STRESSBESTENDIG IS NIET GELIJK AAN STRESSVAARDIG
Vorige week bezocht ik het bedrijf van mijn cliënt, Patrick, die nagenoeg hersteld is van zijn burn-out. Hij wil graag zijn werkzaamheden hervatten. Uit ervaring weet ik dat dat best een spannend moment is. In de eerste plaats voor hem, en in de tweede plaats voor de leidinggevende en naaste collega’s die hem hebben zien opbranden. Hoe zou het straks gaan als hij terug is? Is hij stressbestendig geworden?
OUDE PATRONEN EN GEWOONTES BOVEN WATER
Patrick voelt zich inmiddels veel beter; hij is rustiger, gezonder en fitter. Verder is hij heel gemotiveerd, en kent ook zijn valkuilen; de (oude) patronen, zijn uitdaging om anders te communiceren en zijn grenzen tijdig aangeven waar nodig, op een constructieve manier. Patrick kent ook zijn blinde vlek. Het gevoel voor verantwoordelijkheid en alles 100% goed te willen doen. Hij heeft veel geleerd in de 3 maanden, waarin we samen hebben gewerkt aan het herstel van zijn energie, rust en focus. Het hervinden van een gezonde werk-privé balans en het vergroten van zijn veerkracht.
Naast alle inzichten en tools heeft hij het belangrijke verschil geleerd tussen stressbestendig en stressvaardig zijn. Wanneer er plotseling iets gebeurt dat je stress geeft, moet je kiezen hoe je reageert; vechten of vluchten. Als je in je leven en werk (continue) uitdagende omstandigheden hebt. Regelmatig uit je comfortzone moet, veel drukte om je heen hebt. Snel of veel beslissingen moet nemen, je bedreigd voelt, laser-scherpe focus nodig hebt of anderszins topprestaties moeten leveren, wordt er stressbestendigheid van je gevraagd.
VLIEG NIET DE BOCHT UIT
Niemand kan eindeloos stressbestendig zijn, we zijn geen Superman, en zelfs hij rust de grootste deel van de tijd. Voortdurende stress is ongezond en niet normaal. Het is giftig voor je lichaam, put je brein uit en ondermijnt je prestaties. Het belemmert je oplossingsvermogen en creativiteit en staat je vitaliteit in de weg. Als je niet daarnaast ook stressvaardig bent, kan het niet anders dan dat je op den duur onder stress bezwijkt – hoe stressbestendig je ook bent. Of juist daardoor, omdat je hoge mate van stress gewend bent en het niet als stress herkent, alle signalen negeert en veel te hard de bocht in je weg nadert, geblinddoekt.
STRESS HOORT ERBIJ
In het bedrijf van Patrick wordt gevraagd om stressbestendigheid. De managers die ik vorige week sprak vroegen zich af hoe dat zal gaan, want stress hoort nu eenmaal bij de job. “Veel beter, want hij is veel stressvaardiger”, antwoordde ik met vol vertrouwen. Het bleek een nieuw woord te zijn voor de twee mannen aan de overkant van tafel.
Als je lijf en hoofd tot rust gekomen zijn en je weer helder denkt, zijn er een aantal vragen belangrijk. Datgene wat je doet, de omgeving waar je werkt, de mensen met wie en de manier hoe: past dat nog steeds bij jou, of mag daar iets in veranderen? Als je hard werkt aan iets wat tegen je natuur is of te moeilijk, of in conflict met je kernwaarden en overtuigingen, talenten, wensen en verwachtingen, is de kans op stress vrij groot. Het ondermijnt je communicatie en de kwaliteit en effectiviteit van je prestaties, omdat erop een onbewust niveau steeds strijd is tussen je interne en externe wereld.
Het omgaan met stress vraagt dus om persoonlijk leiderschap, herijken van je kompas, koers en keuzes. Niet alleen management bij de dagelijkse ad-hoc zaken en op tijd naar huis gaan. Het vraagt ook inzicht in het belang en voordelen van structurele rust, niets-doen, ontspanning en opladen.
“Je koers kennen en daarnaar handelen is heel helpend tegen stress.”
INTERNE STRESS-O-METER
Het is belangrijk dat je kunt prioriteren, relativeren, keuzes maken, hulp durft te vragen en je grenzen kent en aangeeft. Het is ontzettend belangrijk om je unieke signalen van drukte te herkennen als een interne stress-o-meter. Als je stress niet herkent, kun je daar niet op anticiperen, adequaat mee om gaan, bewust en structureel van stress bij komen en op een duurzame manier voor je draagkracht en belastbaarheid zorgen.
Bewustzijn is je belangrijkste bondgenoot bij stress. Bewustzijn voor:
* automatische denk- en gedragspatronen
* hoe je reageert op prikkels, worden, mensen en situaties
* wat er dit moment belangrijk is, of wat je nodig hebt
* omgaan met tegenslag en problemen
* de werking van gedachten, piekeren en emoties
* fysieke, lichamelijke signalen van overbelasting
* mentale vermoeidheid en afnemende cognitieve functies (o.a. geheugen, planning, focus)
WIE BESTUURT JOUW BUS?
Wanneer je jezelf en jouw gebruiksaanwijzing objectiever leert kennen, en als je de signalen van je lichaam leert observeren en waarderen, word je de stressvaardiger. Dan reageer je op stress niet meer op de automatische piloot – met nog meer gas geven – maar bewuster, tijdiger en als de bestuurder van je eigen bus. Alleen dan kun je jezelf de juiste vragen stellen, je intuïtie volgen en je werk – en leven – in harmonie met jouw waarden inrichten.
Wil jij stressvaardiger zijn, maar weet je niet precies hoe je dat kunt aanpakken?
De bocht is al in zicht, maar je wilt tijdig kunnen remmen? In mijn mindful coachingsprogramma Natuurlijk in Evenwicht leer je alle praktische tools die daarvoor nodig zijn, hoe je iedere dag eenvoudig rust in jezelf kunt vinden, en veel meer: hoe je gelukkiger en evenwichtiger in je eigen leven kunt staan, al in een paar maanden.
Wil je meer weten over dit programma of met mij sparren over hoe het jou in beweging zet en wat het jou oplevert? Maak hier vrijblijvend een afspraak, ik kijk graag samen met jou naar de passende oplossingen zowel voor dit moment – als voor langere termijn.