in de zorg- en herstelmodus, waar ook plezier, voldoening en tevredenheid in schuilt. Dus wandel of sport, mediteer of kijk dagelijks naar je tuinvogels. Luister naar muziek (dus echt luisteren), ga naar de sauna of extra yogales in deze weken. Hiermee kalmeer je je zenuwstelsel en schakel je het stresssysteem regelmatig uit.

Tip 7: Reflecteer op papier
Het proces van opruimen brengt je misschien bij diepere lagen. Pak je journal en pen en schrijf op wat dit jaar je heeft gebracht, en waar wil je afstand van nemen? Waar droom je van in 2025? Hoe voed jij jezelf in de winter(slaap)? 

Tip 8: Geef jezelf een lummelweek cadeau
Tot slot nog een extra tip: maak afspraken noch plannen voor de laatste week, tussen kerst en oudjaar. Die week loopt toch anders dan je nu denkt. Als je die week leeg laat, geef je jezelf een extra cadeau: een heerlijke, spontane week waarin niets hoeft en alles kan. Daarna, in januari, komt alles weer heel langzaam op gang – ook je plannen. 

Verdieping voor je winterwandelingen
Geef je winterse wandelingen wat meer diepte en zorg tegelijk voor je welzijn. De Finse vierdelige wandelserie nodigt je uit om wekelijks naar buiten te gaan met een eenvoudige maar waardevolle oefening onderweg. Een beetje mindfulness, maar dan buiten. Heel leuk om eens anders te wandelen, alleen of samen. Vraag je gratis wandelserie hier aan. 

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura