POSITIEVE GEZONDHEID IS MEER DAN GOED JE GROENTE ETEN

17 mei 2018 | Lichaam & gezondheid, Mentale veerkracht

Mindfulness en gezondheid, wat hebben die met elkaar te maken? Als je herstellende van burn-out bent of hier ervaring mee hebt, dan weet je dat mindfulness vaak hoort bij het hersteltraject. Maar zonder die ervaring heb je misschien maar een vaag beeld over mindfulness. Wat heeft dat nu met gezondheid te maken? Voordat ik beter wist en nog rondliep met behoorlijke stressklachten, dacht ik bij mindfulness aan ontspanning, maar niet echt aan mijn gezondheid. Had ik toen tijd om ‘mindfulness te gaan doen’? Nee – ik had te veel in mijn hoofd en te veel te doen, terwijl ik mindfulness juist heel goed had kunnen gebruiken om met die stress om te gaan. Misschien herken je het wel. Het gevoel dat je van binnen hebt over wat je nodig hebt, dat door je rationale denken overruled wordt?


VIERDE BOUWSTEEN VAN GEZONDHEID

Als ik je zou vragen wat jij echt belangrijk vindt in het leven, is de kans groot dat je gezondheid noemt binnen de ‘Top3’. Maar wat is gezondheid eigenlijk? Als je niet ziek bent, ben je gezond, toch. Je streeft misschien bewust naar het gevoel (of beeld?) van gezond zijn; gezond eten en voldoende stappen op één dag, op tijd naar bed. Je associeert gezondheid vaak met afwezigheid van ziekte of klachten, fysieke fitheid, gezonde voeding en voldoende slaap. Deze drie zijn zeer belangrijke bouwstenen voor onze gezondheid, daar geen misverstand over. Maar te vaak wordt de vierde bouwsteen vergeten en onderbelicht: mentaal evenwicht.

Waaruit bestaat het mentale evenwicht dan? Het is een combinatie van meerdere functies waar je brein bij betrokken is: het concentratievermogen en geheugen, kunnen communiceren, jezelf accepteren en het vermogen om om te gaan met tegenslag en veranderingen in je leven. Ook zingeving is belangrijk bij mentaal evenwicht: dankbaarheid, vertrouwen hebben, zinvol leven leiden door bewuste keuzes, persoonlijke groei en acceptatie. Natuurlijk dragen ook diverse lichaamsfuncties bij aan positieve gezondheid: fitheid en energie, kwaliteit van slaap en de afwezigheid van fysieke klachten of ermee kunnen omgaan.

 

UIT EVENWICHT

Hoe herken je het dan als je niet mentaal in evenwicht bent? Je zou het kunnen voelen. Je lichaam geeft signalen genoeg maar of je ernaar luistert, is iets anders. Als je continu bezig bent, word je vaak geleid door je stresshormonen zonder dat je het in de gaten hebt. Je hebt wel een behoefte aan meer rust om op adem te komen, maar daar heb je geen tijd voor. Je moet door, er is nog zo veel te doen. Dát is eigenlijk al een belangrijk signaal! Dat je heel veel moet. Of dat je heel veel wilt maar niet kunt kiezen wat. Je belooft veel en begint aan nog meer, maar krijg je het allemaal wel af? Het overzicht is niet helder. Je bent moe, voelt je onrustig, en ergens is er een stem die zegt dat er iets niet klopt.


VEEL MEER DAN ALLEEN ONTSPANNING EN STRESS-MANAGEMENT

Mindfulness en meditatie ondersteunen je emotionele en mentale evenwicht. Door mindfulness krijg je meer ruimte voor jezelf,; hoe je je voelt, hoe je voor jezelf zorgt en je grenzen kent en aangeeft. Daardoor draagt mindfulness een belangrijke steen bij aan je positieve gezondheid, veerkracht en kwaliteit van leven: lekker in je vel zitten en van kleine dingen in het leven kunnen genieten, gelukkig(er) zijn en het ervaren van innerlijke balans. Niet overal een mening over hoeven hebben, kunnen accepteren wat je niet kunt veranderen en leren loslaten.

Ik gun iedereen – ook jou – een gezond leven, mentaal en emotioneel in balans. Niet alleen degenen die zich herkenden in het begin van deze blog. Een cursist zonder burn-out zei vorig jaar: “ dit is echt iets wat iedereen zou moeten doen.”

Wil je meer weten over positieve gezondheid? Je kunt ook voor jezelf de test doen om inzicht te krijgen in jouw positieve gezondheid en de verschillende aspecten daarvan. Wil je dat mindfulness jouw mentale evenwicht verder helpt, kijk dan hier voor het trainingsaanbod of neem vrijblijvend contact op.

Zorg in ieder geval goed voor jezelf!

 

WIL JE HET BLOG LIEVER LUISTEREN?

 

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura