WAT BETEKENT KERSTTIJD VOOR JOU?

17 december 2019 | (Leven & ondernemen) in het ritme van seizoenen, Uncategorized

Sinterklaas is het land uit, de pepernootjes in de uitverkoop. Over een week is het kerst – bijna eind van dit jaar. Dat merk je aan de korte, donkere dagen en de decemberdrukte – jammer genoeg niet aan de hoeveelheid sneeuw. Er zijn deadlines op het werk en planning van 2020, kerstborrels te bezoeken, cadeaus te kopen, voorstellingen van de kinderen, kerstdiner nog maar half gepland… of helemaal nog niet. Veel mensen ervaren december als de drukste maand van het jaar – jij ook? Kerst kan ook stress opleveren omdat het een en al gezelligheid zou moeten zijn, perfect zelfs. Of omdat er familieverplichtingen aan zitten komen die je uit moet zitten… iets waar je eigenlijk geen zin in hebt. Maar hoe zeg je ook alweer nee, en kun je dat maken? Of kun je juist de liefde voelen voor de mensen om je heen?

 

ER ZIJN VOOR ELKAAR

Hoewel kerst op papier een mooi feest lijkt, is het niet voor iedereen leuk, gezellig, en iets om naar uit te kijken. Het kan ook een eenzame of emotionele tijd van het jaar zijn, met herinneringen aan een dierbare, of vol met familieverplichtingen waar je tegenop ziet. Misschien is er zelfs een schuldgevoel dat je het voor anderen verpest misschien als je niet vrolijk bent, of niet de kracht hebt om aan al die feestelijke verwachtingen te voldoen. Maar het gaat niet om alles af te hebben, meer, mooier, drukker – of perfecte jurk, gerecht of kerstboom. Het gaat om licht, hoop, liefde en samenzijn – ja, er écht zijn voor elkaar.

 

MIJN KERSTGEVOEL?

Voor mij horen bij de kerst allerlei Finse tradities. Samen met de dierbaren om me heen, hoe stroef het ook soms kan lopen (een goede oefening voor geduld). Vroeger als kind of tiener zelf deelnemen aan het kerstconcert op school, waar ik warme herinneringen aan heb overgehouden. Het jaarlijkse kerstconcert van het mannelijke universiteitskoor in de Dom van Helsinki bijwonen. Koekjes bakken, zelfgemaakte rijstepap met kaneel en suiker. Oma’s, opa’s en andere dierbaren herdenken door kaarsen te brengen naar de begraafplaats; stilstaan bij de mooie kaarsenzee. Heerlijk geuren en kerst-eten uit moeders keuken; iedere kerst een traditie met één verrassing. En eerste kerstdag niets; een dag waarop alles mag en niets hoeft. Wandeling in de sneeuw, genieten van een boek, spelletje of film. Samen zijn. De cirkel van 2019 is rond, het is tijd voor een paar dagen vertragen.

 

TERUGBLIKKEN EN NIEUWE AVONTUREN

Als de natuur in winterslaap is, staat de tijd gevoelsmatig stil. Ik geniet van de stilte van de sneeuw en de vertraging. Het is tijd voor bezinning en om balans op te maken: voelen wat voor mij belangrijk is, wat ik nodig heb om gezond te zijn, en goed in mijn vel zitten. Mezelf een frisse start gunnen straks in januari, een lichter leven in het nieuwe decennium. Tijd om een pen en mijn dagboek te pakken en te schrijven.

Terugblikken op 2019: waar ik tevreden over ben, wat ik bereikt en geleerd heb, en waar ik dankbaar voor ben. Tijd voor loslaten van ballast: wat ik niet meer nodig heb of wat niet (meer) voor mij werkt. Dat betekent overigens niet vergeten, maar bewust niet over de jaargrens meenemen naar 2020. Mezelf vergeven wat niet precies ging zoals gepland, niet lukte, of uitgesteld werd.

Al wandelend in de winterse natuur kijk ik ook vooruit: wat inspireert mij in het nieuwe jaar, zijn er nieuwe leuke uitdagingen? Wat wil ik bijdragen aan het geluk van anderen, en waar word ik zelf blij, gezond en gelukkig van? Welke avonturen wachten op mij? Waar wil ik mezelf verder ontwikkelen, en hoe kan ik beter en eerder hulp vragen wanneer dat nodig is?

 

MIJN TIP VOOR DE LAATSTE 2 WEKEN

Leef in de laatste weken dag voor dag, en wees echt aanwezig, daar waar én met wie je bent, en wat je aan het doen bent. Dat mag gerust ook al vóór de feestdagen :-). Ondanks de drukte, het moeten en het gevoel van haast in je dagen: kijk ook om je heen. We willen állemaal op ons eigen manier gelukkig zijn, we delen meer dan waar we bewust van zijn. Op onze eigen, soms onbeholpen manier bedoelen we het wel goed, en weten we samen (lang) niet alles, of hoe het zou moeten. Misschien kun je het voornemen hebben om deze kerst nog meer liefde en begrip te tonen, anderen en hun gedrag accepteren en vergeven, zelf net iets meer geduld opbrengen? Leg je mobiel een paar dagen weg, of zet het ten minste STIL en laat het in een andere kamer of in je tas liggen. Speel, voer mooie gesprekken, laat je echte zelf zien en luister naar de ander. Geef complimenten, help elkaar, doe iets samen. Ik nodig je uit om er een liefdevolle kerst van te maken.

 

GEEF JEZELF HET CADEAU VAN 2019

Wil je een frisse start van het nieuwe decennium en 2020? Met nieuwe aandacht, rust en ruimte voor jezelf? Verlang je al langer naar positieve groei en een nieuwe richting, of juist om te kunnen vertragen en loslaten? Wens je dat je meer rust en ruimte had voor je intuïtie, om bewust je eigen keuzes te kunnen maken, wat goed voelt? Minder druk in je hoofd zijn, beter kunnen ontspannen en gezonde keuzes maken die je energie, fitheid en veerkracht ondersteunen? Mindfulness Plus heeft dat alles in zich. Het is een BOOST voor je welzijn, en tegelijk duurzame investering waar je lange tijd profijt van hebt.

Mindfulness maakt je bewuster van hoe je nu in je leven staat, en waar je naar toe wilt.
CADEAUTIP 1: Mindfulness Plus als je in beweging wilt komen, en gemotiveerd bent om samen met mij aan je welzijn en persoonlijke doelen te gaan werken.
CADEAUTIP 2: My Next Level als je verdieping, vernieuwing van je intentie en beter toepassen van het geleerde zoekt na de mindfulness cursus in het (recente) verleden. START 11 januari 2020!
Ik hoop dat je jezelf dit leerzame, inspirerende groeiproces als cadeau gunt – vanuit liefde en zorg voor jezelf! Dat ben je waard, vandaag al.

Ik wens je liefdevolle & mooie kerstdagen toe.

Liefs, Laura

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura