HOE VIND JIJ JE ROUTE NAAR RUST?

5 november 2019 | Burnout & overbelasting, Mentale veerkracht, Mindfulness & Meditatie, Stress & spanning

Rust roest als je te weinig in beweging bent, maar rust en stilte zijn ook van levensbelang. Veel mensen zijn op zoek naar rust; het is het meest vaak gestelde doel voor mindfulness en andere vormen van persoonlijke ontwikkeling en groei. Velen van ons snakken naar een adempauze en stilte midden in de dagelijkse drukte. Jij misschien ook als je dit leest. Maar wat ís rust?

Wat is rust in je hoofd, hoe weet je wanneer je het bereikt hebt?
Waar voel je de kalmte in je lichaam?
Wat is innerlijke seniteit en wat betekent dat voor jou?
Betekent rust stilte om je heen?
Is rust meer en beter slapen, of veel minder doen, moeten en bezig zijn?
Of is gerustheid voor jou afwezigheid van geluid of mensen, afwezigheid van denken en gedachten, afwezigheid van spanning, haast en stress?

 

UIT JE DENKEN STAPPEN, MAAR HOE?

Enkele jaren geleden voelde ik me langdurig en vaak onrustig, vooral in mijn hoofd en gedachten; over wat ik wilde of niet wilde (worden) als ik groot ben. Ik was veel en vaak in mijn hoofd bezig met ideeën, plannen, twijfels en zorgen. Wat wilde ik echt met mijn werk en carrière? En zou ik dat wat ik wilde, ook durven en kunnen?

Of moest ik gewoon tevreden zijn met mijn baan en leven zoals het was? Wilde ik te veel, was ik te ambitieus? En als ik mijn doel bereikte, wat zou ik dan doen? Door die twijfels, onrust en frustratie dwaalde mijn aandacht steeds weg van het huidige moment en de dag waarin ik leefde. Ik was steeds gezonken in mijn terugkerende gedachten; het voelde net een rotonde waarin ik niet wist welke afslag ik moest nemen. Ik wilde dolgraag uit mijn denken te kunnen stappen, maar had geen idee hoe ik dat zou kunnen doen. Misschien is dat voor jou herkenbaar? Blijf lezen, er is hoop.

 

STEEDS SNELLER GAAN

Naast het piekeren over de toekomst had ik een drukke agenda, veeleisend werk in de zorg en een pittige driejarige studie ernaast. Verloor uren per week in de files. Ik probeerde veel tegelijk te doen en propte heel veel in mijn avonden en weekenden. Had te weinig tijd voor mezelf, en was constant bezig met wat ik nog moest doen; lijsten maken, agendabeheer, problemen oplossen. Regelmatig snakte ik naar stilte in mijn hoofd en ruimte in mijn agenda. Ik had steeds groeiende behoefte aan vertragen, nee zeggen, even niets hoeven. En hele nachten doorslapen zonder het pieker-uurtje rond 04:00. De onrust groeide tot onzekerheid, aanhoudende stress en uiteindelijk burnout-klachten. Maar kalmte was nog lang niet in zicht.

 

MIJN ROUTEKAART NAAR RUST

Na een aantal zeer stressvolle jaren heb ik gelukkig de kalmte gevonden – zoals ik rust voor mezelf definieer. Door een mindful way of life, dagelijkse meditatiemoment, mezelf beter leren kennen en veel buiten zijn. Maar rust vinden betekent niet automatisch altijd rustig zijn, of altijd en alleen maar rust uitstralen. Ik kan ook heel druk bezig zijn met iets, soms in een acute stress schieten, het gevoel van te weinig tijd in een dag hebben en ook zorgen maken.

Dit is mijn top 6 als het gaat om rust (her)vinden en bewaken:

  • Dagelijkse ochtendmeditatie 15-25 min. (10 min. is al heel goed!)
  • Regelmatig buiten(sporten) en in de natuur zijn
  • Veel lezen en schrijven
  • Nee kunnen zeggen en mijn grenzen aangeven
  • Een luchtigere agenda,
  • Eigen werktijden bepalen
  • Tijd inruimen voor mezelf, ook alleen zijn

Deze kleine, maar zeer belangrijke dingen helpen mij om de balans te bewaken. Ze zorgen voor meer stabiliteit, ze verankeren mij in het huidige moment en houden mijn focus op vandaag. Wat is jouw routekaart naar meer rust, zoals jij rust graag wilt ervaren?
Wat helpt jou te schakelen tussen het moeten & doen en rust en opladen? Welke belangrijke keuzes maak jij voor jezelf als het gaat om rust?

 

RUST VIND JE NIET IN DRUKTE, MAAR DAAR WAAR STILTE IS

Eerlijk is eerlijk, ik werd niet rustiger of gelukkiger door de onrust en spanning heel hard weg te wensen of door te weten dat ik rust nodig had. Je vindt rust niet in de drukte. Ruimte, tijd voor jezelf, tragere tempo en stilte helpen je wanneer je rust nodig hebt. Meditatie is daar een zeer belangrijke anker in alle dagen: de stilte in mezelf opzoeken en daar bijtanken.

Door belangrijke besluiten te nemen, sommige dingen loslaten en de nodige stappen consequent te volgen kun je veel meer rust ervaren in je leven. En natuurlijk is het leven soms hectisch, en (lang) niet altijd volgens het plan verloopt. That’s life, maar vanuit rust kun je veel beter de drukte beheersen en de balans weer herstellen.

Als jij behoefte voelt aan rust, ruimte voor jezelf en een minder druk leven, heb je wel eens erbij stilgestaan hoe dat komt? Waar komt deze behoefte bij jou vandaan? Ga nog eens terug naar het begin van dit blog en de vragen over rust. En neem de tijd om je antwoorden op de vragen op te schrijven. Dat loont de moeite, geeft helderheid in waar je nu precies op zoek naar bent – als dat rust is.


Wil je graag een persoonlijk plan voor meer rust?
Je hoeft het niet alleen uit te vogelen. In mijn mindful coachingsprogramma Natuurlijk in Evenwicht leer je alle praktische tools die daarvoor nodig zijn, en veel meer: hoe je gelukkiger en evenwichtiger in je eigen leven kunt staan, al in een paar maanden. Laat je omgeving niet je (on)rust bepalen – dat doe je zelf.  
Verandering begint bij jezelf – en samen bereiken we zo veel meer!

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura