TO SEE FROM THE INSIDE OUT

11 december 2020 | Mindfulness & Meditatie, Persoonlijke ontwikkeling

De wereld van nu is vol mogelijkheden. Het lijkt allemaal prachtig en vrij, maar heeft ook nadelen. Kun jij moeiteloos keuzes maken, zonder al te lang na te denken? Er zijn vaak zo veel opties – met allemaal hun eigen gevolgen en mogelijkheden – soms om gek van te worden. We proberen het goede te kiezen, maar dat lukt niet altijd, of pakt niet uit zoals je had gehoopt… Elke keuze is op dat moment de beste keuze, in het licht van wat je op dat moment weet, voelt, zoekt en durft.  Je kunt kiezen op basis van rationele modellen, feiten, mening van anderen, aannames en verwachtingen, of de stand van de maan – of op gevoel. Hoe doe jij dat?

Ik heb niets te verbergen: ik ben geen ster in keuzes maken, nooit geweest. Het kiezen is vaak een uitdaging, zeker wanneer het gaat om mijn eigen wensen of prioriteiten, dromen of investeren in mezelf. Het leidt in het ergste geval tot uitstelgedrag en vaak onnodige stresspieken. Soms kan ik twijfelen tot ik een ons weeg, en ik kan me er echt aan ergeren – bijna boos worden op mezelf (en dan ben ik weer verder van huis…). En soms voel ik gelijk wat het wordt (heerlijk!), zonder na te hoeven denken. Hoe dan? Intuïtief. En daarover wil ik iets met je delen.

JE ZESDE ZINTUIG

Intuïtie is iets mysterieus, onverklaarbaar, bijna spiritueel. En toch kennen en hebben we het allemaal: het is gewoon ons onderbuikgevoel. Iedere dag maak je, naast al je automatische gewoontes en reflexen, keuzes op basis van je intuïtie. Meestal ben je daar niet eens bewust van, of kun je je keuze niet goed verklaren.

Een voorbeeld: Als ik in de natuur op een onbekend pad loop, voel ik intuïtief heel snel als we niet op het goede pad zijn. Naast mijn ingebouwde GPS lijkt het alsof ik er ook een zesde zintuig voor heb… Het is mijn intuïtief weten dat me dan waarschuwt, en ik kan het niet altijd op basis van kaart en kompas verklaren – het voelt gewoon niet juist. En negen uit tien keer klopt het: we moeten omdraaien en het juiste pad zien te hervinden. Misschien herken je dat wel.

Ook als zorgprofessional, trainer en coach is mijn intuïtie een onmisbare tool. Om te voelen welke kant op we moeten samen, wat er werkelijk speelt, en wat er nog meer van belang is om te weten over degene die tegenover mij zit, zodat ik hem of haar zo goed mogelijk verder kan helpen door juiste vragen te stellen. En naast mijn intuïtie vertrouwen, mag ik het besef omarmen dat ik niet alles weet, het niet moet invullen, verwachten of aannames doen, en de ander haar of zijn eigen vragen en antwoorden laten ontdekken. Dus is het steeds balanceren tussen intuïtie en het niet-weten, niet invullen voor een ander (ook wel eens NIVEA genoemd door een andere coach).

Intuïtie is je innerlijke weten, het weten van binnenuit, in plaats van op basis van feiten en de tastbare wereld buiten ons. Intuïtie kan je helpen keuzes te maken als je het rationele gebabbel van je ego even aan de kant schuift, en in stilte kunt luisteren naar jezelf. Maar daar heb je dus wel die stilte voor nodig… in de wereld vol drukte, lawaai, prikkels en ruis. Geen makkelijke opgave, maar er is hoop.

TO SEE WITHIN

Je weet inmiddels dat ik Finse wortels heb, en een Noordse DNA. Vorig jaar was ik voor het eerst in IJsland voor een trektocht in de hooglanden, en raakte gefascineerd door de ruigheid en de prachtige, woeste natuur van het land, met haar mystieke verhalen…
Een paar weken geleden heb ik samen met mijn man een IJslandse documentaire gezien, die al sinds 2019 op mijn lijst stond: InnSaei – the Power of Intuition. InnSaei betekent naast intuïtie;

– the sea within (de zee aan wijsheid in ons)
– to see within (kunnen zien in onszelf)
– to see from the inside out (om van binnenuit te kunnen zien)

“…The sea within (you) cannot be put into boxes, because it would cease to flow.”

En dat is precies het probleem van deze tijd.
Wij vertrouwen onze eigen innerlijke wijsheid niet meer, vertroebeld door de ruis en het hokjes-denken, rationele theorieën en continue prikkels van de wereld om ons heen.
We willen alles met ons hoofd, brein en denken kunnen oplossen, wat niet mogelijk is.
De documentaire over intuïtie en mindfulness, natuur en onze ware, pure aard van mens-zijn raakte ons beide; we waren stil, ontroerd. Hoe krachtig, natuurlijk, en zo binnen ons bereik is het innerlijk weten, ons vermogen om te voelen wat (niet) goed voelt, waar we voor willen kiezen. Waardoor we betere mensen worden – voor onszelf en voor elkaar.

ALS JE DE RUIS WEG FILTERT, KUN JE JEZELF BETER HOREN

Mijn intuïtie vertelde mij al in 2012 dat ik Mindfulness zou moeten gaan volgen… de boodschap kwam echter toen nog niet aan, er was te veel ruis in mijn leven. Het duurde tot 2015 om deze wens en innerlijk weten gehoor te geven: ineens voelde ik met al mijn vezels dat ik niet alleen eindelijk de training ging doen, maar ook mindfulness trainer wilde worden met een eigen praktijk. Het gevoel en vertrouwen was heel sterk, en binnen een dag was de keuze gemaakt, hoewel ik nog maar weinig van mindfulness wist, of van het ondernemen ;-), (wat tot verbazing van sommigen leidde). Nooit heb ik spijt gehad, en altijd gevoeld dat dit mijn pad is, vanaf dat eerste moment. Het was niet precies uit te leggen, maar voor mij was het innerlijk weten en vertrouwen voldoende om mijn plannen vorm te gaan geven – en keuzes te maken ;-).

Sindsdien is mindfulness een sterk innerlijk kompas in mijn leven, die mij helpt om aanwezig te zijn en te navigeren in de continue veranderende, veeleisende wereld zodat ik niet verzand in 1001 mogelijkheden, in de meningen van anderen, verwachtingen van mijn ego, of in de (digitale) lawaai, en ruis of prikkels van buitenaf. Iedere dag voed ik mijn InnSaeimet meditatie in stilte, en zo vaak mogelijk door in de natuur te zijn. Vaak komen de antwoorden daar al vanzelf boven, zonder hard te werken of te puzzelen … gewoon in stil zijn. Waar komt jouw ruis vandaan, en hoe zou jij de ruis kunnen verminderen?

JOUW KOMPAS VOOR 2021?

Je intuïtie is je gids, levenslang, zelfs wanneer je hoofd denkt het al wel te weten. Alleen luisteren we vaak zo slecht naar die stem in ons. We hebben zo vaak het antwoord al klaar en zeggen ‘ja, ik weet het’. Maar weet je het echt, en wat precies weet je dan? En als je het meent te weten maar niets doet, niet handelt, welke waarde heeft dan weten dan? En nadenkertje voor dit weekend… 😉

Hoe zou het voor jou zijn om beter te leren waarnemen, luisteren en observeren wat jouw intuïtie jou te vertellen heeft?

En hoe zou je leven er over 5 jaar uit kunnen zien als je vanaf nu mindfulness ruimte geeft in je leven, en je Innsaeiiedere dag steeds beter durft te vertrouwen?

Als je binnenin al een tijd voelt dat mindfulness jou iets kan brengen, dan is deze kans voor jou. Begin met het herijken van je innerlijke kompas met behulp van mindfulness als een voedingsbodem voor het intunen op je intuïtie – to see from the inside out. De allerlaatste plekken voor de laatste kans mindfulness te volgen bij mij staan nog open. Begin uiterlijk op 18 december met Mindfulness Op Maat – individuele mindfulnesstraining – en geef jouw intuïtie een échte kans om gehoord te worden, zodat jouw innerlijke wijsheid je beter kan helpen op je pad. Meld jezelf aan dit weekend en start alvast met meer rust voor de feestdagen 🎄 – met voldoende inzet merk je de toenemende rust al binnen een paar weken, en begin je het nieuwe frisse jaar gelijk vanuit rust en vertrouwen. ALLERLAATSTE KANS om jezelf een geweldig waardevolle cadeau te geven – voor de rest van je leven.

Veel liefs en een mooi dag,
Laura 💛

P.S. Het huren van de documentaire kost via Vimeo € 1,76 en kopen € 3,85. Dus de prijs kan geen reden zijn om het niet te kijken ;-). Laat jezelf meevoeren – in de mix van wetenschap, kunst, mindfulness, kinderen en spirituele leiders – op een reis naar je innerlijke wijsheid – the sea within. Klik HIER om naar de documentaire te gaan.

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura