Ik was toe aan rust. Ik was bezig met een wetenschappelijke studie van 3 jaar, die heel veel van mij vroeg. Ik was moe, uitputting nabij, en ik snakte naar adem, rust in mijn hoofd, ont-moeten en meer balans in mijn bestaan. Ik wilde graag gaan mediteren (zonder enige ervaring) of mindfulness training volgen, maar – paradoxaal genoeg – daar had ik daar geen tijd voor. Ik dacht echter geen een moment dat mindfulness zweverig zou zijn.

 

MET BEIDE BENEN OP DE GROND EN DICHTBIJ JEZELF

Iets wat voor ons nog geen herkenbaar kader heeft, zweeft. Als je iets (nog) niet kent wordt het makkelijk in onze voorstelling wollig, vormloos en vaag. En dat is wat met het woord mindfulness aan de hand is. Omdat veel mensen alleen het woord kennen, maar dat niet kunnen koppelen aan een ervaring, kennis en inhoud, is de conclusie vaak – onterecht – dat het zweverig moet zijn. Omdat jij er nog geen grip op hebt. Degenen die een training hebben gevolgd weten echter dat mindfulness alles behalve zweverig is. Het is iets waar je juist met je beide benen op de grond staat. Iets waar je steeds nieuwsgieriger naar wordt. Je wordt uitgedaagd om zo nu en dan uit je comfortzone te stappen, en vooral jezelf meer ruimte te geven om dichterbij jezelf te kunnen zijn. Het is soms spannend, vaak heel interessant en je kunt erdoor groeien als mens. Je kunt je gezondheid ermee positief beïnvloeden en meer balans in je bestaan ervaren door mindful vaardigheden en attitude toe te passen in je dagelijkse bestaan. Inmiddels staat neurowetenschap ook achter de effecten van meditatie en mindfulness. Dus zweverig…? Wel nee.

 

NIEUWE UITDAGINGEN

Wij leven we in een tijdperk waarin veel verandert in een korte tijd. Deze tijd, die ook wel vluchtig, dubbelzinnig, complex en onzeker wordt genoemd, vraagt nieuwe vaardigheden en vermogens van ons. De huidige communicatiekanalen en informatie-uitwisseling veranderen voortdurend, en de rol van technologie, globalisering en wetenschap in ons leven groeit in een zeer snel tempo in dit millennium. We worden geacht ons steeds aan te passen aan de omgeving om ons heen, en voor velen is het lastig om het tempo bij te houden. We moeten steeds mee kunnen buigen in de veranderende wereld, met de complexe dagelijkse uitdagingen, om ons staande te houden.

 

WE STAAN CONTINUE AAN

Het is soms lastig om de fictie van de werkelijkheid te onderscheiden door de grenzeloze mogelijkheden van de technologie en draadloze media, nepnieuws en overvloed aan informatie waarmee we iedere dag worden overspoeld. We worden ook geacht om overal een mening over te hebben en overal op te reageren, of leggen we dat ons zelf op? We staan continue ‘aan’ en willen beschikbaar zijn, proberen te voldoen aan vele verwachtingen, willen betrokken zijn en waaien daardoor soms met alle winden mee, vaak ten koste van onszelf. Dat is op lange termijn heel vermoeiend. In de poging om al deze prikkels te hanteren worden we mentaal – en uiteindelijk ook fysiek – overbelast en ziek. Wat je in deze complexe tijden kan helpen om met dit alles om te gaan, is het trainen van je brein en de vaardigheden van de pre-frontale hersenschors – je cockpit. En daar komen meditatie en mindfulness in beeld als nieuwe vaardigheden die je kunnen beschermen voor uitputting. Iets wat al duizenden jaren beoefend wordt heeft zich sinds kort ook wetenschappelijk bewezen. Meditatie en mindfulness krijgen steeds meer aandacht.

 

DE CEO VAN JE BREIN

De pre-frontale hersenschors is het centrum van ons bewust denken, plannen, taakcontrole en werkgeheugen. Het is ook het centrum voor bewustzijn, bewust kiezen en bewust reageren (of juist niet), en voor het controleren van onze negatieve gedachten, gevoelens, herinneringen, zorgen en angsten. Het is dus de cockpit voor jouw bewust functioneren in de wereld, dag in, dag uit. Hoe beter dit deel van je hersenen getraind is en in balans, hoe beter jij in staat bent om verleidingen te weerstaan en om aandacht bij je taak of het gesprek te houden zonder afgeleid te raken door ieder piepje van je telefoon of je eigen ongeduld en plannen. Vanuit een fitte en getrainde, niet overbelaste aansturing vanuit je cockpit kun je positiever in het leven staan en plannen maken voor je toekomst en gezondheid op langere termijn – en je daar aan houden (!).

 

HOE GOED BEN JIJ IN HET MAKEN VAN BEWUSTE KEUZES EN DAARBIJ BLIJVEN?

Je kunt dus de CEO van je hersenen trainen. Ons oudere reptielenbrein is echter gericht op het scannen van prettige en onprettige dingen om onderscheid te kunnen maken tussen veilig en onveilig. Dat is soms zeker nodig, maar het kan ons ook enorm in de weg staan: het is vooral gericht op het fijne, warme, lekkere, comfortabele van dit moment, het ‘kortetermijnfijn’. Dit brengt echter vaak ‘langetermijnpijn’ met zich mee als we er niet bewust van zijn.

Bijvoorbeeld wanneer je je niet houdt aan je gezonde voornemens of onvoldoende tijd voor jezelf neemt om te ontspannen, te sporten of genoeg te slapen – en toch nog een doelloos uur achter een scherm doorbrengt. De tweestrijd is vaak heel goed voelbaar; je nieuwe hersenen willen dat je je goede en bewuste voornemens naleeft, maar de oude delen van je hersenen willen dat je je snel goed voelt; langere termijn is dan niet belangrijk, het komt later wel. ‘Ik ga morgen wel sporten’, of ‘ik mag nu die koekjes wel opeten, ik heb ze verdiend (en ik pak het dieet volgende week weer op)’. Herkenbaar?

Echter, wanneer je CEO beter getraind is en ‘sterker’ is dan de berichten uit je oudere hersenen (gericht op kortetermijnfijn) heb je een langere spanningsboog van je aandacht, kun je beter jezelf aan je plan en voornemens houden, kansen zien in plaats van bedreigingen of zorgen, en ook nee zeggen tegen verleidingen. Je herkent deze bewuste keuzemomenten beter en bent in staat om je denken, voelen en gedrag te sturen. Mindfulness helpt je bij het herkennen van je automatische gewoontes, gedachten en gedrag.

 

JE PLASTISCHE BREIN IS STEEDS IN ONTWIKKELING

Ons brein is plastisch –iedere dag worden in je brein nieuwe verbindingen aangelegd, versterkt en de minder belangrijke, zelden aangesproken of gebruikte verbindingen afgestoten. Dat betekent dat je de ontwikkeling van je brein bewust kunt sturen en trainen, net als de rest van je lichaam. Daar waar je voor je conditie gaat hardlopen of fitnessen, kun je door mindfulness en meditatie je CEO fit houden. Daardoor ben jij steeds beter in staat om kritisch te denken, maar ook mild zijn voor jezelf, je beter focussen. Je voornemens vormgeven en nee zeggen tegen kortetermijnfijn of verwachtingen, verleidingen en je automatische gewoontes of reacties wordt steeds makkelijker. Je probleemoplossend vermogen verbetert, je kijk op de wereld is vriendelijker en je creativiteit krijgt meer ruimte. Klinkt dat voor jou nog steeds zweverig?

 

HOE 21e EEUW BESTENDIG WIL JIJ ZIJN?

Mensen die geoefend zijn in verschillende soorten meditatie en mindfulness, ervaren deze voordelen al duizenden jaren. Inmiddels zijn deze vaardigheden ook wetenschappelijk onderbouwd: behalve het versterken van je pre-frontale cortex (CEO), verbetert meditatie ook het samenwerken van je rechter- en linker hersenhelft (horizontale integratie) en de samenwerking tussen je lichaamsfuncties, emoties en gedachten (verticale integratie).

Door je brein te trainen door middel van mindfulness en meditatie kun je de verbinding tussen lichaam en geest herstellen of versterken, je brein flexibeler maken voor een beter werkgeheugen en alledaagse uitdagingen, en tegelijk meer bewustzijn, focus en balans ontwikkelen in je bestaan. Óf je kunt je brein steeds signalen geven van oordelen, hoge verwachtingen en perfect moeten zijn, zeuren over alles dat je tegen staat, en deze verbindingen steeds versterken. De keuze is aan jou. Het komt je niet aanwaaien, zoals niemand anders voor jou kan trainen voor de halve marathon. Het zijn meters die alleen jij kunt maken – meters die meer dan de moeite waard zijn.

Ben je overtuigd, en ben je toe aan de eerste stap om je brein fitter te krijgen en in de gewenste richting te ontwikkelen? Wil je meer weten over meditatie, mindfulness en mindful coaching? Als je wilt kun je snel aan de slag – op weg naar meer rust, bewustzijn, betere focus, veerkracht en meer ruimte voor jezelf en je intuïtie. Ik leer je graag kennen en gun je meer rust in je bestaan. Welkom!

 

WIL JE HET BLOG LIEVER LUISTEREN?

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura