ZOMERBALANS OPMAKEN MET DEZE 10 VRAGEN

1 juli 2022 | (Leven & ondernemen) in het ritme van seizoenen, Persoonlijke ontwikkeling

Waar velen 21 juni als begin van de zomer markeren, betekent 21 juni voor mij als Fin midzomer. Ook volgens de nieuwe seizoensindeling zitten we eind juni op het hoogtepunt van de zomer; de zon staat boven de Noordelijke keerkring van Kreeft. Het is voor mij al een paar jaar beter kloppend en natuurlijk om mijn de natuur te volgen en mijn doen en laten met het ritme van de seizoenen af te stemmen. Hoe voelen het hoogtepunt van de zomer en het licht voor jou? In dit blog neem ik je mee in een tiental vragen die je kunt gebruiken voor het opmaken van je zomerbalans, zo halverwege het jaar. Het kan je plannen en koers bevestigen, herijken of verrassende nieuwe perspectieven opleveren.

 

Wees zichtbaar in je wereld

De energie van juni is yang: vol aanwezig en uitvoerend, zichtbaar in vorm, voluit vooruit. De kiemen van het voorjaar die vorm kregen en gegroeid zijn, staan nu in vol licht. Je mag met goed gevoel zichtbaar zijn en naar buiten treden. Met je plannen, je naam, aanbod en ideeën. Oprecht en op het podium, als dat bij je past. Let er wel op dat je niet doordraaft, overmoedig en geïsoleerd raakt in het licht. Dan verlies je de verbinding met de rest en schiet je daar niets mee op.

  • Wat van jou mag in het licht staan?

 

Lijken in de kast?

In het volle licht kun je niets verbergen. Alles wordt zichtbaar, zo ook de afstervende relaties, vormen en structuren die bezieling kwijt zijn geraakt en het voorjaar als jonge plant niet hebben overleefd. Dit is onvermijdelijk omdat je niet alles even veel tijd, aandacht en voeding kunt geven.

  • Welke lijken in je kast mogen weg?
  • Wat en wie mag je loslaten, om in het najaar meer ruimte te hebben voor levensvatbare zaken?

 

Laat de zaken niet te vroeg los

Misschien is er iets dat op je hart drukt, spookt in je mind op de achtergrond en een wissel trekt aan je energie en stemming. Als er niet-afgeronde zaken of kwesties zijn, iets om de wereld waarheid over te spreken met kracht en vastbeslotenheid, is dit het moment. Als je twijfelachtige zaken nu op zijn beloop laat, kom je jezelf later dit jaar tegen. Ga vooral niet kwetsend – wel eerlijk – vooruit in het goede in jezelf en in de situatie. Vriendelijk en zonder compromis. Zet ook de allerlaatste kleine puntjes op de i.

  • Waar mag jij de waarheid over zeggen, en welke i mist nog zijn punt?

 

Bezinning tijdens vakantie

Eind juni/begin juli zijn optimaal om op vakantie te gaan. Dat voelt dit jaar voor mij ook echt zo. Anders waren we laat eind augustus of begin september en bij terugkomst was er geen tijd meer om rustig te landen. Alles draaide al op volle toeren en binnen een maand was de stress voelbaar, waren agenda’s vol. Als ik dit jaar eind juli terugkeer, zal dit een heel andere belevenis zijn. Met dit vooruitzicht kan ik nog meer ontspannen in de vakantie. De overgang van juni naar juli is, behalve vakantie, een heel geschikte tijd voor bezinning en zaadjes die in de nazomer groeien, rijpen en in september/oktober te oogsten zijn.

  • Welke zaadjes wil jij nog planten voor dit jaar?

 

Zomerbalans opmaken en terugblikken

Oogst is iets voor augustus/september, denk je wellicht. De hoogzomer is echter ook al vol vruchten van het voorjaar: asperges en nieuwe aardappelen, aardbeien en kersen. Als je een moment neemt (wel even voor gaan zitten) en terugkijkt op de afgelopen maanden, wat is jouw persoonlijke oogst? Neem een moment om terug te blikken naar de eerste helft van het jaar.

  • Wat heb je geleerd over jezelf?
  • Wat mag je doorzetten, wat was eenmalig?
  • Welke kiem was leuk, maar niet levensvatbaar in de hitte van de zomer?

 

De zomerideeën zijn de oogst van de herfst

Er zijn ongetwijfeld nieuwe dromen en ideeën bij jou die ontstaan zijn in de groei-energie van het voorjaar. Ze kunnen nu een vrije geest gebruiken om vorm te krijgen. Gun deze prille wensen de tijd om te rijpen in het warme en lange zomerlicht, zonder enige druk. Het zijn de vruchten die in het najaar geplukt kunnen worden.

Eind juni en begin juli is het dus tijd om je richting te herijken. Haal de lijken uit je kast en zet de nodige punten op de i. Laat verlepte pogingen los en koester nieuwe zaden en je dromen, als een vrije geest met alle ruimte. Wat is dan de mooiste, krachtigste of sterkste uiting van jezelf als alles mogelijk is? Durf te dromen en koester het resultaat van je diepe, creatieve en authentieke zelf. Hoe zal dit je najaar gaan vormgeven?

 

Droom en geniet van het licht

Wees vooral lekker veel buiten, geniet van de lange avonden, voeten op het gras of in het water. Ga vol vooruit in de komende paar weken – in het midden van de zomer. Geniet van de zomer, maar wordt niet te los of arrogant. Zorg voor je krachten en gebruik de energie ook voor het trainen van je uithoudingsvermogen – om deze als het ware deels op te slaan voor de herfst. Je zult het in oktober en november hard nodig hebben.

  • Hoe zorg je voor en ademende structuur na de vakantie?
  • Wat heb je nodig zodat je agenda geen harnas van moeten, plichten en verwachtingen wordt die niet bij je past en op den duur heel oncomfortabel wordt?

 

Herfst begint in augustus al…

Volgens de nieuwe seizoenenindeling begin de herfst op 7 augustus al. Dat wil je misschien niet horen als je nu nog op vakantie bent, en dat begrijp ik goed. Echter, als je dit blog over de prille herfst en het oogsten alvast leest, kun je je voordeel ermee doen voor de komende paar maanden. Zeker als het gaat om alvast over nadenken hoe je voor jezelf betere, ademende (selfcare-)structuren kunt inrichten zodat je het najaar veerkrachtig doorkomt. Mijn advies hierin is: gun jezelf even de tijd voor de vragen in dit blog, beantwoord ze voor jezelf – persoonlijk of in het licht van je werk of business – en maak daarmee je zomerbalans op. Wellicht krijg je daaruit al andere inzichten of perspectief dat je nog niet gezien had. Succes!

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura