Toen ik in 2000 voor het eerst mijn voeten op Nederlandse grond zette, als vers afgestudeerde fysiotherapeut, kon ik onmogelijk voorspellen waar ik 22 jaar later zou staan. Nu ik de helft van mijn levensjaren in dit land heb geleefd, gewoond en gewerkt – als fysiotherapeut, trainer en coach – en bijna zes jaar ondernemer ben, voelt het als de juiste tijd om het volgende hoofdstuk te beginnen: om onder mijn eigen naam als coach werken en vindbaar zijn.
Als ik een tijdlijn zou tekenen en vullen met die 22 jaar, zou die er niet saai uitzien. Tussen mijn 22e en 44e ben ik altijd in beweging en ontwikkeling geweest, vaak in meerdere richtingen tegelijk. Toen ik als jonge, onervaren buitenlandse fysio op zoek ging naar mijn eerste baan voelde ik me enorm onzeker. Mijn intensieve taalstudie van negen maanden was klaar, met NT2-diploma in de pocket. Een interessante CV had ik echter nog niet. Toen ik bij het revalidatiecentrum in Breda werd aangenomen, dacht ik eerst dat zij een verkeerd nummer hadden gedraaid. Maar het was echt! En daar begon mijn loopbaan, die in 22 jaar heel wat bochten heeft gekend.
Verandering van perspectief
Na verloop van jaren, banen en opleidingen verschoof mijn interesse van fysiek herstel naar een breder perspectief. Ik werd bewuster van de invloed van interne en externe factoren op het herstel. Van de context, levensfase en verwachtingen van de patiënten/cliënten. Het enorme belang van communicatie en non-verbale signalen en diverse beweegredenen van mensen: hun motivatie, psychosociale, mentale en emotionele (on)vermogens en de link naar de mate van herstel van klachten. Ook werd ik bewuster van het feit dat ik niet iedereen kon helpen, ook nee mocht zeggen en als ik iets niet wist of kon (genezen). Mijn professionele ontwikkeling groeide in gelijk tempo met mijn levenservaring en zelfvertrouwen.
Van therapeut naar coach
Ergens na 2010 was het rommelig. Een mix van bored-out, ambitie, onrust, burn-out raken en keuzes met mijn hoofd proberen te maken. Mijn hart werd wakker tijdens een lang gekoesterde droomreis naar Nieuw-Zeeland. Een jaar later voelde ik duidelijk dat ik niet paste en niet nodig was binnen de wereld van de wetenschap, maar een andere missie had op dat moment, namelijk de waarde van mindfulness doorgeven. In 2016 schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel, begon met workshops en een half jaar later startte mijn eerste groepstraining.
Vier jaar lang was het trainerschap een zeer welkome aanvulling naast de therapie-uren: meer tijd en rust voor een diepere, betekenisvolle interactie met de cursisten. Fantastisch, leerzaam en waardevol werk, waarbij mindful coachen 1-op-1 nog meer waarde had en duurzamere resultaten bracht. Ik veranderde langzaam maar zeker van therapeut en trainer in een coach.
We staan vaak onszelf in de weg
Mijn business coach Marloes zag in mij een coach, met mijn brede achtergrond en de meerwaarde daarvan in coaching. Theoretisch begreep ik haar boodschap wel , maar ik geloofde en voelde dat nog niet; dat heeft me jaren gekost. “Je bent zoveel meer dan een fysiotherapeut, zoveel meer dan een mindfulness trainer. Je bent een coach die zoveel te bieden heeft.” Destijds wist ik nog niet hoe ik dat moest ombuigen, maar later was ik dankbaar voor de woorden van Marloes.
De oude huid van de fysiotherapeut jeukte en ik moest die kwijt zien te raken. Nog steeds ben ik een ervaren therapeut en een gewaardeerde collega, maar mijn missie is elders. Inmiddels ben ik buiten- en natuurcoach, gespecialiseerd in herstel en reïntegratie na overbelasting of burn-out, met mindfulness als waardevolle tool in mijn rugzak. Mindfulness trainer zijn was mijn coconnetje om als coach te kunnen ontpoppen. Het duurde echter bijna drie jaar voordat ik dat echt voelde en mezelf toestemming gaf om als (buiten)coach verder te gaan. Wat staan we soms onszelf zo enorm in de weg.
Een stap naar meer eenvoud
Al bijna twee jaar wil ik de naam van mijn bedrijf veranderen en zoek ik naar een passende, originele, niet-cliché naam in de branche waarin ik beweeg, werk en zichtbaar ben. Die naam vond ik niet, die was al bezet of het dekte de lading van mijn diensten en aanbod niet. Ik hou van mijn vrijheid en wil me bij nader inzien niet binden aan een bedrijfsnaam. De tijd is rijp en ik blijkbaar ook; om eenvoudig onder mijn eigen naam als coach te werken en vindbaar zijn. Daarbij hoort natuurlijk een vers, fris en groen logo, met mijn naam erop. Het is wat spannend, maar zo ben ik vrij om te evolueren en om te kunnen ondernemen zoals ik dat graag doe. Met een aanbod dat past bij wie ik ben, wat ik jou te bieden heb en waar deze wereld behoefte aan heeft: meer verbinding met de natuur en met jezelf en anderen.
Hoe kan ik je helpen?
In alle drie de rollen ben ik gericht op het huidige moment en wat de ander nodig heeft om verder te kunnen. Met het scherpe oog en de oren van de therapeut met brede kennis van ziekte, overbelasting, herstel, beweging, voeding en slaap kan ik advies geven. Met de drive en enthousiasme van een trainer die graag mensen leert om zelf bewuster in het leven te staan; zichzelf beter te leren kennen om beter – en vrediger – te kunnen (bij)sturen in deze complexe, veranderende wereld. Én als buitencoach; doelbewust en meebewegend, open en gericht op de juiste en actuele vragen om een laag dieper te verkennen, onderzoeken en stappen in te zetten. Meer over Natuur- en BuitenCoaching lees je hier. Het effectieve programma voor duurzame resultaten Natuurlijk in Evenwicht richt zich op preventie en herstel van burn-out en langdurige overbelasting.